Svepet: S bjuder in alla utom SD till samtal om gängvåldet

Text: Redaktionen

Bild: TT

Spricka i S om nya Arbetsförmedlingen.

Nedskärningarna på Arbetsförmedlingen har skapat en spricka mellan Ylva Johanssons och civilminister Ardalan Shekarabi, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är de totalt 130 kontor som ska försvinna landet runt efter miljardbesparingarna i M-KD-budgeten från i höstas. Regeringen har inte återställt besparingarna.

– Socialdemokraterna ville så gärna få till ett avtal att man intecknade nästan allt framtida reformutrymme för att gå Centern och Liberalerna till mötes. Regeringen landade i att göra det Centern ville i stora drag, även om resurserna inte är tillräckliga, säger en regeringskälla till Svenska Dagbladet.

Omstöpningen är en av de största i myndighetssverige i modern tid. Arbetsförmedlingen ska i enlighet med januariavtalet överlåtas till privata aktörer.

Regeringen har enligt flera SvD-källor inte vågat tvinga bort Arbetsförmedlingen generaldirektör Mikael Sjöberg i förtid. Dels för att inte förvärra situationen vid myndigheten, dels för att man har varit rädd för en upprepning av problemen med sparkade Ann-Marie Begler och Försäkringskassan.

– Men att man hamnade i den lösning vi har nu är obegripligt. Mikael Sjöberg är kvar men helt desavouerad, och det finns ingen tillförordnad gd som kan plocka upp bollen, säger regeringskällan.

S bjuder in alla utom SD till samtal om gängvåldet

Socialdemokraterna tänker bjuda in samtliga partier utom Sverigedemokraterna för samtal om hur gängkriminaliteten ska bekämpas, sa inrikesminister Mikael Damberg i gårdagens Agenda.

– Det är helt rätt tid att samla gruppledarna för en diskussion om hur vi kan ta gemensamma tag, sa Damberg.

SD stängs ute på grund av att de har ”en annan värdegrund” och för att de har en ”för grund förklaringsmodell” i de här frågorna, enligt inrikesministern.

SD:s svar till Damberg: ”Använder sig av ett dagisspel”

Efter att inrikesminister Mikael Damberg (S) i Agenda meddelat att han kommer bjuda in alla partier förutom Sverigedemokraterna till samtal om problemet med gängkriminalitet kom skarp kritik från SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men istället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger Marttinen som också tycker att Moderaterna borde nobba regeringssamtalen om gängvåldet.

Kristerssons krav på Löfven: Bjud in alla!

På kvällen skrev   Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook att samtliga partier borde bjudas in av regeringen.”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skrev Kristersson. ”Så gör nu om och gör rätt – bjud in samtliga riksdagspartier till dessa diskussioner”. 

Oro hos kvinnojourerna när statsbidrag ska göras om

Systemet för statsbidrag till ideella organisationer inom brottsofferområdet ska göras om. Förändringen påverkar kvinnojourerna, rapporterar DN.

Verksamheten med skyddade boenden kan komma att konkurrensutsättas på en marknad.

– Vi är jätteoroliga. Hela rörelsen står och vacklar, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer till DN.

Expert varnar för att den tyska regeringens valfiasko slår mot finansmarknaderna

Både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade i söndagens två tyska delstatsval, vilket hotar regeringen i Berlin och påverkar finansmarknaderna negativt, säger Tysklandsexperten Hubert Fromlet till Dagens Industri.

– Valresultaten i Sachsen och Brandenburg måste säkerligen uppfattas som en stor besvikelse för den stora koalitionen i Berlin – och betyder också negativa signaler för finansmarknaderna, säger Hubert Fromlet, senior rådgivare till Tysk-svenska handelskammaren och professor på Linnéuniversitetet till DI. I de två delstatsvalen gick Alternativ för Tyskland framåt.

Hongkongstudenter i strejk på terminens första dag

Flera gymnasie- och universitetsstudenter i Hongkong strejkar under första dagen på höstterminen, rapporterar The Guardian. Proteströrelsen uppskattar att omkring 9 000 studenter strejkar under måndagen.

Demonstranter ska ha stört morgontrafiken genom att blockera tågdörrar, vilket polis ingripit mot.

Enligt flera nyhetsbyråer har polisen använt batong mot personer på tunnelbanestationen Lok Fu och tre personer har gripits vid Lai Ki-stationen.

Boende på Bahamas är kvar: ”Må Gud vara med er”

Trots myndigheternas uppmaningar om att lämna Bahamas har många boende valt att stanna när monsterorkanen Dorian drar in, skriver Bloomberg.

I ett tal till nationen på söndagen riktade sig premiärminister Hubert Minnis till dem som stannat kvar.

– Jag kan bara säga till dem att jag hoppas att det här inte är sista gången de hör min röst och må Gud vara med dem, sa han.

Dorian, som på söndagen uppgraderades till en kategori 5-orkan, är den kraftigaste som någonsin har drabbat önationen. På söndagsnatten, lokal tid, drog den in över Bahamas med bland annat sju meter höga vågor och översvämmade gator.

Fakta: En kategori 5-storm

Abe vill prata om omstridd ögrupp med Putin

Japans premiärminister Shinzo Abe uppger att han kommer att träffa Rysslands president Vladmir Putin den här veckan under Eastern Economic Forum som hålls i ryska Vladivostok, skriver Reuters.

Han säger att han vill diskutera situationen kring Kurilerna, de fyra öar i norra Hoikkado-regionen som Ryssland gör anspråk på.

Debatter

Annie Lööf (C) och Fredrik Christensson (C): presenterar i DN idag ett nytt utbildningspolitiskt program där de vill möta lärarbristen genom att ge de obehöriga lärarna starkare stöd.

I Svenska Dagbladet skriver S-politikerna Emilia Bjuggren och Jan Valeskog i Stockholm att det enbart är  symbolpolitik att införa miljözoner på en enda gata i Stockholm.

Slösa inte statliga medel på dåliga infrastrukturprojekt, skriver Foresföreträdarna  Sara Davidsson och Andreas Bergström i Dagens industri.

 

Text: Redaktionen

Bild: TT