Inrikes / Utrikes

Svep: M och L vill utreda frågan om dödshjälp i Sverige

Riksdagspartier vill utreda frågan om dödshjälp, Stefan Löfven meddelar att regeringen vill halvera flyktingmottagandet och Donald Trump försvarar beslutet att dra tillbaka stödet till kurdiska styrkor i Syrien. Detta och mer i svepet.

Krav på att legalisera eller utreda frågan om dödshjälp finns i motioner både inför Moderaternas stämma och Liberalernas landsmöte i höst.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) driver tillsammans med två partikollegor i riksdagen på för en utredning. Dödshjälp är en frihetsfråga, säger hon till Sveriges Radio.

– Vi väljer inte att födas, men sen ska vi få vara fria att välja att leva våra liv, också när vi kommer till slutet av livet. Och om vi drabbas av någon svår smärtsam sjukdom, ta till exempel ALS, som ger en så grym förlamning, då ska vi kunna välja när vi avslutar livet. Och det ska vi kunna göra själva, säger hon.

Skyddsstopp för vaktbolag efter skjutning

Efter att en väktare i måndags kväll blev en väktare skjuten i båda benen i Rinkeby har fackförbundet Transport infört skyddsstopp för de vaktbolag som verkar i området. Flera av företagen har själva valt kliva av sina uppdrag.

– De upplever att det är för farligt att arbeta där, säger Martin Miljeteg, arbetsmiljöombudsman till DN.

Löfven: För högt flyktingmottagande

Sveriges flyktingmottagande ligger alldeles för högt. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till Sydsvenskan (Betallänk) – och menar att målet är att halvera flyktingmottagandet så att Sverige hamnar på nivåer som ligger närmare EU:s genomsnitt.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, säger han.

Förra året gav Migrationsverket bifall till 11 217 asylansökningar, vilket motsvarar 3,6 procent av alla dem som beviljades flyktingstatus i EU.

KD-oenighet om snabbtågen

Kristdemokraternas starkaste distrikt, Jönköping, är starkt kritiskt till partiledningens beslut i förra veckan att säga nej till höghastighetståg, rapporterar Sveriges Radio. Jönköping skulle bli knutpunkt om satsningen blir verklighet.

Före detta partisekreteraren och Jönköpingsbon Acko Ankarberg Johansson är en av dem som anser att KD-ledningen fattat ett felaktigt beslut och partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, var en av dem som reserverade sig mot beslutet.

UTRIKES

”Ni hjälpte inte oss i Normandie”

USA:s president Donald Trump försvarar sitt beslut att dra tillbaka stödet till de allierade Kurdiska styrkorna i Syrien med att säga att de inte hjälpte USA under andra världskriget, rapporterar The Guardian. De kurdiska styrkorna stred tillsammans med amerikanska under nära fem år i Syrien innan Trump beslutade kalla hem trupperna från USA.

Liberalerna vill ha riksdagsdebatt om Syrien

Liberalerna vill att riksdagens partier samlas för en debatt angående situationen i Syrien.  Gruppledaren Johan Pehrson vill diskutera hur Sverige ska hantera bland annat IS-terroristers barn som sitter fast i läger i Syrien.

– Det är viktigt att vi har en beredskap för när de kommer hit, säger han till DN.

DEBATT

”Surrogatmödrar får inte bli handelsvaror”

I svensk debatt om surrogatmödraskap negligeras ofta de födande kvinnornas berättelser och vi överöses av idel solskenshistorier om hur barnlösa par fått hjälp att bli föräldrar, skriver ett antal organisationer på SvD Debatt: ”Företrädare för industrin har gjort detta till en bärande del i sin kommunikation och pr – att surrogatmödrarna brinner för att hjälpa andra och den ekonomiska kompensationen beskrivs som en bonus vid sidan av. Precis vad beställande par i Sverige vill höra”.

”Nu står vi inför ett vägskäl. Att inte ta ställning när barn och kvinnors reproduktiva förmågor görs till varor är att välja avgrundens väg där de mest utsatta inte skyddas, människovärdet inte värnas och köpeavtal tillåts reglera det mest grundläggande som rör mänskligt liv”, skriver de.

”Bekämpa vildsvinen – inte svenska jägare”

”Regeringen har inte lyckats stävja den växande vildsvinsstammen och de problem den för med sig. Tvärtom har regeringen konsekvent motarbetat svenska jägare och skyttar genom en överimplementering av EU:s vapen­direktiv”, skriver Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson (KD) på DN Debatt. Årgärder mot vildsvin är ett led i partiets landsbygdsprogram där de också efterlyser stärkt sjukvård på landsbygden, ökad polisnärvaro, ett mer lönsamt jordbruk och att landsbygden måste kunna leva av egen kraft.

”Barnen kan inte vänta på åtgärder mot mobbning”

”Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljning av hur arbetet med FN:s Agenda 2030 går. Detta är ett oacceptabelt svek både mot de drabbade eleverna och mot skolpersonalen som saknar förutsättningar att förebygga mobbning. Nu är det dags för regeringen att agera kraftfullt – barnen kan inte vänta längre”, skriver Magnus Loftsson och Didrik von Seth, från Friends på GP Debatt.

"Inga vrål från performancekonstnärer på gatorna"

I ett ironiskt debattinlägg skriver kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) om "artikeln han aldrig vill läsa" om den fiktiva kommunen Borgstad (som ändå har uppenbara likheter med SD-styrda Sölvesborg) på Dagens Arena.

"Den konstpolicy vi införde för fem år sedan tycks vara en bidragande orsak. Många välkomnar att det är färre obehagliga verk i konsthallen och att man numera aldrig hör vrål från performancekonstnärer på gågatorna.

Vi kan konstatera att särskilt starkt stöd för konstpolicyn finns bland de invånare som uppger att de sällan eller aldrig besöker konsthallen. Det är viktigt att också denna tysta majoritet får göra sin röst hörd.

Kommunens nya flaggpolicy bedöms också ha haft en viss stödjande effekt på samhällsklimatet. Svårare är att definitivt dra slutsatser av vår nya bibliotekspolicy eftersom den bara funnits i två år. Men, som en god vän sa till mig: ”Varför vill någon läsa obegripliga böcker och varför ska biblioteket använda våra skattepengar till stödja författare som bara skriver strunt? De borde istället få betala tillbaka allt de fått genom åren.” Min känsla är att många kommuninvånare känner igen sig i den känslan", skriver Christer Nylander.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera