Inrikes

Svepet: Handelskriget mellan USA och Kina trappas av – tillfälligt

Filippa Reinfeldt återvänder till politiken, Moderaterna vill att Systembolaget ska vara öppet på söndagar, handelskriget mellan USA och Kina deskalerar. Detta och mer i dagens svep.

Filippa Reinfeldt tillbaka i politiken

Efter att varit borta från politiken i fem år och arbetat som chef för affärsutveckling och public affairs för Aleris så återvänder Filippa Reinfeldt. Hon har tackat ja till uppdraget som hbtq-talesperson för Moderaterna, skriven DN.

M-förslag: Söndagsöppet på Systembolaget

Moderaternas partiledning vill att Systembolaget ska vara öppet på söndagar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Partiet ska rösta om det på partistämman i oktober. Om förslaget går igenom så blir M det första riksdagspartiet som driver frågan om söndagsöppet på systembolag.

- Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Näthandeln ökar

Svenskarnas köpsug på nätet ökar. Enligt en mätning från betalningsföretaget Dibs så uppskattas vi spendera 310 miljoner kronor på näthandel, 16 procent mer än förra året.  Den största kategorin är resor som utgör 47 procent av den totala nätkonsumptionen. Mätningen baseras på hur mycket 2000 tillfrågade svenska uppger att spenderat på e-handel.

Utrikes

Handelskriget mellan USA och Kina deskalerar temporärt efter att Donald Trump valt att skjuta upp de nya tullarna. De båda nationerna är inte i närheten av något avtal, skriver The New York Times, men efter flera veckor med ökade tullar så ser det ut som att både USA och Kina är måna om att minska spänningen mellan dom inför handelsförhandlingarna nästa månad.

Debatt

När FN samlas till klimatmöte i New York den 23 september står vi beredda att växla upp vårt arbete för fossilfritt stål och tidigarelägga planerna på att minska koldioxidutsläppen. Vi är redo att öka insatserna från vår sida, men för att lyckas måste samhället och politiken göra detsamma, skriver Magnus Hall, Vattenfall, Martin Lindqvist, SSAB, och Jan Moström, LKAB på DN Debatt.

En ny granskning visar att svensk förlossningsvård är fortsatt i kris. Förlossningsvården ska inte styras av yttre omständigheter såsom plats- eller personalbrist. Vårdområdet måste i stället utgå från den födande kvinnans behov. Dessutom måste hela vårdkedjan hänga ihop, från det första besöket hos mödravården till dess att kvinnans kropp är återhämtad, skriver Malpuri Groth, Sveriges Kvinnolobby, och Lisa Bjurwald, journalist och författare på SvD Debatt.

Dagen då Storbritannien ska lämna den Europeiska Unionen kommer allt närmare och det ser ut som om uppbrottet är givet. Beslutet är Storbritanniens eget och bör respekteras, men det är olyckligt för EU. Ett EU utan det marknadsorienterade Storbritannien kommer på många sätt att vara en svagare union, vilket innebär en möjlighet för Sverige och vår nya utrikesminister Ann Linde (S), Skriver Håkan Samuelsson, vd för Volo Cars på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera