Kultur

6 tips på saker att göra under höstlovet – både för vuxna och barn

Här kommer några utvalda höstlovstips från Fokusredaktionen.

Natt på Nordiska museet

29, 31 oktober

Nordiska museet anspelar på kusligheterna i den amerikanska komedifilmen »Natt på museet«, där de uppstoppade djuren får liv efter stängningsdags. Det är tionde året som museet håller kvällsöppet för höstlovsfirande barn inför Halloween. »Ryktet säger att allt vaknar till liv under natten«, skriver museet och lockar till vandringar bland annat i den nya utställningen om Arktis. Från 6 år.

Kistamässan 31 okt–3 nov

Utställningen »Legoworld« byggs upp som »Sveriges största lekplats« med miljoner legobitar och en lång rad färdigbyggda legomodeller att beundra och inspireras av. En del av dem konstnärliga verk skapade av legofans.

Skara

26–27 okt, 30 okt–3 nov

Halloweenväsen drar omkring och spöktåget åker genom spökriket, när Skara sommarland för första gången blir Scary. Om vädret tillåter är tivolit öppet, dessutom finns spökhus och häxstig.

Här kommer även ett par höstlovstips för vuxna.

Film

»The laundromat«, Steven Soderbergh

Kan man göra en underhållande film om skalbolagsaffärer och skatteparadis? Ja, här är beviset! Steven Soderbergh utgår från Panamaläckan 2016 och hur girigheten hos några få drabbar vanligt folk. Att den vanliga människan spelas av Meryl Streep gör inte saken sämre. Dråpligt, roligt, med allvarlig underton. Visas på Netflix.

Tidskrift

Tiden

Idédebatten är eftersatt upprepar alla. I S idétidskrift finns den faktiskt. Spännande inlägg om hur S ska agera i C- och L-samarbetet, eller kommunalråd som tänker fritt, i en tidskrift som blivit pigg både till form och innehåll. Ges ut kvartalsvis, sedan 1908.

Bok

»Historien om New York« Henrik Berggren

Berggren tar med läsaren på en historisk vandring bland de många storslagna personligheter som präglat New York. Utgiven på Historiska media.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera