Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Asap Rocky och Greta formade Sverigebilden i somras

Asap Rockys åtal och Greta Thunbergs tal inför FN. Dessa två händelser formade främst bilden av Sverige, enligt en analys från Svenska institutet.

Det är Svenska institutet som tittat på vilka nätsammanhang som Sverige nämndes i under juli-september. Och inte helt oväntat är det rapparen Asap Rockys misshandelsåtal som toppar listan. Under perioden skedde det 1,5 miljoner gånger att Asap Rocky och Sverige nämndes i samma text.

Enligt SI:s analys var det framför allt när president Donald Trump twittrade om att han ska prata med Stefan Löfven som den mesta av uppmärksamheten skedde.

I siffrorna kan man även se Greta Thunbergs genomslagskraft. I samband med hennes tal inför FN den 23 september fick hon 2,3 miljoner omnämnanden varav 91 000 gånger skedde det tillsammans med Sverige.

"Den internationella uppmärksamheten kring fallet Asap Rocky och Greta Thunberg visar att det digitala samtalet om Sverige är störst i USA, även om Greta skapar engagemang världen över, säger Madeleine Sjöstedt", generaldirektör på Svenska institutet, i ett pressmeddelande.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera