De är Kultursveriges 75 mäktigaste

Text:

ny 75

Camilla Läckberg

Författare

Hon överger sin serie om Fjällbacka, men behåller ändå sin publik, och sin plats i medieögat. Och även folk som inte läser hennes böcker följer varje  steg hon tar på Instagram.

ny 74

Goran Kajfeš

Musiker, producent

Insyltad i det mesta inom jazz, och en hel del pop och filmmusik, bland annat med egna banden Oddjob och Subtropic Arkestra.

ner 73

Camilla Ahlgren

Manusförfattare

Netflix gjorde succé med sin första svenska originalserie, »Störst av allt«, med hjälp av några av landets säkraste kort: nr 6, nr 46 och förstås denna manusförfattare bakom »Bron«, »Gåsmamman« och »Män som hatar kvinnor«.

ny 72

Mikael Karlsson

Kompositör

Med sångerskan Anna von Hausswolff gjorde han musiken till Nobelfesten. Med koreo­grafen Alexander Ekman har det skrivits baletter för operan i Oslo och Stockholm. Även den som spelar »Battlefield: Bad Company« kan njuta av hans musikaliska verk.

ny 71

Rojda Sekersöz

Regissör

Raketkarriär är ett klent ord för en driven 29-åring som i fjol vann en Guldbagge för »Dröm vidare« och som regisserat höstens storsatsning »En komikers uppväxt«, efter nr 14:s roman och manus.

ner 70

John Ajvide Lindqvist

Författare

Fortsätter att måla det svenska 80-talet i blodrött, i SR:s »Skymningsland« och Stadsteatern Vällingbys »Låt den rätte komma in«. I kommande boken undersöker han vad som sker när man plockar bort vardagsvänligheten ur människors liv.

ner 69

Pontus Stenshäll

Chef Göteborgs stads­teater

Det är rätt kaxigt att svara med ett estetiskt manifest när man anklagas för svajig kvalitet från GP-recensenten Mikaela Blomqvist. Nyligen fick han förlängt en andra period och blir därmed ansvarig för den stora lokalflytten nästa år.

ny 68

Elaine Eksvärd

Författare, debattör

Når både näringslivet och de yngre med sin speciella mix av retorikkurser, smärtsam självbiografi och sin »våga prata om problemen«-attityd.

ner 67

Sara Danius

Litteraturvetare, skribent

Sjukdom har hindrat henne att delta i publika evenemang under året, men som symbol för knytblusrevolt mot föråldrade patriarkala strukturer förblir hon bländande.

ner 66

Arvida Byström

Konstnär

Uppmärksammad för sin rosaskimrande  konst i skärningspunkten mellan foto och performance i ett utforskande av kroppar och digitala  identiteter, som funkar minst lika bra på nätet som i fysiska gallerier.

ny 65

Lukas Moodysson

Regissör

Snälle »Gösta« tycks ha klivit rakt ur kollektivet i »Tillsammans« och blev HBO Nordics första originalproduktion. Moodysson är tillbaka från sina funderingar om att lägga av med filmandet. Nästa år sätts »Fucking Åmål« upp på Västernorrlands teater.

ny 64

Arazo Arif

Poet, poddare

Med blick för jämställdhet, klassgränser och avkolonisering tar hon plats med texter på bland annat Kultwatch och i egen podd. Debuterar som poet på Bonniers nästa år.

ner 63

Martin Walfisz

Dataspelsentreprenör

När Massive Entertainments grundare startar ett mobilspelsföretag vid namn Multiscription gör man klokt i att bli till sig. Även om det bara är vid sidan av inköpen av dataspelsföretag som Avalanche åt Nordisk Film Games.

ny 62

Jessika Gedin

Programledare Babel

Att av DN:s Johan Croneman koras till Sveriges bästa programledare smäller högt i sig. Men det speglar bara att den hållning Gedin utvecklat – en lustfylld nyfikenhet på kultur – fortfarande är kungsvägen till inflytande.

ny 61

Tua Forsström

Poet, akademiledamot

Inte rikssvensk, men med makt att påverka svenska litteraturen och språket. Hennes diktsamlingar är brett uppskattade i både Finland och Sverige, och i december tar hon plats i Svenska Akademien, i Katarina Frostensons ställe.

ny 60

Erik Hemmendorff

Plattform Produktion

En filmsyn i ständig opposition mot algoritmstyrningen av film och tv gav honom Guldpalmen, med Ruben Östlund och produktionsbolaget Plattform, i förfjol. I år leder han juryn som väljer bland Stockholms filmfestivals udda filmer.

ny 59

Kodjo Akolor

Radiopratare, komiker

Programledaren och komikern har under året turnerat  med Bjarni Thorssons pjäs »Jag, pappa« och pratat i P1:s Sommarprogram. För den tidstypiska kulturkonsumentens aldrig sinande behov av intelligenta, rastlösa snabbpratare som kastar sig mellan ämnen, och för vilka ombytlighet är viktigare än fördjupning, är Akolor ett av de större namnen.

ny 58

Cecilia Edefalk

Konstnär

Geniförklarad och egensinnig konstnär som gärna upprepar sig och vars hårdaste kritiker, enligt henne själv, är de döda konstnärer, till exempel Strindberg och af Klint, som hon samtalar med.

ny 57

Andreas T Olsson

Skådespelare

Engagerar sig vältaligt i teaterns fackliga frågor, medan han skriver monologer (»Sufflören«) och framför sin konst på scen. Syns i Colin Nutleys tv-serie »Bröllop, begravning och dop« och i Kungliga operans »Glada änkan«, där han ersatte nr 12.

ny 56

Lawen Redar

Talesperson i kulturpolitiska frågor (S)

S har två gånger »gett bort« kulturministerposten till MP. Med Redar som sin företrädare i frågorna vill de uppnå två saker: en S-märkt kulturpolitik, och någon som kan stå för den. Man har stora  förhoppningar om stjärnskottet från Rinkeby.

ner 55

Martina Montelius

Teaterchef, författare

Galghumoristisk satiriker som skriver romaner om självmordskliniker, driver Teater Brunnsgatan 4 och kåserar i Expressen och Etc med samma lätta tryck på gaspedalen. Men i undergången under motorvägen går ångesten och politiken, hand i hand.

upp 54

Margaux Dietz

Influencer

En av Sveriges främsta influerare med hundratusentals unga följare kommer i dagarna med sin självbiografiska, och delvis spökskrivna, debutbok »Your best life«.

ner 53

Iris Müller-Westermann

Chef Moderna museet i Malmö

Förberedelserna för en ny Hilma af Klint-utställning pågår. Denna gång i Malmö. Och mobilen går fortfarande varm efter den tidigare succén i Stockholm och på Guggenheim i New York.

ner 52

Lars Norén

Dramatiker, poet

Det hör inte till vanligheterna att man ser fram emot att någon ska ge ut del fyra av sina dagböcker. Men så är fallet med denne klarsynte dramatiker som med exakthet skalar ner situationer till deras kärna. När stämningen blir trängd känner vi omedelbart igen »en riktig Norénmiddag«. Han är obekväm och saknar den inställsamhet som han själv identifierade hos Dramatens styrelse när Eirik Stubø fick sparken, och som fick honom att skriva ett brev med budskapet: Jag föraktar er.

ner 51

Lars Lerin

Konstnär

  konstnärer blir folkkära. Lars Lerin är ett undantag. Till klassisk dansbandsmark i Karlstad svänger turistbussarna in för ett besök på konsthallen Sandgrund Lars Lerin. Sitter i juryn för folkliga Vårsalongen på Liljevalchs och fortsätter att ställa ut runt om i landet.

upp 50

Ardalan Esmaili

Skådespelare

I fjol utpekade Fokus honom som stjärna med momentum. I år utsågs han till stjärnskott av en europeisk filmjury. Sedan dess har han spelat den italienske superregissören Pasolini på radio. Och syns snart i finsk-svenska »White wall« på SVT.

ny 49

Fanny Ndow Norrby

Skribent, programledare

Tröttnade på sexism och rasism och startade Instagramkontot »Svart kvinna«, som snabbt fick tiotusentals följare och blev en bok, med bland annat nr 48 som medförfattare. I våras kom pjäsen på Riksteatern i regi av  nr 39.

ny 48

Judith Kiros

Poet, journalist

Ger sig på Shakespeares »Othello« med en antirasistisk blick vilket visar sig innehålla stoff för en bok som är hälften essä, hälften lyrik.

ner 47

Jonas Hassen Khemiri

Författare

Sommarpratade generöst om hur han kämpat mot sina rädslor. Skrev manus med Gabriela Pichler till hennes senaste film »Amatörer« och Guldbaggenominerades. Pjäsen »Jag ringer mina bröder« gick under våren upp i Chicago.

ny 46

Malin Persson Giolito

Författare, jurist

En Gott & Blandat med Djursholm, EU-rätt, orakelpappa (nr 17) och bästsäljande deckare gör henne till den självklara auktoritet vi alla kan vända oss till med våra frågor.

ner 45

Lena Andersson

Författare

Det finns sådant som är sant och rätt, och sådant som är fel. Det sanna är ofta klart om man vågar se det, det felaktiga nästan alltid grumligt. Lena Andersson fortsätter att säga sådant på sitt oefterhärmligt skarpsinniga, sätt. Vunnit nya beundrare har hon gjort, och förlorat några gamla. Som det ska vara för en sann intellektuell.

upp 44

Ludwig Göransson

Kompositör

LA-baserade Ludovin surfar vidare på sin framgångsvåg med  tre amerikanska Grammy – i år igen – samt en Oscar för bästa filmmusik.

upp 43

Johannes Anyuru

Författare, poet

Ihärdigt diktar han om rasism allt sedan den Trojainspirerade debuten »Det är bara gudarna som är nya«. I vår sätts hans roman »De kommer drunkna i sina mödrars tårar« upp som pjäs på Unga Klara i regi av Farnaz Arbabi.

upp 42

Anna Croneman

Chef SVT Drama

Tungt konkurrensutsatt av streamingtjänsterna, men fortfarande en av de viktigaste aktörerna inom svensk film och tv. Har inlett satsningar för att få mer varierade och bättre manus samt samarbete med public service-bolag i andra länder.

ny 41

Marina Schiptjenko

Gallerist

De som har barn vet inte heller vad de missar, hävdade hon i debatten efter boken »Barnfri«. Ger med sitt liv som framgångsrik gallerist, och som popsångerska tillsammans med nr 34, ett avundsväckande smakprov.

ny 40

Johannes Nyholm

Regissör

Denna fantasifulla regissör har hittat sin form med en sadistisk och gripande skräcktragedi i svensk trasselskog: »Koko-di Koko-da«. Den producent som inte slänger pengar efter Nyholm verkar helt skogstokig.

ny 39

Josette Bushell-Mingo

Regissör

Internationellt renommerad och karismatisk regissör och pionjär för en inkluderande teater, inte minst för rasifierade och icke-hörande.
Sommarpratare och ny på Stockholms konstnärliga högskola. Räkna med att hon fortsätter göra avtryck på framtida scener.

ny 38

Daniel Birnbaum

Gallerist Acute Art

Nybliven deckarförfattare som har jobbat med konst i Tyskland, Italien, England och Sverige. Numera pionjär bland VR-gallerister, med virtuella konstverk av de tyngsta namnen, som Marina Abramovi´c och Nathalie Djurberg.

ner 37

Malena Ernman

Operasångerska

Rösten har höjts flera oktaver hos mamman till världens mest kända och världsomvälvande dotter, Greta Thunberg. Och sedan hon slutade att flyga är denna operastjärna mer hemmavid.

ny 36

Jens Ganman

Författare, satiriker

Han får kulturens högerflank att koka – av glädje – med  texter som driver med identitetspolitik och ömsinta vänsterhjärtan.

ny 35

Zara Larsson

Artist

Ziffrorna är hisnande. Sex miljoner följer hennes selfieflöde på Instagram och ännu fler väntar på albumet som utlovats innan året är slut. Tre singlar har släppts hittills i år. »All the time« har redan spelats 35 miljoner gånger.

ny 34

Alexander Bard

Artist, debattör

Genom att haka på Jordan Petersons mission om att  återupprätta det manliga självförtroendet har den forne Army of Lovers-medlemmen ställt sig i centrum för en idéströmning med allt större självförtroende. »En komplett man är en man som har kuken mellan benen och kuken i huvudet«, har Bard förkunnat.

ny 33

Sara Stridsberg

Författare

Det stora genombrottet »Drömfakulteten« fortsätter att fira triumfer och blev i år första svenska roman att nomineras till finbrittiska Man Bookerpriset.

ny 32

Benjamin Ingrosso

Artist, låtskrivare

Etta i Melodifestivalen förra året, tvåa i år (med låten han skrev åt Bishara). Bäva månde G:son och Bobby.

ny 31

Stellan Skarsgård med familj

Skådespelare

Som om han inte redan hyllats nog så öses lovorden åter över honom för hans biroll i »Chernobyl«, i regi av nr 2, tillsammans med en Emmynominering. De roller och påföljande hyllningar han inte kan eller hinner ta emot själv skickar han sina söner till.

ny 30

Roy Andersson

Filmregissör

På god väg mot sin egen estetiska singularitet med filmer som förstummar publik och internationella prisfestivaler genom att aldrig likna något annat.

ny 29

Rebecka Kärde

Litteraturkritiker

Två Nobelpristagare i litteratur kommer att ha bland andra denna unga prisade recensent att tacka för äran i år, när  den nyinstiftade Nobelkommittén fullgör sitt tillfälliga uppdrag som överrock åt Svenska Akademien.  Gått på Biskops Arnö för nr 15.

ny 28

David Lagercrantz

Författare

Tredje delen av nya Millenniumserien blir den sista. I samma andetag annonserar han en ny serie om tre böcker. Han är nervös, speedad, och har länge dragits med allt vad det innebär att vara son till Olof Lagercrantz – men står fortfarande upp, skriver bättre än vad kritikerna förväntar sig och skänker pengar till goda organisationer. Ingen kan  ta ifrån honom att hans Zlatanbok fick många som inte läste att börja läsa. Om tio år kommer hans namn att vara större än hans pappas.

ner 27

Robert Weil

Finansman, mecenat

Pengar talar, och här talar de för filantropin och de sköna konsterna, bland annat till Magasin III, Judiska teatern och Berättarministeriet. En pålitlig fyrbåk när nationalistiskt mörker sänker sig.

ny 26

Aleksa Lundberg

Skådespelare

Vi kan se henne som Åsa Beckman i tv-serien »Heder« och läsa om hennes livserfarenheter i den självbiografiska »Bögtjejen«. Men framför allt är hon en stenhård och ihärdigt politisk röst för allas rätt att slippa tvingas in i fack och slipas av i konturerna.

ny 25

Charlotte Gyllenhammar

Konstnär

En av de främsta inom svensk samtida skultpur visas fram till 29/9 i en stor separatutställning, »Kastad/cast«, på Galerie Forsblom i Stockholm, där kvinnokroppar och barn verkar på samma gång bli till och sitta skrämmande fastlåsta i sina gipsformar.

ny 24

Liv Strömquist

serietecknare, dramatiker

När feminismen blev en maktfaktor övergick denna feministiska serietecknare till att kritiskt undersöka den, med hjälp av filosofiska och sociologiska tänkare. Förhållningssättet har gjort henne till hedersdoktor på Malmö universitet. I »Den rödaste rosen slår ut« avhandlas kärlekens position bland senkapitalismens kundrelationer.

ny 23

Jesper Ganslandt

Filmregissör

Efter en vilsen utflykt till Hollywood återvände Ganslandt i fjol med sin son i rollen som fyraårig flykting i »Jimmie«, en auteurfilm av samma typ som »Farväl till Falkenberg« och »Apan«.  Aktuell med den åstundade filmen »438 dagar«, om Johan Perssons och Martin Schibbyes fångenskap i Etiopien.

ner 22

Peter Possne

Produktionschef Film i väst

Film i Väst har växt till en industri och Possne är inblandad i varannan spelfilm och nästan var tredje dokumentär. Betydelsen för Västra Götaland kan inte överskattas, inte heller för Sverige. Filmfonden har som samproducent snittat på tre Oscarsnominerade filmer per år de senaste åren.

ny 21

Eva Gedin

Vd Norstedts

Ordföranden i Svenska Förläggareföreningen gick i år från att vara förlagschef på Norstedts till att bli vd. Ryter till när det behövs, också utåt. Eva Bonnier har länge varit giganten, men från i år är det Gedin som är drottning i bokbranschen.

ny 20

Klas Bergling & Anki Lidén

Styrelse Avicii Holding AB

Även efter sin död regerar Avicii. Han fick en Rockbjörn för bästa låt, fina recensioner för albumet och en stor biografi är på gång. Det är ett uppfordrande arv för hans föräldrar att förvalta, bland annat med hjälp av Tim Bergling-stiftelsen som stöder projekt som jobbar för suicidprevention.

ny 19

Björn Runge

Regissör, författare

Han reste sig från en svår sjukdomstid och gav Glenn Close hennes tredje Golden globe och en Oscarsnominering med sin hyllade film »The Wife«. Och detta efter att han egentligen slutat att göra film och i stället börjat skriva romaner, som »Det allra enklaste«.

ny 18

Gitte Ørskou

Chef Moderna museet i Stockholm

Dansk nykomling i svenskt konstliv som rivstartar med ett politiskt utspel där hon kallar konstsynen hos Sölvesborgs beslutsfattare, bland annat nr 1, inskränkt och historiskt okunnig.

ny 17

Leif GW Persson

Författare, kriminolog

Skulle lätt fylla Ullevi med ett snack om brottslighet. Vilken journalist som helst kan ringa Leif GW när som helst på dygnet – och få ett kanoncitat. Även ett år utan boksläpp är han högaktuell, och han har både litterär och juridisk draghjälp av sin dotter, nr 46.

upp 16

Jonas Tellander

Vd Storytel

Lik en sentida Gargantua slukar han förlagsvärlden med sitt ljudboksimperium. Nyligen skrevs avtal med Bonniers efter en tids konflikt, och häromveckan svaldes Finlands tredje största förlag. En mätt framgångssaga, trots att Storytels bokhyllor inte alltid imponerar på litterära gourmeter.

ny 15

Athena Farrokhzad

Poet, översättare

Påverkar unga poetgenerationer som ingen annan; som poet, översättare och bakom lärarpulpeten på författarutbildningen på Biskops Arnö. Högaktuell med diktsamlingen »I rörelse« och har tillsammans med Kristofer Folkhammar satt ihop en diktantologi för unga, »Berör och förstör«.

ner 14

Jonas Gardell

Författare, komiker

En lätt hysterisk motröst mot vår tids värsta galenskaper. En aktivist för mänskliga rättigheter med humorn som lans. »Queen of f-cking everything« på våra teaterscener, för andra säsongen i höst, samtidigt som hans genombrottsroman »En komikers uppväxt« är aktuell på bio i regi av nr 71.

ny 13

Håkan Hellström

Artist

Bossen av Ullevi gör det Bruce Springsteen aldrig gjort – drar fullsatt fyra kvällar. Ett värdigt sätt att fira 20-årsjubileet nästa år för vår tids främsta motsvarighet till Bellman, vardagsyrans musikaliska skald.

ner 12

Henrik Dorsin

Komiker, skådespelare

Sveriges roligaste näktergal har inga problem att hitta sysselsättning. Han sjunger, ståuppar, skådespelar och skriver manus, kupletter, libretton och marscher. Som jobbiga Ove i »Solsidan« har han, precis som nr 6 och nr 3, fått förlängt till 2023.

upp 11

Jan & Per Broman

Grundare Fotografiska

Bröderna Broman har på Fotografiska på Stadsgårdskajen i Stockholm visat att ett privatägt fotografimuseum kan bli både en publikmagnet och bevara en air av avantgarde. I höst blir det också flärd. Bromanbröderna öppnar museum i New York, i en pampig 1800-talsbyggnad på Park Avenue och med en stjärnrestauratör i teamet.

ny 10

Della Q

Konstnär, programledare P3, poddare

Ung satir från nykonservativt håll får den som lyssnar på Anna Björklund, Bianca Meyer och Moa Wallin i podden Della Q. För alltid förknippade med debatten om husqvinnan. Höstens Della IQ-kvällar om högskoleämnen på Scalateatern är slutsålda.

upp 9

Pontus Bonnier

Vd Bonniers konsthall

Familjen Bonnier går inte att runda i det litterära och konstnärliga Sverige. Pontus Bonnier får representera hela släkten, i egenskap av samlare och vd för en ofta spännande konsthall.

ny 8

Karolina Ramqvist, författare

Popularitet är inte av nödvändighet inverterat mot kvalitet. Ramqvist visar i bok efter annan att hon inte behöver en spännande intrig för att nå breda läsarskaror. »Björnkvinnan« befäster att hon också hör till de riktigt stora.

upp 7

Robyn

Artist

«Beatifully personal pop perfection«, skrev The Guardian och delade ut fem stjärnor av fem till Robyns show i London, på världsturnén med albumet »Honey« som har pågått hela året. 22 000 uppges ha sett henne på Sjöhistoriska i Stockholm. Turnén har i höst nått USA, men i juni är hon tillbaka i Europa igen, i Polen.

ner 6

Felix Herngren

Producent, skådespelare

Har blivit en institution på de drygt 20 år som gått sedan han spelade polisen Papi Raul i ZTV och i »Sen kväll med Luuk« i
TV 4. På den tiden mest känd som lillebror till Måns. Powergänget med bland andra Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, nr 12 och nr 3 utgör basen i hans nöjesimperium, FLX.

ner 5

Martin »Max Martin« Sandberg

Musikproducent

En av världshistoriens mest framgångsrika låtskrivare har köpt fastigheter i fashionabla Lärkstan i Stockholm där världsstjärnor ska samlas för kreativa projekt.

upp 4

Jenny Hermanson

Vd Spotify Norden

Hon följer inte strömmen, hon är strömmen. Ett decennium på världens största onlinemusiktjänst gör henne till en förgrundsfigur i musik-Sverige, som säger sig söka snällhet i jobbansökningarna.

ny 3

Mia Skäringer

Komiker, skådespelare

Tabita har packat ihop. Maria har blivit avig, och hon säljer ut Globen – igen – på sin förlängda turné, »No more fucks to give«. När #metoo briserade var Skäringer redan dess profet med sina feministiska shower. Komikern har blivit en folkrörelse som hittills sålt hundratusentals biljetter. Vid sidan av gör hon »Solsidan« och annat skoj med bland andra nr 6 och nr 12.

ny 2

 

Johan Renck

Regissör

Vann en regi-Emmy för sin uppseendeväckande tv-serie om katastrofen i »Chernobyl«, med nr 31 i en av de nominerade birollerna. Världen ligger vidöppen för regissören som var en av de sista att jobba med David Bowie, för hans album »Blackstar«, och som ligger bakom Abba-satsningen »Thank you for the music: An all star tribute«.

ny 1

Louise Erixon

Kommunstyrelsens ordförande (SD), Sölvesborg

Hon sitter på kommunkassan i Sölvesborg, med makten att både ge och ta pengar ifrån kulturen. Och hon använder den. I hennes kommun ska skolbiblioteken inte behöva erbjuda böcker på alla elevers modersmål. Kommunen vill dessutom styra konsten bort från »utmanande samtidskonst« genom att bara köpa in offentlig konst som är »klassisk och tidlös«.

Hennes direktkontakt med partiledningen i Stockholm, via sambon och partiledaren Jimmie Åkesson, gör att varje steg hon tar räknas.

Med Sölvesborg som experimentkammare, den första kommunen med en sverigedemokratisk koalitionsmajoritet, förverkligar hon i det lilla formatet steg för steg den nationalistiskt färgade kulturpolitik som partiet strävar mot. För varje testballong vidgas gränsen för vad som är möjligt att göra.

LÄS OCKSÅ: Krönika: Därför toppar Louise Erixon Kulturmakthavarlistan

Så här gjordes listan:

Personer på olika nyckelpositioner på sex kulturområden: film & tv, litteratur, scen, konst, dataspel & sociala medier samt musik, har nominerat branschens informella makthavare, vilka sedan sållats och rankats av Fokus. Rangordningen har skett utifrån fyra kriterier:

  • Maktkapital i form av pengar, kontakter eller kreativt geni.
  • Medieuppmärksamhet.
  • Aktualitet.
  • Och en sista utslagsgivande wow-faktor.

Av avgörande betydelse har varit att man ska kunna ta positionen från makthavaren och makten ska ändå bestå.

Fokus jury bestod av: Nina van den Brink, kulturredaktör; Mats Holm, reporter; Josef Kristensen, reporter och  Claes de Faire, chefredaktör.

Tidigare listor:

2018

2017

2016

2015