Veckans bråk: Basketchefen, Hongkong och en grinig kinesisk regering

Text: Josef Kristensen

Foto: TT

Det amerikanska basketlaget Huston Rockets sportchef, Daryl Morey, lade ut en bild på Twitter med texten »Kämpa för frihet. Stöd Hongkong«. Det gjorde den kinesiska regeringen ursinnig. Kina slutade sända matcher, ställde in evenemang och sa upp allt som hade med Rockets att göra.

Rädda för att förlora den kinesiska marknaden var många inom basketligan NBA snabba med att backa från uttalandet. De tog avstånd från yttrandet i sig och bad om ursäkt, samtidigt som de förmedlade att NBA står upp för yttrandefriheten. Ett ambitiöst försök som inte nådde hela vägen fram från trepoängslinjen.

Nu var det amerikanernas tur att flyga i taket och för andra gången i år höll republikaner och demokrater med varandra. Senatorn Ted Cruz fördömde basketligan på Twitter: »I sin jakt på de stora pengarna retirerar NBA skamligt.« Twittrade gjorde också presidentkandidaten Betou O’Rourke: »Det enda som NBA ska be om ursäkt för är deras uppenbara prioritering av vinst före mänskliga rättigheter. Pinsamt.«

En åskådare blev utslängd från en match i Philadelphia efter att han ropat »Free Hongkong!«. NBA släppte den breda linjen för att släcka bränderna på hemmaplan och gick all in för yttrandefriheten. NBA-kommissionären Adam Silver gick ut med att det kommit påtryckningar från Kina att sparka Daryl Morey, men att de vägrat. Geng Shuang, talesperson för den kinesiska regeringen, dementerade: Den statliga nyhetskanalen CCTV utlovade »vedergällning förr eller senare« mot Silver som »fabricerade lögner ur tomma intet«.

Även tv-serien »South Park« har bannlysts i Kina. Seriens skapare gick också ut med en ursäkt: »Likt NBA välkomnar vi den kinesiska censuren till våra hem och våra hjärtan […] Länge leve Kinas stora kommunistparti! Är allt lugnt mellan oss nu Kina?«