Svepet: 100 miljoner i bistånd till norra Syrien – och ett vapenembargo

Text:

100 miljoner i bistånd till norra Syrien – och ett vapenembargo

Efter Turkiets offensiv i norra Syrien kommer regeringen nästa vecka besluta om 100 miljoner extra i bistånd för humanitära insatser i nordöstra Syrien, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete till Sveriges Radio.

– Det finns stora humanitära behov där kring flyktinglägren redan sen tidigare. Nu efter det som hänt så finns ännu fler flyktingar och ännu större behov av grundläggande saker som mat, vatten och tak över huvudet, säger Peter Eriksson.

Utrikesminister Ann Linde (S) vill se ett vapenembargo på EU-nivå mot Turkiet.

På torsdagskvällen meddelade Ann Linde att hon kommer att arbeta för sanktioner mot Turkiet efter landets offensiv mot områden kontrollerade av kurder i nordöstra Syrien.

– Regeringen kommer föreslå för riksdagen att EU ska införa sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo – ett förbud mot att exportera vapen till Turkiet, skriver Ann Linde på sin Facebooksida.

Fredspris till Greta Thunberg?

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av förhandsfavoriterna inför årets tillkännagivande av Nobels fredspris under fredagen. Men tvåa på listan över de tippade vinnarna kommer Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, rapporterar CNN. Han är enligt experter en troligare vinnare efter att ha lyckats få fram ett fredsavtal med Eritrea, skriver AFP.

Danska gränskontroller bara hinder för pendlare

De nya gränskontrollerna vid Öresund kommer fungera som stickprovskontroller ett par gånger i veckan och väntas beröra bara en tiondel av resenärerna till Danmark, skriver Sydsvenskan.

Men sundspendlaren Ture Ertmann menar att de enda som kommer stoppas är vanliga resenärer och inte brottslingarna.

– De kriminella har ju både pass och körkort med sig. De släpps naturligtvis förbi kontrollerna, säger han – och oroar sig även för att de kommer leda till färre tåg och glesare turer.

 

Utrikes

Två gripna i riksrättsutredningen mot Trump

De två affärsmän med koppling till riksrättsutredningen mot Donald Trump som greps i dag var på väg ut ur USA, säger FBI enligt amerikanska medier.

Männen hade köpt enkelbiljetter i Frankfurt och var på väg ombord på flygplanet i Dulles. De misstänks för brott mot kampanjfinansieringslagen.

De har även, enligt Wall Street Journal, varit inblandade i försöken att pressa Ukraina att utreda Joe Biden och Hunter Biden. Representanthuset har därför bett dem att vittna i den pågående riksrättsutredningen.

 

Biden står bakom åtal

Presidentkandidaten Joe Biden ställer sig för första gången bakom ett riksrättsåtal mot Donald Trump. Enligt Biden har Trump gjort sig skyldig till förhindrande av rättvisan i och med att han vägrar samarbeta med utredningen.

– Donald Trump har brutit mot presidenteden, förrått sitt land och gjort sig skyldig till saker som motiverar ett riksrättsåtal, säger han enligt CNN.

Trots att Biden står i centrum för det som startade riksrättsutredningen har han tidigare varit vag i frågan, skriver Axios.

 

Debatt

”Låg inflation lagstadgas som mål”

I ett debattinlägg skiver ledamöterna i Riksbanksfullmäktige om nya regler för Riksbanken: ”Banken får ett tydligare ansvar för finansiell stabilitet och ska samverka nära med andra myndigheter, skriver Riksbankskommittén.

Det lagstadgas att låg och stabil inflation är målet för penningpolitiken. Därutöver ska Riksbanken utan att åsidosätta pris­stabilitetsmålet ta realekonomisk hänsyn.

Andra förslag innebär att Riksbankens ansvar för finansiell stabilitet tydliggörs, att formerna för Riksbankens upplåning av utländsk valuta hos Riksgäldskontoret regleras och att den demokratiska granskningen av Riksbanken stärks”, skriver de på DN Debatt.

”Nödvändigt med riksrätt mot Trump”

”Vad vi ser är en president utan impulskontroll, som driver utrikespolitik via hemliga telefonsamtal och twitter.  Det finns bara en vinnare på den oreda Trump skapar, ryssarna vars mål är just destabilisering av västvärlden.

Det är ännu osäkert hur mycket juridisk substans som riksrättsförespråkarna kan ta fram. Opinionssiffrorna tyder dock på att det nu finns en liten majoritet för riksrätt. Trots att demokraterna kan förlora nästa val på det, är det nödvändigt för demokratins fortbestånd att det sker en prövning av hur självsvåldig en president får vara”, skriver Bjärn Elmbrandt i en ledare på Dagens Arena.

”Samverka S och M i stället för Januariavtalet”

Januariöverenskommelsen är skadlig för Sverige. För att återupprätta fundamental trygghet krävs en ny politisk konstellation som kan driva landet fram till nästa val.

Frågan är om det som alltid varit omöjligt verkligen är helt omöjligt? skriver tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson på Expressen Debatt.

”Bägge partierna hade en gemensam syn på migrationsfrågan innan de lät MP få inflytande. S och M har mycket mer gemensamt med varandra än vad något av partierna har gemensamt med MP. Jag vill påstå att det snarare är av historisk hävd snarare än praktisk politik som partierna profilerar varandra som huvudmotståndare när det gäller vissa centrala politiska frågor”, skriver han..