Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Analys / Politik

Analys: Löfvens nya ministrar ger bättre relationer till Israel – och TCO

Tre nya statsråd – men knappast en kursändring i politiken. Möjligen kan nya utrikesministern Ann Linde betyda bättre relationer till Israel. Och nya arbetsmarknadsminister Eva Nordmark betyder (ännu) bättre relationer till både LO och TCO, skriver Janne Sundling.

När demokraterna höll sitt konvent inför presidentvalet 2004 stod en svensk kvinna i publikhavet och imponerades av konventets unge key note speaker. Hon mejlade hem: ”Honom bör man hålla koll på inför framtiden”. Talaren hette Barack Obama och hon som mejlade hette Ann Linde, som då jobbade med internationella frågor på S-kansliet.

Att hon var troligast som utrikesministern hävdade Fokus redan i fredags. Stefan Löfven framhöll också hennes breda erfarenhet från utrikespolitiken i många olika roller. I princip hela hennes yrkesliv har varit som en skolning fram till den post hon fick i dag.

Någon kursändring av utrikespolitiken blir det inte med Linde. Men troligen kommer relationen med Israel att förbättras jämfört med Margot Wallström. Ann Linde är senaste svenska statsråd som tagits emot i Israel, och hon var så sent som i somras på semester i Israel då hon träffade både israeliska och palestinska vänner.

Eva Nordmark har en lång facklig karriär, men det började i politiken. På 90-talet satt hon i samma förbundsstyrelse för ungdomsförbundet SSU som Karl-Petter Thorwaldsson, i dag LO-ordförande. I samma styrelse satt även Mikael Damberg och Anders Ygeman.

Läs också: Fokus eftervalsreportage från Nacka 

Att göra henne till arbetsmarknadsminister är också en blinkning till de ”nya S-väljarna”. TCO har länge pratat om ”välutbildad medelklass” som har svårt att få ihop livspusslet.

TCO har varit minst lika kritiska som LO när Januariavtalet deklarerade att turordningsreglerna ska lukras upp. Det blir förmodligen tuffare för C och L att stå fast vid stora förändringar i arbetsrätten med en tidigare ordförande i en facklig centralorganisation på andra sidan bordet. Speciellt som både också vill fånga in mellangrupperna som välja, och de organiseras i TCO.

TCO-ordföranden rent av bor i den stadsdel i Nacka, Järla, där Fokus beskrev ett slag om medelklassväljarna i valet 2018.

Anna Hallberg var dagens stora överraskning som utrikeshandelsminister. Hon har varit vice vd för Almi och är sambo med den tidigare ministern och styrelseordföranden i Swedbank Anders Sundström.

Utan politisk erfarenhet är hon ett blankt kort än så länge för de flesta. Fast sin första arbetslivserfarenhet fick hon som sommarjobbare på Saab-fabriken i Trollhättan.

Just de arbetstillfällen som drabbats av konkurrensen utifrån och strukturomvandlingar blir nu en av hennes kommande arbetsuppgifter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera