Geväret som användes var ett annat än det på bilden.

Inrikes / Utrikes

Svepet: Vd sköt skarpt med salongsgevär på arbetsplats i Tidaholm

En arg och upprörd Greta talade om svek om inget händer nu på FN:s klimatkonferens, Kronofogden får allt högre skuldkrav och en vd övade prickskytte på arbetsplatsen. Detta och mycket mer i svepet.

Upprörd Greta anmälde vuxenvärldens svek

En uppenbart upprörd Thunberg påpekade att den unga generationen nu håller ögonen på makthavarna och sade att det som sker är helt fel – att hon inte borde sitta i FN utan vara i skolan, hemma i Sverige.

– Och ändå kommer ni till oss unga och söker hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, sade hon.

– Ni sviker oss och om ni gör det igen kommer vi aldrig att förlåta er. Just här, just nu drar vi gränsen.

Efter uppläxningen lämnade Thunberg och 15 andra unga från sammanlagt tolv länder in en slags anmälan av detta svek till FN. I den hävdar de, med hänvisning till barnkonventionen, att fem länder – Tyskland, Frankrike, Brasilien, Argentina och Turkiet – har kränkt deras mänskliga rättigheter genom att inte agera tillräckligt mot klimatförändringarna. Länderna har valts eftersom de är stora förorenare och samtidigt har åtagit sig att följa barnrättskonventionen, enligt den juristfirma som hanterar barnens anmälan, skriver TT.

Fogdens krav högre än någonsin

Antalet krav från Kronofogden är högre än någonsin – och ökningen rör främst belopp på mellan 100 000 och 500 000 kronor, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Jämfört med första halvåret 2018 har antalet krav ökat med 22 procent under årets första sex månader. Enligt Kronofogden visar det här att konjunkturen fortsätter att mattas av.

Förra året fick man in fler ansökningar från skuldsatta småföretag – årets siffror står finansinstituten för den största ökningen.

– Då kan man tänka sig att det är privatpersoner som börjat få svårt att betala tillbaka sina lån, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden, till TT.

Nilla Fischer uttagen i världslaget

Landslagsstjärnan och Linköpingsbacken Nilla Fischer har blivit uttagen i världselvan under Fifa-galan The Best, rapporterar Aftonbladet.

Det är första gången som Fifa och spelarfacket Fifpro har korat en världselva på damsidan. Nilla Fischer spelade en viktig roll i det landslag som tog VM-brons i somras, bland annat genom en räddning på mållinjen i bronsmatchen mot England.

Utöver Nilla Fischer så återfinns även svenskbekantingen Marta och den stora stjärnan från sommarens VM, USA:s Megan Rapinoe, i världselvan.

Vd sköt skarpt på jobbet

En vd på ett företag i Tidaholm sköt skarpt inne på arbetsplatsen. Med ett salongsgevär övade han prickskytte mot en måltavla. Det fick de anställda att reagera hårt och polisanmäla företagets vd.

– Skjuter gör man inte på jobbet utan på en skjutbana, säger Per Andersson, en av de anställda till SR Skaraborg.

Händelsen ägde rum i början av året, men trots polisanmälan har inget hänt i ärendet.

– Vi behöver höra om folk, säger polisen i en kommentar.

Företaget har de senaste åren också fått bidrag från Tidaholms kommun på över åtta miljoner kronor för att de är ett s k socialt företag.

UTRIKES

Trump stoppade Ukrainapengar innan Zelenskyj-samtal

USA:s president Donald Trump gav order om att skjuta upp närmare fyra miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina en vecka före det kritiserade samtalet med landets statschef, uppger tre regeringskällor för Washington Post. I samtalet den 25 juli ska han enligt ett visselblåsarlarm ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring den demokratiska presidentaspiranten Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militärt stöd.

Under de kommande veckorna fick tjänstemännen knapphändig information, men uppmanades att säga till politikerna att förseningen berodde på en regeringsprocess. Den 11 september betalades de pausade pengarna till slut ut.

De nya uppgifterna kommer troligen att väcka frågor om anledningen och tajmingen till att pengarna pausades, skriver tidningen. Samtidigt lär misstankarna kring att presidenten försökte använda pengar som godkänts av kongressen i ett försök att skada en politisk rival att stärkas.

DEBATT

”Kreditrestriktionerna kräver att unga måste ha rika föräldrar”

”Sedan 2010, då bolånetaket infördes, har en våg av kreditregleringar sköljt över hushåll och banker. Dessa har fått till följd att bostads­finansieringen fungerar allt sämre men har också medfört ökade kostnader för hushållen”, skriver Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke på DN Debatt.

”Rakt på tvärs mot vad Finansinspektionen hävdar visar en lång rad rapporter att kreditrestriktionerna rycker undan fötterna för unga vuxna och kapitalsvaga. Enligt färska analyser från Skandia och Unionen är två av tre unga hushåll, trots goda inkomster, i dag beroende av lån från sina föräldrar för att kunna köpa en bostad.

Märkligt nog beaktar inte debatten att svenska hushåll har närmare fem gånger större tillgångar än lån, att svenska hushåll har ett högre sparande än flertalet jämförbara länder, att bostadsbyggande i sig driver skuldsättning, att hushåll som äger sina bostäder bor billigt eller ens att Finansinspektionens egna rapporter visar att hushållens motståndskraft vid en kris är oerhört hög”, skriver Lennart Weiss, som också ledde socialdemokraternas bostadspolitiska grupp.

”Bättre frivård ska minska återfallen i brottslighet”

”Till sommaren nästa år kommer den största reformen av brottsbalken sedan 1962. Det är en genomgripande förändring som ger Kriminalvården bättre förutsättningar att utföra sitt uppdrag – att minska risken för återfall i brott och att göra samhället säkrare och tryggare”, skriver Lennart Palmgren, häktes-, anstalts- och frivårdsdirektör på Kriminalvården på Svenska Dagbladet Debatt.

”Genom den nya lagstiftningen kan frivården sätta upp tydligare regler för vad som gäller under klienternas övervakning, och ges också utökade möjligheter att se till att reglerna efterlevs. Den nya lagstiftningen innebär även en högre nivå av kontroll om klienten behöver det, exempelvis via gps-fotboja och snabba, resoluta åtgärder vid misskötsamhet. Vid misskötsamhet utökas möjligheten att avtjäna tid i fängelse, från dagens 14 dagar till 90 dagar åt gången. Detta tycker vi är bra, så länge klienten är på väg mot ett liv fritt från kriminalitet och missbruk så är det positivt inte bara för personen i fråga utan även för hela samhället”, skriver Lennart Palmgren.
”Källkritiken ska stärkas hos invånarna”

”Insikten om att vi, för att försvara demokratin, gemensamt måste arbeta för att stärka invånarnas medie- och informationskunnighet (MIK) har de senaste åren blivit allt starkare. Under Bokmässan sätter vi, ett antal organisationer, gemensamt MIK i centrum för att understryka hur avgörande de här frågorna är för Sverige. Förutsättningarna har aldrig varit bättre för att sjösätta en nationell strategi som vi alla kan arbeta utifrån för att stärka invånarnas förmåga att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier”, skriver Conny Brännberg, ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd med flera på Göteborgs-Posten Debatt.

”Under Bokmässan presenterar vi under fyra dagar gemensamt över 100 programpunkter på MIK-temat. Dagarna innan är Västra Götalandsregionen värd för Unescos globala konferens om medie- och informationskunnighet tillsammans med Göteborgs universitet och Svenska Unescorådet”, fortsätter de.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera