Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Efter vårdskandalen – nu vill V att staten ska leverera sjukhusmaterial

Kaoset kring Apotekstjänst har fått Vänsterpartiet att kräva en nationell beredskapsplan för viktiga medicinska produkter.

Sterila handskar, katetrar och EKG-elektroder – alla viktiga komponenter i en lyckad operation. Men i samband med att den gemensamma nämnden för regionerna, Varuförsörjningsnämnden, bytt distributör till Apotekstjänst AB uppstod kaos.

Apotekstjänst, som tidigare nischat sig inom bland annat glass- och kaffeleverans, klarade inte av att leverera. Beställningarna hopade sig och bristen på material ute regionerna ledde till att flera av Sveriges regioners sjukhus tvingades att ställa in planerade operationer.

Med anledning av kaoset kräver nu Vänsterpartiet åtgärder. Enligt TT vill Vänsterpartiets ledamot i socialutskottet, Karin Rågsjö, att utskottet stöttar ett utskottsinitiativ med krav att skyndsamt göra en statlig granskning av konsekvenserna för patienter och personal i de drabbade regionerna.

Rågsjö vill också att regeringen tar fram en nationell beredskapsplan för viktiga medicinska produkter. Dessutom att förutsättningarna för att man ska kunna starta ett statligt bolag med inriktning på medicinska produkter ses över.

”Dags att stat o regioner håller i taktpinnen inte marknadens huliganer”, skriver Rågsjö på Twitter.

Socialutskottet ska enligt TT behandla det vänsterpartistiska förslaget om två veckor.

Fokus skrev för ett par veckor sedan om apoteksskandalen och läckorna av till 1177, och hur den gemensamma faktorn för kaoset är bristfälliga upphandlingar.

– I samtliga fall har man tappat den egna kontrollen när man lejt ut på dem som gett lägst pris, sa it-säkerhetsexperten Leif Nixon till Fokus.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera