Emanuel Sidea: Svenske spelmiljardärens historia speglar kapitalismens kris

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Paralleller går att dra till den betydligt kändare föregångaren Jan Stenbeck, entreprenören som på 90-talet rullade ut sin reklam-tv-satsning och tjänade miljarder. Motsvarande resor sker i detta nu av nästa generation entreprenörer.

En sådan är Henrik Persson Ekdahl. Han bor i lyxorten Marbella på Spaniens sydspets. I bostadsområdet finns ett fåtal grannar; en tidigare rysk finansminister, norske redarmiljardären John Fredriksen och ägarfamiljen till klädjätten Zara – samt Henrik Persson Ekdahl, som med sin familj bor i ett hus på 1200 kvadrat i fyra våningar. Bostaden rymmer restaurangkök, inomhuspool, gym, yogastudio, frisörsalong, bastu och massagerum. Dyr konst hänger på väggarna och självaste Banksy har varit där och inspekterat målningarna. I garaget är femton bilar parkerade. När världsstjärnan Cristiano Ronaldo laddade för fotbolls-VM förra året skedde det ombord på lyxbåten Acari, som han hade hyrt av svensken. Med andra ord: Det går bra nu.

Henrik Persson Ekdahl har blivit miljardär på att äga och driva spelbolag på nätet. Svenska Spel AB, som de senaste tio åren haft vinster på totalt cirka 50 miljarder kronor, har drygt hälften av den svenska spelmarknaden. Den andra hälften hålls av andra aktörer, som bland andra Henrik Persson Ekdahl skapat.

I början på 2000-talet, när alla i hans ålder drabbades av pokerfeber, såg han en marknadslucka. Spelmonopolet i Sverige rundades genom starten av ett nätbaserat pokerbolag på Malta. Tidigt i bolagsbygget kommer insikten en morgon om att han tjänar pengar medan han sover. Någon procent av varje transaktion blir vinst. Med en veritabel spelboom på nätet blir förtjänsterna snart enorma. Bolaget börsnoteras i London – aktieägare såsom artisten Markoolio, som satsat en peng, tjänar miljoner. Persson Ekdahl säljer sina aktier och gör samma resa igen, fast större.

Baksidorna, såsom spelmissbruk, likställer han med andra beroenden: alkohol, sötsaker, shopping. 2011 förvärvas hans skapelse Betsafe av den svenska konkurrenten Betsson för 700 miljoner kronor. Henrik Persson Ekdahl är i hamn: 30 år gammal och ekonomiskt oberoende.

Företagshistorier av sådant slag används ibland för att beskriva vad spelmonopolet – som upphörde i år – inneburit för Sverige. Men i själva verket fångas ett betydligt större skeende. För cirka tio år sedan, strax efter den stora finans- och skuldkrisen, talades det om kapitalismens kris efter att centralbanker pumpat in stora mängder kapital för att rädda det ekonomiska systemet. Denna höst har flera nyutgivna böcker återväckt samma diskussion.

I en av dem, »Capitalism, Alone«, konstaterar den ledande ekonomen Branko Milanović att för första gången i historien domineras världen av ett ekonomiskt system: kapitalism. Den kommer visserligen i olika smaker – den liberala meritokratiska kapitalismen i USA kan ställas mot Kinas politiska kapitalism. Milanović ser denna nya världsordning som en källa till nya konflikter och kriser. I USA har stor skuldbörda, handelskrig och pressad medelklass bidragit till tilltagande populism – som senaste tiden också inneburit i storpolitisk reträtt i Mellanöstern. I USA är det också för första gången som 0,1 procent av de rikaste amerikanerna äger lika mycket som resterande 90 procent.

Globaliseringen slår hårt mot somliga, medan andras lyfts. Kina har blivit rikare.

Sverige är inget undantag – allt tydligare utkristalliseras en ekonomisk elit, där Henrik Persson Ekdahl bara utgör ett exempel.

Enligt Branko Milanović utgör ojämlikheten ett rejält hot mot samhället i stort. Protesterna i Hongkong kan delvis förklaras av att den styrande plutokratiska eliten utses i Kina, samtidigt som stadens unga inte har råd att köpa en egen bostad. Hur många unga i Sverige delar inte samma bostadsproblem?

Det stora skiftet mellan de som har och de som inte har skedde inte över en natt. Enligt Branko Milanović var det när förmögna i allt högre utsträckning valde att konsumera i stället för att investera och därmed tog ett steg på vägen mot avarten, den hyperkommersialiserade kapitalismen, där eliten också förenas över landsgränserna.

Dagen då grannskapet utgörs av en plutokratisk elit: Zaras spanska ägare, en rysk exminister och en svensk spelmiljardär. Vi är där nu.

Text:

Toppbild: TT