Blir Paris Europas nya finanscentrum efter Brexit?

Text: Louise Fauvelle

Bild: TT

Inför Brexitomröstningen 2016 drev intresseorganisationen för Paris finansbransch, Paris Europlace, för att britterna skulle stanna kvar i unionen.

– Anledningen var att det är bättre för EU och de europeiska företagen om Storbritannien är med, säger Arnaud de Bresson, grundare och generaldirektör på Paris Europlace.

Men efter att britterna valt väg och röstat för brexit tog fransoserna tillfället i akt. 10 000 nya jobb inom finanssektorn uppskattades flytta från London till Paris och landets dåvarande premiärminister Manuel Valls uppvaktades av finanslobbyisterna.

– Han förstod direkt vilka möjligheter det här innebar för Paris. Några veckor senare presenterade Valls sina reformförslag för att göra staden mer attraktiv som finanscenter, säger Arnaud de Bresson på Europlace.

Franska politiker har sedan dess i allt högre grad flörtat med finansvärlden. Efter att president Emanuel Macron tillträde 2017 har förmögenhetsskatten avskaffats, arbetsgivaravgifterna har sänkts och numera kan arbetsgivare lättare säga upp personal.

Macrons premiärminister Édouard Philippe sa 2017 att man vill göra »Paris till Europas ledande finansstad efter brexit«.

– Macron och hans regering gick ännu längre än Valls i sin strukturreform genom att bland annat införa lagar som ger företag större friheter och skapar mer flexibilitet på arbetsmarknaden – saker som vi på Europlace hade velat få igenom under lång tid. Och han gjorde det på bara några månader, säger Arnaud de Bresson.

Lockropen har hörsammats av en del finansföretag. Storbanken Goldman Sachs ska förflytta anställda från London till både Paris och sitt nya kontor i Frankfurt, och investmentbanken Bank of America har öppnat ett nytt Pariskontor med ett par hundra anställda.

Brittiska HSBC ska omlokalisera uppskattningsvis 1 000 anställda till Paris och i juni i år flyttade Europeiska bankmyndigheten (EBA) sitt huvudkontor från London till den franska huvudstaden.

Men av prognosen om 10 000 nya jobb har i dagsläget bara runt hälften tillkännagivits och enbart cirka 1 500 tjänster har faktiskt omlokaliserats till Paris. Euro­places Arnaud de Bresson är ändå segerviss.

– Just nu är Paris den stad i EU som har fått flest antal nya jobb från London sedan brexit, säger han.

Enligt en rapport från handelshögskolan Cass Business School väntas London att spela en nyckelroll som internationell finanshubb även om Storbritannien lämnar EU.

Gilles Saint-Paul, professor i nationalekonomi vid Paris School of Economics, konstaterar också att finansaktörerna i brittiska huvudstaden lika gärna kan omlokalisera sig andra platser i Europa. Finansmarknaden är redan fragmentiserad – Frankfurt är ledande på derivatmarknaden, Luxemburg har tack vare låga skatter redan en betydande finansiell sektor, medan Bryssel ligger strategiskt nära EU-kommissionen och Dublin har i sin tur attraherat många företag för sina låga bolagsskatters skull.

Gilles Saint-Paul tror inte att Paris kommer att gå om London som finansstad.

– Paris har gradvis tappat mark mot London de senaste decennierna, säger han. Dels för att alla pratar engelska där, vilket gör det mer bekvämt för utomeuropeiska bank- och finansaktörer. Dels för att London har starkare band till New York och viktiga finanshubbar i Mellanöstern och Asien som Dubai och Hongkong.