Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svepet: Busringde irländsk författare – ljög om att han vunnit Nobelpriset

Det blir totalförbud mot fiske i stora delar av Östersjön. Roslagsbanan förlängs i förtid, och alla undrar om det finns en busringare hos Svenska akademin. I dagens Svepet.

Totalförbud mot fiske i delar av Östersjön

Nästa år blir det ett totalförbud mot torskfiske i delar av Östersjön och kraftigt minskade fiskemöjligheter på annat håll. Det står klart sedan EU:s ministrar enats om nya fiskekvoter för nästa år. Sverige hade hoppats på större minskning men landsbygdsminister Jennie Nilsson är ändå nöjd.

– Jag gick in i förhandlingar med ambitionen att vi skulle få resultat så nära kommissionens förslag som möjligt. Vi landade inte exakt där men resultatet är bra, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt Jennie Nilsson ligger de kvoter fiskeministrarna kommit överens om för nästa år inom ramen för de vetenskapliga råd som det internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderat. Även om det inte blev riktigt så ambitiöst som Sverige önskat och inte heller så ambitiöst som EU-kommissionens ursprungsförslag så är det nivåer som leder till ett mer hållbart fiske för de utsatta bestånden i Östersjön.

Konkret innebär beslutet ett förbud mot att fiska torsk i Östra Östersjön. Man tillåter dock bifångst upp till 2000 ton. I västra Östersjön sänks fiskekvoterna på flera håll, bland annat med 60 procent för torsk och 65 procent för sillen.

 

Förlängd Roslagsbana sex år i förtid

Roslagsbanan ska förlängas till Stockholms central – och bygget kommer att börja sex år tidigare än planerat.
– Det här är en riktig framtidssatsning som innebär att Roslagsbanan kommer kunna möta upp övrig kollektivtrafik, sa regionrådet Kristoffer Tamsons (M) på en presskonferens på måndagen.

De senaste veckorna har det kommit besked om att två av de stora infrastrukturprojekten i Sverigeförhandlingen ska dra igång tidigare än planerat: Spårväg Syd och tunnelbanan från Fridhemsplan till Älvsjö.

Nu står det klart att även Roslagsbanans förlängning till Stockholms central kommer att snabbas upp.

Byggstart blir redan nästa år – istället för 2026 som planerat.

Det meddelade Region Stockholm och representanter från Stockholms stad, Täby, Vallentuna och Österåker under en presskonferens på måndagen.

– Det här är en riktig framtidssatsning som innebär att Roslagsbanan kommer kunna möta upp övrig kollektivtrafik, säger regionrådet Kristoffer Tamsons (M) till Mitt i-tidningarna.

 

Vite, skadestånd och inget kontrakt efter förseningar

Leverantören Apotekstjänst hotas av både vite, skadestånd och avbrutet kontakt med anledning av den rådande bristen på sjukhusmaterial i flera regioner, skriver TT.

Företagets vd Tomas Hilmo beklagar den uppkomna situationen.

”Vi arbetar dygnet runt för att lösa leveranserna snarast möjligt. Vi beräknar just nu att alla leveranser ska vara igång i normal omfattning på onsdag”, skriver han i ett pressmeddelande som SVT och TT tagit del av.

På grund av materialbristen har planerade operationer ställts in i Uppsala. Andra regioner har gått in i stabsläge.

 

Busringare hos Svenska Akademin?

Svenska Akademien har beställt fram loggarna från sina telefoner för att utreda vem som busringde till den irländske författaren John Banville och påstod att han skulle få Nobelpriset.

– Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här, säger ständige sekreteraren Mats Malm till SR Kulturnytt.

Den irländska författaren John Banville fick ett samtal i torsdags, från någon som utgav sig för att vara Mats Malm. Personen ringde strax innan tillkännagivandet i Börshuset, för att berätta att Banville, som tidigare vunnit Man Booker-priset, nu var en av Nobelpristagarna.

– Att få höra att du vunnit ett så stort pris är som ett slag i solar plexus, säger Banville till The Irish Times.

Strax därefter fick Banville ytterligare ett samtal, och personen sa då att Akademien ändrat sig i sista sekund, som ett resultat av oenighet inom gruppen.

 

Utland

Turkiets attack kan ge stärkt IS

På båda sidor Atlanten ökar oron för att Turkiets offensiv mot Syrien kan leda till ett stärkt IS. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper höjer varningsflaggor för att många medlemmar ur terrorrörelsen sätts på fri fot i Syrien, rapporterar TT.

Emmanuel Macron varnar Donald Trump för att USA:s tillbakadragande från Syrien och Turkiets invasion av samma område allvarligt har ökat risken för ett återuppståndet IS.

I ett telefonsamtal mellan ledarna på måndagskvällen sade Macron att det var "absolut nödvändigt" att förebygga ett återväckt IS. Det uppger den franske presidentens kansli.

Turkiet vill med sin offensiv mot Syrien krossa den kurdiska milisen YPG, som utgör stommen i milisalliansen SDF – samma allians som har varit USA:s viktigaste partner i kampen mot IS i Syrien. Från kurdiskt håll varnade man tidigt för att man inte skulle kunna hålla sådana fängelser under kontroll om eller när man attackeras.

 

Trump ska ”krossa turkiska ekonomin”

USA:s president Donald Trump hotar med att krossa den turkiska ekonomin om Turkiet fortsätter med den "destruktiva och farliga väg" landet slagit in på i och med offensiven i nordöstra Syrien.

I ett uttalande på måndagen meddelar Trump att han inom kort kommer att utfärda en presidentorder om att införa sanktioner mot tidigare och nuvarande företrädare för Turkiet samt stoppa pågående förhandlingar med landet om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar.

Tullen på turkiskt stål kommer dessutom att öka till 50 procent, enligt uttalandet.

Trump försäkrar också att trots tillbakadragandet av soldater från Syrien kommer amerikanska trupper att förbli i regionen för att hindra att terrorgruppen IS växer sig stark igen.

 

 

Debatt

”Höjd pensionsålder måste ta hänsyn till förtidspensionerade”

Att höja pensionsåldrarna är nödvändigt för att få människor att förlänga sina arbetsliv. Men vi behöver hitta en rättvis lösning för den grupp som redan med dagens pensionsåldrar tvingas gå i förtida pension, skriver Håkan Svärdman på SvD Debatt.

På onsdag tar riksdagen beslut om höjd pensionsålder. Det innebär att från och med årsskiftet höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Därefter höjs denna åldersgräns till 63 år 2023 för att år 2026 slutligen höjas till 64 år.

”När dagens pensionssystem infördes i slutet av 90-talet var tanken att det skulle ge minst lika bra pensioner som det gamla systemet. De ekonomiska drivkrafterna att jobba längre skulle stärkas och därmed skulle den faktiska pensionsåldern höjas.

Men så blev det inte. I dag drygt 20 år senare sjunker de allmänna pensionerna successivt och är redan under 50 procent av slutlönen i stället för de 60 procent som utlovades när systemet sjösattes. Medellivslängden har ökat med två år för kvinnor och fyra år för män, medan den faktiska pensionsåldern har stabiliserats på ungefär 65 år”.

”Snarare än att jobba längre, har det blivit vanligare att ta ut allmän pension tidigare än vid 65 års ålder”, konstaterar Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef hos försäkringsfacket Forena och ledamot av Delegationen för senior arbetskraft.

 

”Fossilfritt Sverige inspirerar andra länder”

”Initiativet ”Fossilfritt Sverige” väcker uppmärksamhet runt om i världen. Indiens största cementtillverkare och Tysklands största stålkoncern har anslutit sig till en internationell motsvarighet, som lanserades på FN:s klimatmöte. Ekonomin måste riggas så vi klarar omställningen”, skriver Isabella Lövin, miljö- och klimatminister (MP).

”Initiativet väcker uppmärksamhet över hela världen, och nyss var jag i FN i New York där Sverige tillsammans med Indien lanserade en Leadership group for Industry Transition, med stöd av World Economic Forum, och där Fossilfritt Sverige tjänar som en inspirerande modell. Redan har Indiens största cementtillverkare Dalmia och Tysklands största stålkoncern Thyssen Krupp anslutit sig. SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma miljardsatsning på Hybrit, fossilfritt stål stöds av just Industriklivet”.

”Det viktigaste är forskarnas entydiga budskap till oss som lever nu: vi har tio år på oss att ställa om. Låt oss då prata om hur vi skapar verkligt och hållbart välstånd. Låt oss prata om hur vi får ett samhälle som håller ihop, hur vi skapar en cirkulär ekonomi där vi sluter kretsloppen och gör dem gift- och utsläppsfria, hur både vi och vår planet ska må bättre”, skriver Isabella Lövin på DI Debatt.

 

”Arbetsförmedlingen omvandling ett gigantiskt experiment”

”Att hastigt stöpa om Arbetsförmedlingen genom ett gigantiskt experiment hotar att slå sönder en verksamhet som hade varit möjlig att reformera i lugn och ro”, skriver Dagens Arena.

”Arbetsförmedlingen har definitivt brister, men en smart och successiv reformering hade varit möjlig. Nu får vi istället en hastig LOV-revolution efter krav från Centern. Som synes bör emellertid kritiken inte reduceras till att enbart handla om privat eller offentligt. Sedan länge anlitar Arbetsförmedlingen privata företag. Det har i många fall fungerat bra. Men att lägga ut insatser och utbildningar på anbud är en sak. Något helt annat är att ersätta hela den rådande konstruktionen med ett gigantiskt LOV-experiment”, skriver Dagens Arena.

 

 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera