Inrikes

Svepet: Riksdagen öppnar – två nya ministrar kan presenteras

Nytt nej till nyval i det brittiska underhuset och Stefan Löfven väntas presentera två nya ministrar. Detta och mer i dagens svep.

Sommarlovet var långt – tillbaka till jobbet. Riksdagen återupptar arbetet i dag och statsminister Stefan Löfven väntas presenterar två nya ministrar i regeringen efter att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) lämnar.

Enligt SvD-källor kan nuvarande infrastrukturministern Tomas Eneroth få posten som arbetsmarknadsminister och ny utrikesminister kan enligt SVT bli Ann Linde.

Väljare mjuknar om SD-samtal

Sex av tio M-väljare ser positivt på att partiet både skulle förhandla och sluta överenskommelser med Sverigedemokraterna. Det visar en ny mätning från DN/Ipsos. Men även bland andra partiers väljare har synen på SD-mjuknat, skriver DN.

Utrikes

Det brittiska underhuset röstade som väntat nej till att hålla ett nyval. Premiärminister Boris Johnson upprepade sitt löfte om att han inte tänker be EU om en förlängning av Brexit, trots att han nu är lagligt bunden att göra det om inget avtal finns den 31 oktober, rapporterar BBC.

I Norges lokalval visar det preliminära resultatet att socialdemokratiska Arbeiderpartiet tappar hela 8,2 procentenheter. Även högerpartiet Høyre backar rejält. TT skriver att detta är en dramatisk förändring av det politiska landskapet i Norge.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar i dag hur ansvarsområden ska fördelas. Det har spekulerats om Ylva Johansson (S) kommer att få hantera arbetsmarknad som EU-kommissionär. Besked lämnas i dag klockan tolv.

Debatter

Det är inte ofta LO och Almega är överens om hur politik bör utformas, men när det gäller arbetsmarknadsutbildningen står vi helt eniga: Regeringen och samarbetspartierna behöver tillföra resurser och skyndsamt öka antalet utbildningsplatser, skriver Thomas Erséus, vd för Almega och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, på DN Debatt.

Det är dags att återinföra vårdens anmälningsplikt vid självmord och dessutom utöka den till att innefatta även socialtjänsten, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten och Elisabeth Wallenius på suicidpreventiva dagen 10 september på SvD Debatt.

I ljuset av den försämrade konjunkturen höjs allt fler röster för en generösare finanspolitik. Men Sveriges ekonomiska utmaningar går djupare och budskapet från bland annat Japan och USA är tydligt: stora budgetunderskott höjer inte tillväxten på sikt, skriver Fredrik NG Andersson och Lars Jonung vid Lunds universitet på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera