Inrikes

Svepet: Polisen ska enklare kunna avlyssna telefoner

Budgetpropositionen för 2020 presenteras idag, telefonavlyssning ska stoppa fler brott och nya fredssamtal mellan USA och Talibanerna. Detta och mer i dagens svep.

Regeringen presenterar idag sin budget proposition för 2020, som har förhandlats fram mellan Centerpartiet och Liberalerna. Budgeten innehåller satsningar för 36 miljarder kronor, där de största satsningarna görs på slopad värnskatt, sänkt skatt för pensionärer och miljö/klimatsatsningar.

– Det här är en väldigt bred budget där vi tar itu med de samhällsproblem vi har, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Åklagare med förslag för att få stopp på brottslingar

Åklagare vill att det ska bli lättare för polisen att avlyssna telefoner, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I dagsläget krävs det att ett brott ska ha ett straffvärde på minst två år för att polisen ska få avlyssna misstänktas telefoner. Kammaråklagare Christer Sammens har på eget initiativ skrivit till regeringen för att ta upp frågan. Han har själv lett förundersökningar där bedragare uppgett sig för att vara banktjänstemän och lurat äldre personer på pengar.

– Eftersom varje bedrägeri inte har ett straffvärde av två år så går det inte att avlyssna. Men däremot är det ganska uppenbart att hela brottsligheten kanske har ett straffvärde som överstiger två år med råge, säger Christer Sammens.

Utrikes

Saudi hävdar att bevis finns för drönarattacken

Saudiarabien hävdar att de har bevis för att Iran var inblandade i drönarattacken mot två saudiska oljeanläggningar i helgen. Enligt TT ska en talesperson för saudiska utrikesdepartementet hålla en presskonferens och lägga fram bevisen. Iran har hittills nekat till all inblandning i attackerna.

Talibanerna vill prata fred

Talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai säger i en intervju med BBC att talibanernas dörr är öppen om USA vill återuppta fredsförhandlingarna. Uttalandet kommer en vecka efter att Donald Trump ”dödförklarat” samtalen efter att en talibanattack i Kabul dödade en amerikansk soldat och elva andra personer.

Debatt

"Sverige blir starkare när vi arbetar tillsammans och gemensamt tar ansvar för att lösa samhällsproblem. I ett komplicerat parlamentariskt läge leds Sverige av ett brett politiskt samarbete som prioriterar att bekämpa samhällsproblemen tillsammans och hålla högerextremismen borta från politiskt inflytande", Skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) om budgetpropositionen på DN Debatt.

"Det stöd som många kommuner och regioner utanför storstäderna är i behov av, bör ske genom att de får en större del av statsbidragen, inte genom att Stockholmsregionens kommuner tvingas betala pengarna". Det skriver ett flertal C-politiker i Stockholmstrakten på SvD Debatt.

"Allt fler röster höjs för ett reformerat budgetramverk där löpande kostnader skiljs från investeringar i grön infrastruktur, försvar och välfärd. Men en sådan uppdelning skulle bryta mot EU-regler och öppna för slöseri", skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera