Veckans bråk

Veckans bråk: Den beslagtagna jackan i novemberkylan

Mikael Damberg la ut ett inlägg på Instagram – som väckte reaktioner i flera läger.

Inrikesminister Mikael Damberg begav sig ut och följde med poliser i Stockholm. Han rapporterade om händelseförloppet på Instagram:  »Vid ett tillfälle på Sergels torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!«

Jackan var en exklusiv variant. Från klädmärket Moose Knuckles. Advokaten Viktor Banke svarade: »Det finns ingen lag som säger att staten får ta saker från en enskild som inte kan bevisa varifrån saken kommer. Bevisbördan åvilar staten, det borde inrikesministern veta.«

Och lade till: »Tanken på att polisen går runt och tar jackor från folk som inte kan visa kvitto är motbjudande, att inrikesministern skryter om det på Instagram är häpnadsväckande.«

Damberg skrev: »För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen och åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal.«

I Aftonbladet tyckte Kristoffer Andersson att incidenten speglade ett klassperspektiv: »Tryggheten återställd. Vote Micke. Damberg är artig nog att avköna plaggets ägare. Ändå vet vi exakt vem bäraren är och hur han ser ut. Det finns bara en samhällsgrupp som en minister kan behandla som skit utan konsekvenser.«

I Smålandsposten ansåg Fredrik Haage att reaktionerna mot Damberg speglade »den världsbild i vilken polismakten är kryptofascistisk och ute efter att sätta dit invandrare och fattiga«. Poliserna, skrev Haage, tog inte värre emotionellt stryk den här gången än tidigare i sina karriärer: »Ytterst tack vare sådana som inrikesministern. Som man sår får man skörda.«

Då hade Damberg sedan länge tagit bort sin bild.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera