Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svepet: Partiledare på kändisresa i Israel – får hård kritik

Tre partiledare får kritik för att de åker till en kändisfest utomlands, Röda korset spår att klimatkrisen kommer bli dyr i framtiden och skottlossning i närheten av Vita huset.

Hård kritik mot partiledare i ”Bindefeldgate”

De borgerliga partiledarna Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni har kritiserats för att de deltar på festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i Israel.

– Det är trevligt att vara här, vad gör man inte för vänner, säger Nyamko Sabuni till Aftonbladet och berättar också att sambon Lennart Persson är på plats i Israel.

Och hon tillbakavisar den kritik som framförts det senaste dygnet.

– Mediedramaturgi! Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare. Jag tackar inte nej för att jag blir partiledare. Mina vänner är mina vänner oavsett.

Partiledarnas kändisresa till Tel Aviv bör utredas av åklagare, menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, som ifrågasätter lämpligheten i politikernas agerande.

– Det allmänna förtroendet är det enda en riksdagsledamot har. Det kan man inte slarva bort för en gratis fest.++

Skjutning i Gottsunda i Uppsala

En person i Gottsunda i Uppsala sköts i benet under torsdagskvällen. Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel och grovt vapenbrott. På fredagmorgonen anhölls en person misstänkt för brottet.

Vid 21.33 på torsdagen fick polisen larm om en skottlossning i Gottsunda i Uppsala. En person i övre tonåren var skjuten i benet hittades utomhus av polisen, enligt SVT. Personen har förts till sjukhus i ambulans.

Vid 05-tiden på fredagsmorgonen anhöll polisen en 20-årig man misstänkt för brottet.

Oatly i strid med mjölkbönder

Havredrycksindustrin har gått till hårt angrepp mot mjölkbönder och uppmanar konsumenterna att spola mjölken. Nu reagerar spannmålsodlarna mot reklamkampanjen.

– Jag har absolut ingen lust att leverera vår havre till Oatly, säger Katarina Forsberg, spannmålsodlare till TT.

En reklamkampanj med uttrycket ”Spola mjölken” har fått stor uppmärksamhet. Budskapet är att den som väljer havredryck i stället för vanlig mjölk minskar sitt klimatavtryck med 75 procent. Bakom ligger havredrycksföretaget Oatly.

– Framför allt är det tråkigt med en marknadsföring som sänker vanlig mjölk i stället för att lyfta fram vad som är bra med sin egen produkt. Mjölkbönderna är ju våra kollegor, säger Kristina Forsberg.

– Vi som spannmålsodlare blir inte jättesugna på att leverera vår havre till företaget efter den här kampanjen. Om jag får välja själv har jag absolut ingen lust, säger hon.

200 miljarder i klimatinsatser om tio år

Hjälpinsatser för klimat- och väderrelaterade katastrofer kan komma att kosta 200 miljarder kronor om tio år, enligt en rapport från Röda korset. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med vad det kostar i dag.

– Ju rikare länderna är, desto högre blir kostnaderna, säger Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda korset, till TT.

Rapporten syftar på direkthjälp vid översvämningar, stormar, torka och bränder, där det finns en koppling till klimatförändringar.

Utrikes

Skottlossning i Vita husets närhet

En person dödade och fem skadades på torsdagen under en skjutning i Washington D.C. Skottlossningen skedde vid Columbia Heights, cirka tre kilometer från Vita huset och inträffade vid 22-tiden på vällen, amerikansk tid.

På fredagsmorgonen svensk tid hade polisen inte gripit någon för skjutningen och kände inte till något motiv, förklarade en polis vid Metropolitan Police. För två av de skadade bedöms läget som kritiskt.

Debatt

”Nu är krisen akut för nyhetsmedierna”

”Nyhetsmedierna befinner sig i ett akut läge. Risken är nu att marknaden förvandlar det som återstår av tidnings-Sverige till oigenkännlighet. Stödet till dagspressen behöver snarast breddas till att gälla alla allmänna nyhetstidningar och på sikt kan det behöva bli lika stort som public service-anslaget”, skriver de tre tidigare mediecheferna Lars Engqvist, Thomas Grahl och Mats Svegfors på DN Debatt.

”Nästa år stöder staten svenska allmänna nyhetsmedier med cirka 9,4 miljarder kronor i direkt subvention eller finansiering (varav 8,6 miljarder till public service). Ändå hänger svenska nyhetsmedier på repet. Det sammanlagda trycket från sociala medier och globala streamingtjänster får dagspressens annonsintäkter att rasa och sätter upplageintäkterna under hård prispress”, skriver de tre.

”Sverige måste sluta bidra till kinesiskt folkmord”

Medan Sveriges handel med Kina ökat, har diktaturen bara blivit värre, och starkare. Det skriver Magnus Fiskesjö, tidigare kulturattaché vid ambassaden i Peking i Sydsvenskan.

”Genom att riksdagens ledamöter fortsätter att resa till Kina, som i förra veckan då delegationer från både näringsutskottet och finansutskottet var där, skickar Sverige en signal att det råder business as usual.

Riksdagsledamöter kan resa vart de vill, även till de blodigaste och grymmaste diktaturer. Men hur reser man till Kina och pratar ekonomi och industri med företag och myndigheter, medan en svensk medborgare torteras av samma stat i fängelsehålor i närheten?
Svaret kanske är: "Vi bryr oss visst om mänskliga rättigheter”. Men det är en formel som inte fungerar längre”, skriver Magnus Fiskesjö.

”Både europeiska och andra utländska företag, pensionsfonder, och universitet som Yale och MIT med flera, har avslöjats som inblandade i denna profitkarusell. Svenska H&M, Ikea med flera har pekats ut i samband med det omfattande slavarbete som regimen organiserat. Det borde vara en högsta prioritet för riksdagens närings- och finansutskott att undersöka om svenska företag, fonder och universitetsprojekt också bidrar till det kinesiska folkmordet – och att i så fall sätta stopp för det”, fortsätter Fiskesjö.

”Kortsiktig och billigt byggande ger byggskamm”

Vi måste bygga långsiktigt hållbart och kvalitetssäkrat, då kan vi bygga bättre bostäder och samtidigt få lägre boendekostnader, skriver professorerna Kajsa Crona och Ola Nylander i Göteborgs-Posten.

”Vi kan konstatera att det är kontraproduktivt att fokusera på de kortsiktiga vinsterna [i byggandet], när det tvärtom är de långsiktiga besparingarna som ger oss en hållbar framtid. På samma sätt som det finns flygskam med ohållbara resor kan vi i dag konstatera att det finns byggskam, med bostäder som inte är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara.

”I dag räknar vi med en avskrivningstid på 50 år när vi bygger ett bostadshus. Om vi i stället använder bättre material och tekniska lösningar kan avskrivningen förlängas till 100 år. För en nyproducerad trerumslägenhet på 75 kvadratmeter innebär en längre avskrivningstid att hyran kan sänkas med 2 000 till 3 000 kronor per månad”, skriver de.

”Staten har möjlighet att ta ett större ansvar för ett hållbart bostadsbyggande genom att förändra finansiering och regelverk så att de som bygger långsiktigt, hållbart och med kvalitet gynnas ekonomiskt. Samtidigt måste bankerna få nya direktiv att ge förmånligare lån till dem som vill bygga ekologiskt hållbara bostäder”, skriver Crona och Nylander.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera