Inrikes / Utrikes

Svepet: Drönarattack mot saudiska oljefält – höjer priset på råolja

Torellrättegången går in i sin slutfas, oljepriserna stiger efter en drönarattack och Boris Johnson åker till Luxemburg för att förhandla om Brexit. Detta och mycket mer i dagens svep.

Idag går rättegången mot de poliser som var inblandade i dödskjutningen av Eric Torell in i slutfasen då åklagare och försvaret inleder sina pläderingar. Båda sidorna ska sammanfatta sina bevisningen och argumentera respektive syn på saken. Rättegången har handlat om huruvida poliserna har agerat med rätt till nödvärn eller inte.

Storbrand i Göteborg — pojkar misstänkta

Branden som tidigt på söndagskvällen bröt ut i Slottsskogshallen i Göteborg är under kontroll men fortfarande inte släckt och byggnaden har rasat. Flera medier rapporterar att polisen utreder om två pojkar som eldat i närheten av byggnaden kan kopplas till branden. Släckningsarbetet pågår fortfarande och uppskattas göra det en bra bit in på dagen.

Utrikes

Drönarattack höjer priset på råolja

Priset på råolja stiger kraftigt efter drönarattacken mot två oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien i lördags. Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken. USA har nu öppnat upp sina oljereserver för att möta marknadens behov efter att priserna kraftigt ökat. Priset på Brent Crude-råolja har ökat med 20 procent i USA och 19 procent i London, skriver DN.

Johnson i Luxemburg för hitta ett nytt Brexit-avtal

Boris Johnson och EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker träffas idag för en affärslunch i Luxemburg. The Telegraph skriver att Johnson ”passionerat” tror på att han kommer förhandla fram ett nytt Brexit avtal med Bryssel, och att det är en första indikation på att de närmar sig ett avtal.

Debatt

"Vi föreslår ett nytt finanspolitiskt ramverk där statens löpande driftkostnader för välfärden separeras från statens utgifter för investeringar. Då går det att på klassiskt socialdemokratiskt vis finansiera en ordentlig välfärd, gröna investeringar och en fungerande infrastruktur – utan att äventyra de offentliga finanserna", skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna på DN Debatt.

"Det är anmärkningsvärt att inget görs i Sverige för att reducera salt i industriproducerad mat som faktiskt svarar för 80 procent av vårt alltför höga saltintag – i snitt dubbelt mot rekommenderat. Överskott av salt är en viktig orsaksfaktor till våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar hjärtinfarkt, kronisk hjärtsvikt och stroke", skriver professorerna Mattias Aurell och A Erik G Persson på SvD Debatt.

"De borgerliga partierna, som fortfarande förenas av en gemensam syn på marknadsekonomins centrala roll för att skapa välstånd och välfärd, måste ta upp Socialdemokraternas kastade handske. I välfärdsfrågorna behöver Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna också våga tänka i nya banor", skriver Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, tankesmedjan Timbro på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera