Inrikes / Politik

Svep: Regeringens siffror felaktiga

SCB avslutar samarbete med externt datainsamlingsföretag, regeringen missar mål om mobiltäckning, Mikael Damberg kallar situationen i Malmö för tragisk. i Fokus svep.

Regeringens AKU-siffror felaktiga

Aftonbladet skriver att de siffror SCB använder i sina arbetskraftsundersökningar, AKU, tas fram av företaget Evry som pressar sina anställda så hårt att datainsamlingen har blivit felaktig. Datan från AKU används när regeringen bygger sin politik. SCB har inlett en avveckling av samarbetet med Evry.

Regeringen missar mål om mobiltäckning

Målet om tillgång till mobiltjänster av god kvalitet i hela landet fram till 2023 kommer inte att uppnås, rapporterar Sveriges Radio. Det visar en uppföljning från Post- och telestyrelsen (PTS).

 Damberg om Malmö: Det är tragiskt

I en intervju i Expressen säger den socialdemokratiske inrikesministern Mikael Damberg att om det dödliga våldet i Malmö: ”Tragiskt att kriminella tillåts breda ut sig”. Polisen gick igår upp i stabsläge och utlös en nationell särskild händelse med anledning av skjutningarna i Malmö den senaste tiden.

Debatter:

”Komplexa samhällsproblemen har inga tydliga orsak-verkan-samband, problemen spänner ofta över flera områden och de passar inte in i befintliga beslutsstrukturer. Därför föreslår vi att en utbildnings- och forskningsinstitution som fokuserar på samordning mellan olika sektorer bildas”, skriver arbetsgruppen för en svensk School of governance på DN Debatt.

”Svensk materielförsörjning inom försvaret lider av bristande långsiktighet. En långsiktig planering är särskilt viktig eftersom militära materielprojekt ofta präglas av långa ledtider”, skriver Per Olsson vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en ny ESO-rapport, som presenteras på SvD Debatt.

”Tillverkningen av elbilsbatterier i Tyskland leder till nio gånger högre klimatutsläpp än i Sverige. Om Sverige ska leva upp till ambitionen att bidra till mesta möjliga globala klimatnytta måste vi göra vad vi kan för att underlätta för svensk elintensiv industri och för att investeringar förläggs hit”, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera