Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Kriminella kartlägger enskilda poliser – hoten blir grövre

Hoten mot enskilda poliser blir fler och grövre, Unicef skickar en känga till Sverige och attack i Thailand tog 15 liv. Läs mer i svepet.

Unicefkänga mot Sverige

Barn som får avslag på asylansökan får dåligt stöd från svenska myndigheter, visar en ny rapport från Unicef.

– Återvändandet är osäkert för barnen. Barn bedöms som bihang till föräldrarna snarare än som individer med egna rättigheter, säger Christina Heilborn, chefsjurist vid Unicef Sverige till Dagens Nyheter.

Organisationen har jämfört återvändandeprocessen i Sverige med hur den fungerar i Nederländerna, Tyskland och Storbritannien. Rapporten visar att det finns brister i den svenska hanteringen av utvisade barn.

Kriminella kartlägger poliser – hoten grövre

Hot och våld mot poliser ökar och blir grövre. Inte bara poliserna själva drabbas, även deras familjer. Värst är det i södra Sverige, rapporterar SVT som tagit del av en enkät från Polisförbundet.

Att det blir allt tuffare att vara polis verkar majoriteten av Sveriges poliser vara överens om. De senaste två åren anser 63 procent av dem att hot och våld mot poliser har ökat. I polisregion Syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, är uppfattningen ännu mer utbredd. Hela 72 procent av de sydsvenska poliserna håller med – mest av alla polisregioner i landet.  Tolv procent av de sydsvenska poliserna uppger dessutom att deras familj utsatts för hot, våld eller trakasserier på grund av deras yrkesval. Även där sticker region Syd ut som värst i landet. Nio procent av alla poliser har Sverige har svarat ja på den frågan. Majoriteten anser också att hoten blir både grövre och mer utstuderade.

Italien först i världen med klimatlära

Italiens två månader färska regering girar åt det gröna hållet, rapporterar TT och Omni.

Från och med nästa år ska alla grundskoleelever lära sig om klimatförändringarna – något som landet blir först i världen med att införa.

I alla statliga grundskolor ska åtminstone 33 lärotimmar per år ägnas åt studier om klimatförändringarna och hållbar utveckling, enligt utbildningsministern Lorenzo Fioramonti.

Miljökunskap ska också genomsyra andra ämnen, som matematik, geografi och fysik.

– Det italienska utbildningssystemet blir det första någonsin att sätta miljön och samhället i centrum av allt, säger Fioramonti.

Börshajar i minoritet i riksdagen

Mindre än var tionde riksdagsledamot har aktieinnehav som är tillräckligt stora att de måste redovisas, visar en granskning som DI.

har gjort. 36 av 349 ledamöter når gränsen på aktier för 91 000 kronor i ett enskilt bolag då innehavet måste redovisas. Moderaterna har tolv ledamöter som når den gränsen, vilket är fler än i något annat parti. Vänsterpartiet saknar som enda parti någon ledamot som äger aktier för över 91 000 kronor i ett enskilt bolag.

Attack i Thailand tog 15 liv

I Thailand har minst 15 personer dödats och fyra skadats vid en attack i går kväll i den södra delen av landet, rapporterar Sveriges Radio.

Det var vid en säkerhetskontroll i den södra Yalaprovinsen där muslimska rebeller gick till attack. Efter en eldstrid mellan rebellerna och thailändska säkerhetsstyrkor rapporteras om att flera av de dödade är frivilliga bybor som håller vakt under nätterna. Angriparna använde sprängladdningar vid attacken och försvårade jakten på dem genom att spridde ut sylvassa metallbitar på vägen när de flydde. Attacken i natt tros vara en hämnd från rebellerna efter att två separatister dödades av Thailändska säkerhetsstyrkor i förra veckan. Det här är den dödligaste attacken i år i det konfliktdrabbade södra Thailand. Enligt en talesperson för de lokala säkerhetsstyrkorna är det troligen muslimska rebeller från området som ligger bakom attacken.

DEBATT

I Dagens Nyheter skriver elva ledande kristdemokrater att de går emot sin partistyrelse och vill behålla rätten till familjeåterförening

På grund av David Lega och Sara Skyttedals knapptryck kommer fler människors liv vara i fara, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i Svenska Dagbladet.

Är det rimligt att barn ska ha fri tillgång till detta utan att verifiera sin ålder, undrar Andreas Arcombe, youtuber och influencer i en debattartikel i Expressen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera