Inrikes

Svepet: Rikspolischefens krav för att få stopp på gängvåldet

Rikspolischefen kommenterar senaste tidens gängvåld och nya besked kring Storbritanniens utträde ur EU. Detta och mycket mer i morgonens svep.

Rikspolischefen Anders Thornberg vill att polisens arbete ska renodlas för att få bukt med gängvåldet, rapporterar Ekot. Till exempel tar polisen i dag hand om bortsprungna djur och möter människor med psykisk ohälsa.

Samtal om gängvåldet

Alla partier utom SD samlas på torsdagen för samtal om hur gängvåldet ska hanteras. Partierna går in i samtalen med gott om förslag, men förändringar kan ta flera år, skriver TT.

Det finns flera lagförslag, men oenigheten är på flera punkter stor. Till exempel saknar Sverige ett kronvittnessystem, som finns i andra länder, vilket innebär att lagförare har svårare att komma framåt, men även att vittnen inte våga träda fram. Unga kan också nyttja straffrabatt, liksom att inte alla brott bestraffas – eftersom praxis är att i åtal där flera brott tas upp leder debil vart och ett av brotten får ett lägre straffvärde. Avhopparverksamhet diskuteras också liksom om gängkriminella ska ha hårdare straff. Förslag finns också om visitationszoner och ­zon­förbud, skriver DN.

Utrikes

Brexit-deadline imorgon

Det brittiska underhuset har röstat igenom ett lagförslag som innebär att landet inte kan lämna EU utan avtal 31 oktober. Förslaget går därmed vidare till överhuset, rapporterar flera medier. Den brittiske premiärministern Boris Johnson har föreslagit att landet ska gå till nyval 15 oktober – men även det har stoppats. Enligt TT ska den brittiska regeringen behandla klart alla delar av lagstiftningen som hindrar en avtalslös brexit före arbetsveckans slut, klockan 17 på fredag.

Debatter

Tio studieförbund delar varje år på cirka 1,8 miljarder kronor i statsbidrag, detta för att stärka och utveckla demokratin. Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har idémässiga svagheter och direkta felsteg som är problematiska utifrån det statliga folkbildningsanslagets syften och villkor. Förbundet behöver utvecklas för att öka den i dag låga tilliten till förbundet, skriver statsvetaren Erik Amnå på DN Debatt.

Sveriges internationella agerande måste präglas av samma krav på insyn som på hemmaplan. Med nuvarande enprocentsmål i biståndspolitiken är det omöjligt. Därför bör Centerpartiet ompröva sin biståndspolitik, skriver Centerstudenternas Naod Habtemichael och Emanuel Örtengren på SvD Debatt.

Volvo och Scania kan investera miljardbelopp för att snabbt producera eldrivna lastbilar. Men regeringen måste vara tydlig när det gäller mål och löften om var och när en laddinfrastruktur kan vara på plats, skriver Scanias vd Henrik Henriksson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera