Ylva Johansson till Fokus: »Jag är inte orolig«

Text: Ebba Blume

Hon frågades ut i timmar av Libe-utskottet i EU-parlamentet i tisdags eftermiddag, för att samma kväll få beskedet att hon inte godkänts. Endast Liberalerna och Socialdemokraterna ville godkänna henne, och tillräcklig majoritet fanns alltså inte i utskottet för att ledamöterna skulle rekommendera Sveriges kandidat som EU-kommissionär Ylva Johansson, som EU-kommissionär med ansvar för migration och inre säkerhet. Hennes svar var för otillräckliga och vaga, ansåg utskottet, som bland annat ville ha svar på om alla medlemsstater ska tvingas ta emot asylsökande som omfördelas inom EU och hur smugglarna på Medelhavet ska stoppas. Trots hård kritik, tycks Ylva Johansson full av självförtroende när Fokus talar med henne på fredagen.

När Fokus talar med Ylva Johansson har hon precis lämnat in svar på de nya, kompletterande frågor som hon fått av parlamentet, som återigen prövar henne. Svar på om hon har klarat testet får hon först på tisdag, men hon känner inga tvivel.

Hon fick samma typ av frågor som första gången, men inte identiska. Nu handlade de exempelvis om hur hon ville reglera ansiktsigenkänning och vd hon tänkte göra om budgeten för flyktingsamarbete med tredje land inte räcker. På den sistnämnda svarade hon att tycker att man ska ha flexibilitet mellan olika fonder i budgeten.

– Nu svarade jag på alla frågor, säger Ylva Johansson nöjt till Fokus.

Vad var det som gjorde att du i första utfrågningen inte klarade att svara på frågorna? 

– Jag tror att det beror på att de här frågorna är så laddade. Det var likadant när Cecilia Malmström fick den här portföljen för flera år sedan. Det är komplicerade frågor, det finns så starka känslor i partierna i de här frågorna och de ville ha mer detaljerade svar än jag hade väntat mig.

Men är det inte rimligt att man som blivande EU-kommissionär vet vad man vill i migrationsfrågor, även på detaljnivå? 

– Jo, men jag vet vad jag vill, det är inte det som är problemet. Men detaljgraden de förväntade sig i mina svar var jag inte beredd på, säger Ylva Johansson, som inte heller i sitt svar till Fokus är vidare detaljerad vad gäller frågan om huruvida alla medlemsstater ska tvingas ta emot asylsökande som omfördelas inom EU:

– Jag vill ju ha ett tvingande, solidariskt system, men den exakta utformningen måste jag diskutera med medlemsländerna och parlamentet, säger hon.

EU-parlamentet väntas rösta om den nya kommissionen först den 23 oktober.

Är du orolig för att inte passera?

– Ingen kan vara hundra procents säker, men jag är inte orolig. Skulle de vilja ge mig ännu fler frågor, så svarar jag på dem. Men med denna portfölj, som är den svåraste och med mest laddade känslor, så är det inte konstigt att partierna och ledamöterna vill hålla särskilt hög svansföring i denna fråga.

Migrations- och asylfrågan har ju resulterat i oändliga diskussioner i EU-parlamentet och endast mynnat ut i stärkt bevakning av EU:s yttre gräns. Ditt uppdrag blir att ena medlemsländerna i migrationsfrågan. Har du någon strategi för detta?

– Det är mitt stora uppdrag, ja. Det är därför jag i den frågan inte vill binda upp mig med för många löften till parlamentet i förväg, eftersom vi redan vet att vi befinner oss i en låst situation. Vi kommer behöva titta på frågan med fräscha ögon.

Kan du ge ett mer detaljerat, konkret svar där? 

– Jag vill inte binda upp mig i exakt vad jag ska prioritera, eftersom frågan har varit låst i tre år. Jag måste diskutera detta med medlemsländerna, svarar Ylva Johansson.