Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svepet: SD näst största parti i ny mätning – tätt bakom S

SD går framåt i ny mätning, Ericsson avsätter miljarder för att klara en pågående mututredning och den första svenska kvinnan i rymden nådde i natt sitt mål. Detta och mer i dagens svep.

SD skulle få 22,4 procent av rösterna om det var val idag. Det visar en ny mätning från Inizio/Aftonbladet. Jämfört med valet 2018, där partiet fick 17,5 procent av rösterna, har man ökat i popularitet bland väljarna.

Enligt mätningen är Sverigedemokraterna landets näst största parti, tätt bakom S – som får 23,9 procent enligt mätningen.

– Det är ”all-time-high”. De hade nästan lika höga siffror i mars 2017 och i samband med decemberöverenskommelsen 2015, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio till Aftonbladet.

UTRIKES

Mututredning: Ericsson avsätter 12 miljarder 

Telekomjätten Ericsson har valt att avsätta 12 miljarder kronor som ska gå till eventuella böter i en aktuell mututredning. Detta påverkar också tredje kvartalets resultat, skriver SVT.

Företaget förhandlar i dagsläget med myndigheter i USA om brott som skett mot USA:s korruptionslagar.

Första svenska kvinnan i rymden: ”Känns fantastiskt"

Natten till torsdag blev Jessica Meir den första svenska kvinnan i rymden. Meir, som har både amerikanskt och svenskt pass, anlände till den internationella rymdstationen ISS och utbrast:
– Det är overkligt att vara här nu men det känns fantastiskt, säger hon.

Tanken är att hon och hennes kolleger ska tillbringa ett halvår på rymdstationen med syftet att undersöka hur människokroppen kan hantera lång tid i tyngdlöshet.

DEBATT

Forskare: Vuxna borde också klimatstrejka

"Vuxna bör följa uppmaningen från ungdomarna i Fridays for future-rörelsen och protestera eftersom det politiska ledarskapet är otillräckligt. Omfattande och långvariga påtryckningar från hela samhället behövs för att få de politiskt ansvariga att utöva det ledarskap som klimatkrisen kräver", skriver 171 forskare i samhällsvetenskap och humaniora på DN Debatt.

SSU: Låna 100 miljoner per år till klimatsatsningar

”Enligt FN:s klimatpanel behövs globala investeringar på 3 biljoner dollar per år, vilket motsvarar drygt 3 procent av världsekonomin. Om man bryter ner det för Sveriges del blir det 190 miljarder kronor årligen eller cirka 4 procent av svensk BNP.

Eftersom den offentliga sektorn står för hälften av Sveriges BNP är det rimligt att staten står för hälften av investeringarna. Därför anser SSU att det är dags för en svensk ”green new deal” med investeringar om cirka 100 miljarder per år för en grön, rättvis och jämlik omställning. Investeringarna borde ske genom statliga lån. Statsskulden är rekordlåg och räntekostnaden för statliga lån är väldigt låg, till och med negativ. Det betyder att staten får pengar när den lånar pengar, åtminstone den närmaste tiden”, skriver Philip Botström, ordförande i SSU på SvD Debatt.

”Politiker måste bli mer bildade”

"Förmågan att tänka egna självständiga tankar, göra egna välgrundade analyser och utifrån det fatta genomtänkta beslut har aldrig varit viktigare. Men det har heller aldrig varit svårare. Det är därför det behövs en bildningskurs för politiker. Det vore bra i sig, men också som en förebild för andra", skriver Christer Nylander, riksdagsledamot (L) på Aftonbladet Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera