Här är ministrarna i Löfvens nya regering: »Är en väldigt speciell tid«

Text: Ulrika Fjällborg

Bild: TT

Orsaken till dagens regeringsombildning var praktisk och konkret: miljöpartisterna Isabella Lövin och Peter Eriksson har lämnat politiken. Nu hade statsministern att lägga ett nytt pussel som ändå verkar ha gått ihop rätt naturligt och behändigt, även om alla namn inte var så kända, tycker Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är en praktisk lösning och man har ett antal områden och ordnar det som miljöpartiet vill ha det, säger han.

– Partierna kommer överens om hur många och vilka poster de ska ha i regeringen och den balansen bryter man inte gärna under mandatperioden.

Den nya balansen löstes med ett antal rockader i ansvarsfördelningen.

Finansmarknadsminister Per Bolund byter jobb och ersätter Isabella Lövin som vice statsminister och miljöminister. Från att ha kallats för biologen på finansdepartementet blir han nu ekonomen på miljödepartementet, vilket han säger sig vara mycket nöjd med.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen byter också departement och ersätter Per Bolund som finansmarknadsminister och biträdande finansminister.

Miljöpartiets nyvalda språkrör Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister, med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering. En kombination som väckte en del frågor. Men både Stenevi och Löfven ser en naturlig koppling:

– Jag vill arbeta för ett tryggare samhälle och är otroligt hedrad över att få ansvar för jämställdhet och stadsbyggnad. När vi bygger för barn istället för bilar så blir det bra för alla, säger Märta Stenevi.

– Märta Stenevis bakgrund gör att jämställdhet, segregation och bostadspolitiken blir en passande kombination, säger Stefan Löfven.

Jonas Hinnfors ser mer pragmatiskt än politiskt på frågan: Det är ett pussel av fackområden och erfarenheter som ska läggas. Om politikområdena vinner eller förlorar på det?

– Det handlar mycket om hur ministern agerar, om områdena förstärker varandra eller försvagas, säger han.

Ny biståndsminister, eller minister med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete, som titeln presenterades, blir Per Olsson Fridh, som redan jobbat med frågorna som statssekreterare på UD, men nu alltså byter rollen som tjänsteman till ministeransvaret. Han konstaterade att världen står inför ett stort antal utmaningar; krig, migration, klimat, covid-pandemin och att:

– För det behövs mer globalt samarbete – inte mindre.

Att Löfven väljer en man, Per Bolund, och inte en kvinna till den symboliska vice statsminister-posten förklarade Stefan Löfven med att han följer den nya traditionen att ge miljöministern den rollen.

Statsministern möblerade bara om med miljöpartister i regeringen och tog inte tillfället i akt att göra sig av med fler än de som slutade själva. Han sa själv att det handlar om att inte rucka på regeringen i pandemi-läget mer än nödvändigt. Jonas Hinnfors tror inte att det blir fler regeringsombildningar före valet.

– Nej då ska det nog hända något ganska drastiskt. Det är en väldigt speciell tid nu i pandemin, som säkert pågår fram till sommaren. Valrörelsen börjar i höst med budgeten. Då börjar man hamra in de budskap som ska bära valrörelsen.

Jan Teorell, professor i statsvetenskap som precis bytt lärosäte från Lunds universitet till Stockholms, ser inte heller någon större dramatik. Den reflektion han gör handlar om miljöpartiet:

– De hoppas väl att få ett lyft i opinionen med Märta Stenevi som nytt språkrör. Men är verkligen jämställdhets- och bostadsministerrätt plattform för att lyfta partiet? Det har ju diskuterats om det kan vara bra att stå utanför regeringen, säger han.

Syftet med det skulle vara att ett språkrör kan få en oppositionell, politisk frihet som en ministerpost inte tillåter. Men å andra sidan sitter ju partiet i regeringen så frågan är om man inte bara blir en så kallad förlamad anka.

– Och hon är ju ny minister så hon hade väl inte kunnat få en tyngre position heller. Det här blev väl lite av en kompromiss, säger Jan Teorell.

Lyssna på Märta Stenevis stadsvision för Malmö 2018!

***

FAKTA: Nya ministrarna

Per Olsson Fridh är 40 år och bor i Gröndal, Stockholm. Han har erfarenhet som kommunpolitiker i Stockholm och som politisk rådgivare i riksdagen. Han har också haft en riksdagsplats men varit tjänstledig därifrån för statssekreterarjobb, först för Alice Bah Kunkhe när hon var kultur- och demokratiminister, och sedan åt Peter Eriksson, som han nu efterträder som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Han har fil.kand-examen i sociologi från Lunds universitet och en i mänskliga rättigheter från Malmö Högskola. På twitter är hans alias @thinkper och han har 5773 följare idag.

Märta Stenevi, 45 år från Malmö, valdes som bekant till nytt språkrör för miljöpartiet förra helgen. Hon gick med i partiet 2012 och har varit gruppledare för miljöpartiet i Malmö och kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad. Hon har också haft styrelseuppdrag, bland annat för forskningsparken Medeon i Malmö, Business Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Innan sin politiska karriär jobbade hon med marknadsföring, projektledning och IT framför allt i förlagsbranschen. Hon är utbildad inom litteratur, kultur, IT och företagsekonomi vid Lunds universitet. På twitter har hon alias @martastenevi och 3075 följare idag.