Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Boris Johnssons plan för Brexit: »Kompromiss för båda sidor«

Boris Johnsson har yvigt presenterat en plan för Brexit. I eftermiddag ska han konkretisera sina tankar för EU-kommissionen.

Strax efter klockan 17 i dag onsdag ska Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talas vi i telefon. I Bryssel väntar man med spänning på detaljerna i det förslag som Johnson presenterat på sin partikonferens i Manchester.

Ett tal som av TT beskrivs som yvigt.

– I dag lägger vi i Bryssel fram våra konstruktiva och förnuftiga förslag. Det är en kompromiss för båda sidor. Vi kommer under inga omständigheter att ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland. Vi kommer att respektera fredsprocessen och Långfredagsavtalet. Och genom en process av förnybart demokratiskt samtycke av det regionala styret i Nordirland kommer vi att gå ännu längre och skydda existerande regelarrangemang för jordbrukare och andra företag på både sidor av gränsen, lovade Johnson inför entusiastiska partikamrater.

– Samtidigt kommer vi att låta Storbritannien — helt och fullständigt — få lämna EU, med kontroll över vår egen handelspolitik ända från början.

LÄS OCKSÅ: Labour vill stoppa ett EU-utträde – men vad är alternativet? 

Mycket mer detaljerad än så var Johnsson inte. Men delar av planen har läckt till tidningen Daily Telegraph. Där beskrivs den som att Nordirland ska hållas kvar i EU:s inre marknad fram till 2025, men samtidigt ingå i en gemensam tullunion med resten av Storbritannien, skriver TT.

Tanken är att det sedan blir upp till det nordirländska parlamentet år 2025 om man vill fortsätta vara kvar i EU:s inre marknad.

"Syftet är som jag förstår att ge (EU) ett val: det är antingen inget avtal nu och en omedelbar tullgräns eller ett avtal, med pengar, rättigheter etcetera och en ordnad övergång. Förhoppningen är att (Tysklands förbundskansler Angela) Merkel och de andra ska övertala Irland", skriver Daily Telegraphs reporter Peter Foster på Twitter.

Här kan du läsa Fokus alla artiklar om Brexit!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera