Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svepet: L lovar 700 miljoner extra till rättsväsendet

L lovar mer pengar till rättsväsendet, skotten i Nacka kopplas till gängkriminalitet och Jonas Sjöstedt (V) försvarar uteslutningen av en partimedlem.

Rättsväsendet får ett extra tillskott på 700 miljoner kronor nästa år. Det meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en presskonferens under måndagen.

– Den med störst våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar, sa Sabuni enligt SVT.

Pengarna ska gå till rättsvårdande myndigheter som Kriminalvården och Domstolsverket.

Skjutningar kopplas till gängkriminalitet 

Söndagskvällens två skjutningar i Nacka till kopplas till gängkriminalitet och det uppmärksammade mordet på en 18-årig kvinna i Vällingby för drygt två veckor sedan, enligt uppgifter till Expressen. Aftonbladets uppger att ingen av de personer som skottskadats måltavlor. Ingen har ännu gripits misstänkt för dåden.

Läs Fokus artikel om gängkriminalitet: De oorganiserade gängen tar över: »Brösta en 4:a för att bli en 100-gubbe«

Sjöstedt försvarar uteslutning av Kakabaveh

Vänsterpartiets partiledaren Jonas Sjöstedt försvarar agerandet när Amineh Kakabaveh uteslöts och menar att hon i praktiken har varit politisk vilde i flera år, uppger han för TT.

Utrikes

Det var lågt valdeltagande i de ryska regionalvalen under söndagen, enligt Reuters. I huvudstaden Moskva röstade bara runt 20 procent och Enade Ryssland, Vladimir Putins styrande parti, backade kraftigt, skriver Politico. Partiet fick 24 av de totalt 45 platserna i duman vilket är en nedgång från de tidigare 40 platserna.

Debatter

Tre av fyra förslag i januariavtalet en god potential att bidra till en progressiv samhällsutveckling. De mer problematiska delarna behöver genomföras på ett sätt som minimerar skadorna. I en omskriven version av avtalet – septembermanifestet – tydliggör vi S egna idéer i politikens Saltsjöbadsavtal, skriver Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden på DN Debatt.

Moderaterna tänker fel om biståndet, anser en rad organisationer. Med de globala utmaningar vi står inför är det ologiskt att minska stödet till internationellt samarbete och tro att det ska leda till ökad trygghet och säkerhet i Sverige, skriver företrädare för 41 organisationer på SvD Debatt.

Att den globala uppvärmningen orsakas främst av människor är alla seriösa aktörer överens om. Det är därför ytterst anmärkningsvärt att etablerade forskare och framför allt ekonomer fortsätter att vifta bort breda och väletablerade riskbedömningar, skriver Johan Rockström, professor i jordsystemforskning på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera