Svep: S har inga planer på att göra upp med SD

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inga S-planer på att göra upp med SD

I eftermiddag hålls migrationskommitténs första möte. Sverigedemokraterna vill göra upp med Moderaterna och Socialdemokraterna om den nya migrationspolitiken. Partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler säger till DN  att partierna borde kunna enas om en ”ganska stram migrationspolitik”.

Utspelet kommer inför att migrationskommittén, där riksdagens samtliga partier deltar, samlas på onsdag. Men det avvisas av migrationsminister Morgan Johansson (S).

– SD vill lämna konventionerna och vill inte hålla sig till EU-rätten. Det är rätt uteslutet att det kommer sluta där, säger han till tidningen.

Moderaterna meddelade i förra veckan att man vill sänka asylmottagandet med 70 procent

Ett annat planerat samtal på snarlikt tema är det socialdemokraterna bjudit in till på torsdag om gängkriminaliteten.

Trots att regeringen fått kritik från flera partier står inrikesministern Mikael Damberg (S) fast vid sitt beslut att inte bjuda in Sverigedemokraterna till detta samtal, skriver inrikesministern i ett pressmeddelande.

”Regeringens inställning till samarbete med SD är känd. Det är beklagligt om andra partier väljer att göra samarbetet mot gängvåldet till en fråga om SD:s deltagande. Regeringens fokus är att nå effektiva resultat och det tror vi att denna grupp partier kan åstadkomma.”

Misstanken: Assistansbolag säljer uppehållstillstånd till utländska medborgare

Flera bolag inom bland annat assistansbranschen vänder sig utomlands för att hitta arbetskraft. För att en utländsk medborgare ska kunna jobba i Sverige krävs ett arbetstillstånd, visar en granskning som P4 Örebro har gjort.

Närmare 100 av Migrationsverkets beslut där utländska medborgare har fått avslag på sina ansökningar har granskats. Besluten gäller ansökningar sedan 2015 till assistansbolag som har säte i Örebro län. Resultatet visar att Migrationsverket nästan i var tredje fall gjort bedömningen att det handlar om oseriösa avtal där assistansbolagen erbjuder fejkade anställningar. – Personen kan till exempel ha betalat för att få ett anställningserbjudande och på så sätt få resa in i Sverige på ett smidigt sätt, säger Erik Holmgren, enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm. 

Wallström kritiserar USA:s agerande i Arktiska rådet

Utrikesminister Margot Wallstsöm säger i en intervju med Financial Times att hon är ”extremt oroad” över USA:s agerande i Arktiska rådet. Detta efter att landet tidigare i år vägrade godkänna en gemensam deklaration för att den innehöll ordet ”klimatförändringar”. – Det är ett ifrågasättande av vetenskapen. Du har rätt att ha en egen åsikt, men inte egna fakta, säger hon till tidningen.

Tidigare i år vägrade USA att godkänna en gemensam deklaration från rådet, eftersom dokumentet innehöll ordet klimatförändringar.

Margot Wallström kritiserar även USA:s försök att få Arktiska rådet att fokusera på säkerhetspolitiska frågor i stället för miljöfrågor.

– Arktiska rådet är en icke-militär och fredlig organisation. USA försöker förändra den till något annat, säger hon.

Rättegången om dödsskotten mot Eric Torell inleds idag

Idag inleds rättegången om dödsskjutning av 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom. Tre poliser är åtalade efter händelsen som inträffade i Stockholm i augusti förra året.

De två åtalade poliserna som sköt mot Eric Torell är misstänkta för tjänstefel respektive vållande till annans död alternativt tjänstefel, båda två förnekar brott. – Det är fråga om en fruktansvärd olycka som har inträffat efter att ett antal olyckliga omständigheter har sammanfallit. Men när man ska bedöma om det finns ett straffrättsligt ansvar för poliserna på plats, så är det min klients och min bestämda uppfattning att något ansvar inte ska utkrävas, säger advokaten Anton Strand, till Sveriges Radio.

Partirebeller får ultimatum av Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer inte att be EU om att försena Brexit efter Halloween, skriver The Guardian.

I dag inleds en kraftmätning om brexit i det brittiska parlamentet, som är öppet ännu en vecka innan det stängs. Premiärminister Boris Johnson gav igår ett politiskt löfte inför både jublande och buande massor utanför Downing Street 10.

– Jag kommer aldrig åka till Bryssel och be om en förlängning av Brexitförhandlingarna, sa Johnson.

Beskedet är ett svar till oppositionen, som igår bekräftade att man under dagen idag kommer lägga fram lagförslag som om det går igenom ska tvinga premiärministern att be Bryssel om ytterligare tre månaders förlängning av brexitfristen. Nyvalshotet syftar också till att öka pressen på de av Boris Johnsons konservativa partikamrater som sagt att de ska rösta med oppositionen.

Skolplikt från tre års ålder för barn i Frankrike

Från och med denna vecka gäller skolplikt för alla franska barn som fyllt tre år. Dessutom ska alla klassrum ha den franska flaggan uppsatt, texten till nationalsången, och de klassiska orden frihet, jämlikhet och broderskap. De nya lagarna har fått kritik för att vara alltför nationalistiska, men gäller alltså från måndagens skolstart – och för föräldrar som bryter mot skolplikten för sina treåringar hotar böter på cirka 15 000 kronor, rapporterar Sveriges Radio  

Debatter

I Dagens Nyheter skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen tryggare Sverige om varför gängkriminalitet har uppstått i Sverige

När chefer ska rekryteras är det är att hoppa i fel tunna att tro att yngre chefer är modigare mer flexibla och mindre fast i gamla tankemönster, skriver Patrik Peter, chefsrekryterare på Michaël Berglund i Dagens Industri.

I Svenska Dagbladet kastar sig europarlamentarikerna Jörgen Warborn (M) och  Jessica Polfjärd (M) in i debatten om EU:s frihandelsavtal med Mercosur.