Aktuellt / Ekonomi / Inrikes

Svepet: Sverige har högst andel miljardärer i världen

Kinesiska uppköp i Sverige, ojämlikhet kartlagd och dödssiffran stiger i Irak. Läs mer i morgonens svep.

Sverige har högst andel miljardärer och är mest ojämlikt i världen

Med en miljardär på varje kvarts miljon, har Sverige  en av de högsta andelarna miljardärer i världen. Sverige är också ett av de mest ojämlika länder vad gäller fördelning av välstånd, skriver The Economist som går igenom ekonomiska klyftor i sitt senaste nummer

Tidningen har räknat fram att värdet på alla svenska miljardärers förmögenheter motsvarar en fjärdedel av Sveriges årliga BNP. Det är en siffra som påminner om skatteparadisen Cypern och Monaco eller hur det ser ut i Ryssland och Georgien, skriver The Economist.

– Debatten som du har i USA eller Storbritannien om att beskatta de superrika existerar bara inte här, säger Timbros Janerik Larsson till tidningen.

65 kinesiska uppköp i Sverige

Sedan 2002 har 65 svenska företag fått kinesiska ägare, däribland Volvo Cars, Filmstaden, Spotify, Oatly, Acne och AB Volvo. Den totala summan som investerats uppgår till 100 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv som fått ta del av en granskning av Totalförsvarets forskningsinstitut.

– I närmare hälften av förvärven kan man se ett samband mellan de svenska bolagens produkter och de fokusområden som kinesiska staten vill att kinesiska bolag ska satsa på i den nationella industriplanen, säger Jerker Hellström, Kinaexpert som har lett utredningen på FOI, till SvD Näringsliv. De fem största företagsaffärerna listas av Omni.

  1. AB Volvo säljs till Zhejiang Geely Holding för 32 000 miljoner kronor (2018) 2. Spotify säljs till Tencent Holding lTD för 21 000 miljoner kronor (2019) 3. Volvo Cars säljs till Zhejiang Geely Holding för 18 300 kronor (2010) 4. NEVS säljs till Evergrande för 8 300 miljoner kronor (2019) 5. Noridc Cinema Group säljs till Dalian Wanda för 8 300 miljoner kronor (2017)

Jämställdhetsministern om Ungern: ”Skämmer ut sig”

Ungerns beslut att inte ställa upp i Eurovision song contest för att tävlingen är ”för homosexuell” får kritik av Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) – som tycker att landet ”skämmer ut sig”.

Ungerns beslut att inte ställa upp i Eurovision song contest för att tävlingen är ”för homosexuell” får kritik av Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) – som tycker att landet ”skämmer ut sig”.

”I botten ligger en allvarlig utveckling där hatet mot hbtq-personer och andra minoriteter eskalerar och sanktioneras av Orbáns regering”, skriver hon på Twitter.

Enligt källor till The Guardian beror det ungerska besluet på att tävlingen anses ha hbtq-vänliga förtecken som strider mot regeringens ”familjen först”-handlingsprogram.

Mindre än vart femte företag leds av en kvinna

Endast 18 procent av svenska aktiebolag med minst 500 000 kronor i omsättning leds av en kvinna. Det visar en sammanställning från Företagarna, som analyserat cirka 285 000 bolag.

– Jag är tyvärr inte förvånad, det har sett ut såhär under väldigt lång tid, säger Lina Skandevall vid Företagarna till SVT Nyheter.

I åldersgruppen under 25 är den kvinnliga representationen högst, där är nästan var fjärde företagsledare kvinna.

DO stämmer restaurang – rullstolsburen nekades vin

En restaurang i Stockholm har stämts av Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att personalen nekat en rullstolsburen kvinna att beställa vin, rapporterar Sveriges Radio. Restaurangen menar att kvinnan nekats för att hon uppfattats som berusad och inte inte på grund av sin funktionsnedsättning. Kvinnan menar att hon var ”spiknykter”.

– Jag fick inte ens någon förklaring till varför man inte villa servera mig utan blev bara tillsagd att gå därifrån. Jag trodde inte att det var sant, säger hon.

Trump vill återuppta samtal med talibaner i Afghanistan

USA kommer att återuppta fredssamtalen med talibanerna, meddelade Donald Trump under sitt Thanksgiving-besök hos amerikanska trupper i Afghanistan, rapporterar AFP.

– Talibanerna vill nå ett avtal och vi kommer att träffa dem, vi vill nå ett eldupphör, sa den amerikanska presidenten till journalister på plats.

I september överraskade Trump genom att uppge att fredssamtalen med talibanledare hade strandat. Tidigare under året hade man kommit överens om att USA skulle dra tillbaka de amerikanska styrkorna i utbyte mot en säkerhetsgaranti.

Dödssiffran stiger i Irak – demonstranter ihjälskjutna

Minst 45 personer har dött efter att irakiska säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter i Najaf och i Bagdad under torsdagen, rapporterar flera medier. Protestanterna stormade och satte Irans konsulat i Najaf i brand och sköts av säkerhetspolis, skriver AFP.

Även i al-Nasiriyya i södra Irak har demonstranter dödats. Minst 29 personer har dött efter att demonstranter ockuperat broar som under torsdagen började återtas av polis.

Protesterna i Irak har pågått de två senaste månaderna och handlar om kritik mot den styrande eliten.

DEBATT:

Vi är tveksamma till om en bred samhällelig debatt är en framkomlig väg när det gäller växtförädling och ny teknik, skriver Jens Sundström och Torbjörn Fagerström i Svenska Dagbladet.

I Dagens Nyheter skriver  konsumtionsforskare Karin M Ekström om problemet med konsumtionsskam.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera