Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Ex-ministern inför rätta – anklagas för sexuella ofredanden

Ex-landsbygdsministern står inför rätta, omfattande strejk i Finland drabbar tiotusentals svenskar och valet i Hongkong är avgjort.

Eskil Erlandsson inför rätta idag

Den före detta centerpartistiske landsbygdsministern Eskil Erlandsson åtalas för att ha tagit tre kvinnor på låren och i dag inleds rättegången.

Johan Eriksson, som företräder Erlandsson, säger till Dagens Juridik att den här typen av mål är speciella, trots att straffnivåerna oftast inte är allvarliga. Oftast handlar det om bötesbelopp.

– Men insatserna för den det gäller är enorma. Ofta står hela deras yrkesliv på spel. För den tilltalade blir det en hederssak. En möjlighet till återupprättelse, säger Eriksson.

Erlandsson lämnade riksdagen när anklagelserna blev offentliga. Han har nekat till brott och hävdat att han ofrivilligt kommit åt kvinnornas ben.

En härdsmälta att M vill investera i kärnkraften, sa Lövin till Kristersson

Moderatledaren Ulf Kristersson och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin rök ihop om kärnkraften i gårdagens Agenda i SVT

– Tar man 2040 bort all kärnkraft kommer vi inte klara energiförsörjningen. Ni lägger med berått mod ned fullt fungerande kärnkraft därför att politiken har bestämt sig för att målet ska vara förnybart istället för fossilfritt, sa Kristersson.

Lövin svarade:.

– Du pratar i nattmössan. Ni sänker koldioxidskatten med sju miljarder i er skuggbudget. Att investera i kärnkraften är en härdsmälta, säger Lövin.

Tidigare i går blev det klart att statligt ägda Vattenfall öppnar för att låta kärnkraftverken användas längre än vad som tidigare sagts. Uniper som tillsammans med Vattenfall äger Ringhals kan dessutom tänka sig att bygga ett nytt verk, enligt SVT

Tiotusentals svenskar drabbas av finsk strejk

Från och idag inleds en utvidgad strejk bland de postanställda i Finland. Dessutom kommer flera andra fackföreningar att sympatistrejka vilket bland annat slår mot kollektivtrafiken, flyget och passagerarfartyg.

De finska postanställdas fackförbund Pau förkastade medlarnas bud på söndagen i en tvist om arbetstid som pågått sedan mitten av november, skriver Hufvudstadsbladet

Enligt den Helsingforsbaserade tidningen innebär det i praktiken att en del av Tallink Siljas och Viking Lines passagerarfärjor inte kommer att lämna hamnarna. Dessutom tvingas Finnair ställa in flera hundra avgångar vilket berör tusentals passagerare, skriver DI.

Enligt DN påverkas tusentals resenärer från Sverige då färjor mellan bland annat Stockholm–Åbo och Stockholm–Helsingfors ställs in om konflikten inte blir löst.

Demokratiska partier vann stort i Hongkong-val

Proteströrelsen i Hongkong får starkt stöd av befolkningen, om man ska tro de tidiga resultaten från lokalvalet.

South China Morning Post rapporterar att prodemokratiska partier har tagit 201 av de 241 först räknade distrikten . Partier som är trogna Fastlandskina har tagit 28 och oberoende partier har tagit 12.

Valdeltagandet nådde rekordnivåer: 2,9 miljoner av 4,1 miljoner registrerade väljare valde att rösta, vilket ger ett valdeltagande på över 70 procent. 

"Har öppnats en möjlighet för Bloomberg"

Miljardären Michael Bloomberg meddelade i går att han ställer upp i presidentvalet genom att släppa en reklamfilm som kommer att pumpas ut i amerikanska medier under veckan. Enligt uppgifter har Bloomberg köpt reklamtid för motsvarande 300 miljoner kronor den kommande veckan.

– Vi tycker inte att miljardärer har rätt att köpa våra val, sa Bernies Sanders på ett valmöte under söndagen och tillade att Bloomberg ”inte kommer att gå särskilt långt”, skriver CNN

Demokraternas vänsterfalang drar åt vänster medan mittenkandidaterna ser lite skakiga ut. Då ser Michael Bloomberg sin chans att kliva in i leken, enligt Uppsalaprofessorn Dag Blanck till TT.

Läckta dokument visar hur Kinas muslimska minoritet hjärntvättas i Xinjiangläger

Läckta dokument från Kinas kommunistparti avslöjar systematisk hjärntvättning av hundratusentals personer ur landets muslimska minoritetsbefolkning, skriver flera medier.

Kinas regering har hela tiden hävdat att lägren i Xianjingprovinsen är frivilliga för landets muslimska minoritet, där uigurerna är den största gruppen.

Men dokumenten, som läckts till journalistnätverket ICIJ visar på motsatsen. Kommunistpartiet skickade år 2017 ut instruktioner till personerna som styr och ställer i lägren. Där uppmanas de att ”aldrig tillåta rymningar” förrän internerna visat att de har ”förändrat sitt beteende, sina trosföreställningar och språk”.

– Det är svårt att se detta som något annat än en plan för att hjärntvätta en hel folkgrupp, säger människorättsadvokaten Ben Emmerson till BBC.

Kinas ambassadör i Storbritannien avfärdar nyheten som ”fake news”.

– Det här bekräftar att det är precis så illa som vi har misstänkt under en lång tid, att regimens förtryck blir allt grövre, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till SVT.

Marinminister sparkas efter bråk om krigsbrott

USA:s marinminister Richard Spencer sparkas, skriver amerikanska medier. Försvarsminister Mark Esper uppger att Spencer saknar förtroende i och med hanteringen av en krigsbrottsanklagad Navy Seal-soldat, Edward Gallagher, som dömts för att ha poserat på bild med en död IS-terrorist i Irak 2017.

Turerna kring fallet visar på en splittring mellan Vita huset och marinen skriver AP

Debatter

I Svenska Dagbladet https://www.svd.se/riktade-statsbidrag-ett-sloseri-med-pengar skriver kristdemokraten Ella Bohlin att statens styrning av kommuner och regioner genom riktade statsbidrag måste upphöra.

Sverige kommer att byta benämning från Vitryssland till Ukraina, skriver Ann Linde, utrikesminister i Dagens Nyheter.

I Dagens Industri skriver MUF-ordförnaden Benjamin Dousa att det är finare att städa någon annans toalett än att leva på andras pengar.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera