Sju dagar: Här är veckans viktigaste nyheter

Text:

SVERIGE

Fredag 13/9

Förslaget: Söndagsöppet på Systembolaget

Moderaternas partiledning vill att Systembolaget ska vara öppet på söndagar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Partiet ska rösta om det på partistämman i oktober. Om förslaget går igenom så blir M det första riksdagspartiet som driver frågan om söndagsöppet på systembolag.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Pride-flaggan hissas inte

Sölvesborg kommer inte att hissa Prideflaggan på stadshuset enligt kommunens politiska styre SD, KD, M och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Sedan 2013 har kommunen hissat flaggan i augusti, samtidigt som Pridefestivalen i Stockholm. Nu väljer istället kommunstyret att följa allmänna och nationella flaggdagar enligt Louise Erixon, kommunalråd för SD.

- För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger Louise Erixon till BLT.

Torsdag 12/9

MP tappar politiker

Enligt uppgifter från Sveriges Radio Ekot så har nästan en av tio kommunfullmäktige inom Miljöpartiet hoppat av. Andelen avhoppade kommunpolitiker är betydligt större hos miljöpartiet än de andra partierna. Tidigare har det varit Sverigedemokraterna som haft högst antal avhoppade kommunpolitiker.

Onsdag 11/9

Misstänkt miljonsvindel i studieförbund

Två personer har anmälts för mångmiljons bedrägeri. De båda personerna är anställda på ett av landets största studieförbund, och förbundet misstänker att flera stora studiecirklar som fått bidrag från stat och kommun aldrig ägt rum.

Tisdag 10/9

Sölvesborg vill inte ta emot nyanlända

Efter att ha tagit emot tolv nyanlända vill kommunstyret i Sölvesborg utmana bosättningslagen och inte ta emot nyanlända. Bosättningslagen infördes 2016 och tillåter Migrationsverket att fördela nyanlända med uppehållstillstånd mellan olika kommuner.

Totalt sett kommunplacerades 14 200 personer förra året.

Måndag 9/9

Skjutningarna i Nacka kopplas till annat dåd

Polisen bekräftar att skotten i Nacka som resulterade i att två civila personer blev skjutna har direkta kopplingar med mordet på en 18 kvinna i och Råcksta.

– Vi bedömer att det är samma person som varit mål för båda mordförsöken, säger Carolina Paasikivi, chef för polisområde syd.

Framgång för organforskningen

Forskare har för första gången lyckats förvara ett mänskligt organ under dess fryspunkt utan att det tar skada. Att frysa ned lever som det handlar om i det här fallet ökar tiden den kan vara utanför kroppen utan att skadas trefaldigt.

Söndag 8/9

Ska bli billigare att anställa

Sänkt arbetsgivarskatt för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa, enligt ett budgetförslag. Budgeten presenteras i sin helhet nästa vecka.

12 personer rymde från Migrationsverkets anläggning

12 personer har rymt från Migrationsverkets anläggning i Märsta, Stockholm efter att ha suttit i förvar. Migrationsverket kan ta personer som har ett utvisnings- eller avvisningsbeslut i förvar, vilket innebär att de är frihetsberövade och måste stanna inom en låst avdelning. Att fly från migrationsverkets förvar är däremot inte olagligt, och det enda brottet som skett i samband med flykten är skadegörelse då ett fönster har krossats.

Lördag 7/9

Finlands vill knyta närmare militära band med Sverige

Den finländske utrikesministern Pekka Haavisto vill stärka försvarssamarbetet med Sverige.

–  Jag tycker inte att det borde vara några gränser, utan att man borde också planera sakerna bortom fredstiden, säger han i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Haavisto vill också formalisera samarbetet så att båda länderna kan vara säkra på ömsesidigt militär hjälp vid eventuell krigssituation.

UTRIKES

Fredag 13/9

Nedtrappning i USA:s handelskrig med Kina

Handelskriget mellan USA och Kina deskalerar temporärt efter att Donald Trump valt att skjuta upp de nya tullarna. De båda nationerna är inte i närheten av något avtal, skriver The New York Times, men efter flera veckor med ökade tullar så ser det ut som att både USA och Kina är måna om att minska spänningen mellan dom inför handelsförhandlingarna nästa månad.

Torsdag 12/9

Bakslag för Facebooks nya valuta

Frankrike kommer att blockera Facebooks planerade kryptovaluta libra i Europa. Facebook planerar att lansera libra 2020.

– Jag vill vara klar och tydlig med detta, under de rådande förhållandena kan vi inte godkänna libra på europeisk mark, säger landets finansminister Bruno Le Maire, enligt AFP.

Onsdag 11/9

Filippinerna slår tillbaka mot FN

Filippinerna kommer inte att at ta emot FN:s representanter som ska utreda president Rodrigo Dutertes krig mot droger. I en tv-sänd intervju kallar landets utrikesminister FN:s utsända för bastards, och hävdar att representanterna inte kommer genomföra en opartisk utredning.

– Nej, jag vill inte att de ska komma hit och sedan säga att allt de redan har sagt men inte bevisat är sant "för att vi såg det". Hur? Ska de gräva upp alla kroppar?

Tisdag 10/9

Brexit: Johnson stänger ner parlamentet 

Boris Johnson stänger ned parlamentet i fem veckor efter att ha förlorat sex röster på sex dagar. De senaste omröstningarna resulterade i att det inte blir något omval den 15 oktober, och att regeringen behöver lämna över alla dokument om en ”no-deal brexit”.

Måndag 9/9

Norges största parti tappar

Stora förändringar i Norge efter kommunvalet. Landets största parti, socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) tappar 8,2 procentenheter. Flera andra etablerade partier, bland annat Høyre och Fremskrittspartiet tappar också. Istället är det Senterpartiet (SP) och Miljøpartiet De Grønne som växer med 5,9 respektive 2,4 procentenheter.

Brexit: Talmannen ställer inte upp för omval

John Bercow, talman i det brittiska parlamentet har beslutat att inte ställa upp i ett eventuellt nyval, och om det inte blir nyval kliver han ned från talmansposten den 31 oktober.

Bercow som valdes in i parlamentet för det konservativa partiet 1997 tillträdde som talman 2009.

Saudi vill producera uran

Saudiarabien vill producera och anrika uran för ett framtida kärnkraftsprogram.

– Vi går framåt försiktigt. vi experimenterar med två kärnkraftsreaktorer, säger prins Abdulaziz bin Salman vid en energikonferens i Abu Dhabi.

Söndag 8/9

Sudans nya övergångsregering svärs in

Regeringen är landets första sedan den tidigare presidenten Omar al-Bashir tvingats från makten i våras efter folkliga protester. Övergångsregeringen ska sitta i 36 månader enligt de avtal som fastställdes mellan proteströrelsen och de generaler som tog makten efter Omar al-Bashirs avgång.

Ny företrädare för högerextremt parti

Orten Waldsiedlungs har valt Stefan Jagsch, som företräder det nationaldemokratiska partiet NDP till sin främsta företrädare. Tyskland försökte för ett par år sedan förbjuda NDP men ett beslut från 2017 hävdade författningsdomstolen att partiet var för litet för att utgöra ett hot demokratin. Stefan Jagsch val möjliggjordes av representanter från både Angela Merkels CDU och socialdemokratiska SPD, någonting som båda partierna varit tydliga med att fördöma.

Lördag 7/9

Brexit: Minister lämnar regeringen

Storbritanniens arbetsmarknadsminister Amber Rudd lämnar regeringen. Rudd skriver på Twitter ”Jag kan inte se på när goda, lojala konservativa stängs av.” syftandes på att Johnsson stängde av 21 parlamentsledamöter från det konservativa partiet efter att de röstat mot Johnssons och partiet angående Brexit i onsdags.

Fångutbyte mellan Ryssland/Ukraina

Fångutbytet mellan Ryssland och Ukraina går som planerat. De båda länderna överlämnade 35 fångar var och planen landar i Kiev och Moskva. Bland de fångar som utlämnades var den ukrainske regissören Oleg Sentsov som för fyra år sedan dömdes för att ha planerat terrorbrott och fick 20 års fängelse i straff.