Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Korruptionen breder ut sig i Sverige

Aida Hadzialic (S) kritiserar M-utspel om privatiseringar i sjukvården, ny masskjutning i USA och korruptionen breder ut sig i Sverige.

Sverige är ett land som länge varit förskonat från utbredd korruption. Men nu slår organisationen Transparency International larm om att hela Norden fått problem på området, rapporterar SR.

– Det vi har sett är att tyvärr har det gått i fel riktning. Det har kommit fler sådan typer av affärer och exemplen är ju Swedbank, Ericsson och vi får väl se vad som händer med SEB här i veckan då, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige till radiokanalen.

Hadzialic kritiserar M-utspel

Nyligen berättade Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) att hon vill avskaffa dagens 21 regioner. Det vore att gå mot ett amerikanskt sjukvårdssystem, menar oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) i en intervju med SvD.

– Nu vill de öppna för försäkringslösningar och privatiseringar i hela Sverige och ta de första stegen mot ett sjukvårdssystem som är mer likt det amerikanska, säger Stockholms oppositionsråd Aida Hadzialic (S) till tidningen.

UTRIKES

Ny masskjutning i Kalifornien 

Minst fyra ska ha dött sedan en gärningsman gått till väpnad attack i den amerikanska staden Fresno. Totalt är det tio personer som skadats och skjutningen skedde i samband med ett familjeevenemang i en trädgård, rapporterar NBC.

DEBATT

”Lösningen på ungas och andras svårigheter att hitta bostäder måste sökas via andra vägar än att hushåll tar på sig ständigt större skulder”, skriver Erik Thedéen, Finansinspektionen, på SvD Debatt.

"Vi måste börja flyga brev igen i stor skala för att spara pengar. Jag förstår om ni som läser detta tycker det verkar helt bananas", skriver Annemarie Gardshol, koncernchef och VD Postnord Sverige, på Aftonbladet debatt.

"Trots att de tidsbegränsade anställningarna inte ökar totalt, har de mest osäkra formerna av visstidsjobb ökat kraftigt. Det visar vår nya rapport från Arena idé. I dag har 440.000 någon form av behovsanställning, det är omkring 60 procent av alla med en tidsbegränsad anställning. Det leder till stress, ohälsa och sämre facklig organisering", skriver German Bender och Mats Wingborg på DN debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera