Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Politiker kräver svar efter omfattande sifferstrul: »Soppan måste redas ut«

Morgan Johansson slår tillbaka mot M, politiker ryter ifrån efter sifferstrulet och Zlatan lämnar USA.

Nyligen avslöjades det att SCB:s statistik om arbetslöshet och BNP är felaktig. Ett skäl till det är att aktören Evry har stått för misstänkt fusk – vilket lett till att SCB tvingas räkna om Sveriges BNP.

Nu går Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna, ut och kritiserar händelsen.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver hon på Twitter.

Även Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson i ekonomisk-politiska frågor, riktar kritik. Men enligt henne är det framför allt fel att myndigheter lägger ut den här typen av frågor på privata aktörer.

Johansson slår tillbaka mot M

Inrikesminister Morgan Johansson fick nyligen en misstroendeförklaring riktad mot sig av SD – som backades upp av Moderaterna. Nu går Johansson ut och menar att det är märkligt att M gjorde det utan ett gruppmöte skedde först.
– Det säger något om vad de är för ett slags parti just nu, säger han till SVT.

UTRIKES

Zlatan lämnar LA Galaxy

I natt kom beskedet att Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna Zlatan Ibrahimovic, 38, lämnar sin amerikanska klubb LA Galaxy efter två år. I ett inlägg på Instagram skrev anfallaren: ”Jag kom, jag såg, jag erövrade”, för att sedan bekräfta att han lämnar.

Vad som händer nu för Ibrahimovic är oklart. Men det har tidigare ryktats om att han kan gå tillbaka till italienska Serie A.

Två bekräftade fall av pest i Kina

Två personer har fått diagnosen pest i Peking. Det skriver den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt nyhetsbyrån ska personerna har härkomst från provinsen Inre Mongoliet och att det ska röra sig om lungpest. Patienterna kommer vårdas på tomma sjukhus för att minska risken att det sprider sig ytterligare.

DEBATT

”Jag känner mig oroad inför vad Nya Karolinska har för kapacitet den dag som det inte är fråga om ett enstaka benbrott utan mängder av skadade efter exempelvis ett terrorattentat”, skriver patienten Maria Sundkvist om nedskärningarna på Karolinska universitetssjukhuset på SvD Debatt.

”Det stora bekymret i handeln är utnyttjandet av deltids- och visstidsanställningar. Handelsanställda som jobbar heltid kommer över fattigdomsgränsen.

Vi närmar oss en avtalsrörelse och Handels kommer att föra dessa medlemmars talan. Högt. Lönerna måste upp, vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige”, skriver Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund på Aftonbladet Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera