Veckans bråk

Veckans bråk: Partiet som skakar om värmländska Sunne

Hela Sunne var det lokala partiet som skulle verka för Sunnebornas bästa. Efter valet 2014 fick det fem platser i fullmäktige, efter förra årets val fyra. Men bland dem en rikskändis, den stridbare Björn Gillberg, som blev känd miljödebattör redan på 1970-talet

Men nu är inte Hela Sunne helt längre.

»Hela Sunne har nu blivit ett toppstyrt och slutet parti med en tystnadskultur«, säger Anders Broman till Nya Wermlands-Tidningen.

Han är inte vem som helst, han var tidigare partiets ordförande. Tidigare moderat också för den delen.

»Sammanfattningsvis förekommer det inom partiet HS utfrysning, uteslutning, hot om polisanmälan, hemlighållande av protokoll och stängda mail-boxar hos [de ledande företrädarna] Gillberg och Lagerlöf. Det råder ett inre kaos i partiet. Det kan knappast bli värre«, säger Broman.

Bråket började när den tidigare HS-ersättaren i miljö- och bygglovsnämnden, Carl-Olov Fredriksson, inte fick förnyat förtroende efter valet.

»Om jag får välja mellan att bli utslängd från partiet HS eller att få mitt politiska varumärke krackelerat, är valet enkelt«, säger Broman.

Carl-Olov Fredriksson berättade i tidningen Fryksdalsbygden om hur han kände sig felaktigt petad. Anders Broman, då i styrelsen för HS, sa i artikeln att han hade förståelse för att Fredriksson kände sig kränkt. Då beslutade styrelsen att utesluta båda från partiet eftersom de valt att kontakta media »i stället för att låta ärendet skötas internt«.

Men Hela (?) Sunnes ordförande Henrik Lagerlöf känner inte igen sig i kritiken. Han menar att partiet haft möten med båda inför uteslutningarna och att de fått ge sin syn på saken innan beslut.

»Det här verkar ha blivit något av en personlig vendetta, det känns bara tråkigt och egentligen ganska onödigt«, säger han till NWT. »Vi har högt i tak inom partiet, men det här blir bara en pajkastning som jag inte vill delta i. Vi har tidigare redogjort för grunderna kring uteslutningarna och med facit i hand var det rätt beslut.«

Men när bollen satts i rullning är utgången alltid oviss. Och Göran Tunström som skrev »Berömda män som varit i Sunne« lär oss att när tvivlet väl slagit rot är det svårt att bortse ifrån. Även i Sunne.

Så frågan är väl om Hela Sunne eller bara en halva kan helas.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera