Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Sju dagar: S förlorar väljare, nya Nobelavhopp och regeringskris i Finland

De lämnar Nobelkommittén, SD efterfrågar internat, finska regeringen krisar och kvinnorna i Tunisien protesterar mot våld. Detta och mycket mer har hänt i veckan.

6/12 Regeringskris efter misstroendeförklaring?

Efter att Vänsterpartiet fått stöd av M, KD och SD och en majoritet i riksdagen nu hotar att fälla Eva Nordmark, finns inget annat val än att backa från reformen av Arbetsförmedlingen, som den utformats. Det menar tunga S-företrädare som Expressen talat med. Bollen ligger nu hos Centerpartiet, som i praktiken avgör januarisamarbetets öde. Håller de fast vid sitt förslag, som var helt centralt för att släppa fram Stefan Löfven i vintras, väntar regeringskris, bedömer de Expressen pratat med.

5/12 Socialdemokrater förlorar väljare till soffan

Samtidigt som S gör ett rekorddåligt resultat i SCB:s väljarundersökning, med lägre stöd än när Håkan Juholt avgick som partiledare, växer Sverigedemokraterna och blir enligt mätningen näst största parti. De flesta av de nya rösterna har SD fått från Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna i nämnd ordning.

3/12 Lyft för svenska 15-åringar

Sverige tar sig efter flera års nedgång över OECD-snittet i såväl läsförståelse som matematik och naturvetenskap, enligt den nya Pisa-mätningen. Utbildningsminister Anna Ekström uttrycker glädje, men Moderaterna är kritiska på grund av att 11 procent av eleverna inte räknas in eftersom de inte kan svenska.

3/12 Löfven rasar

Statsminister Stefan Löfven (S) har tappat 6 procentenheter av väljarnas förtroende, jämfört med för en månad sedan, visar en ny Sifomätning för tidningen Expressen. KD-ledaren Ebba Busch Thor ligger fortsatt i topp i mätningen, följd av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

3/12 Läkare vill sluta

Två tredjedelar av allmänläkarna säger att de under de två senaste åren har funderat på att byta arbetsplats på grund av arbetsmiljön. Det visar en enkät från Läkarförbundet som gått ut till 2 500 läkare, och som Läkartidningen rapporterar om.

2/12 Nya Nobelavhopp

Författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar sina platser i Nobelkommittén, missnöjda med hur den har fungerat.

2/12 SD vill ha internat

Elever som mobbar, hotar eller slåss ska kunna sättas i särskilda statliga internatskolor, föreslår SD. Ett annat av SD:s förslag är att nyanlända barn ska gå i särskilda skolor tills de har tillräckliga kunskaper i svenska och andra kärnämnen.

1/12 Ny vårdmodell

Efter varslen på sjukhusen i Stockholm kommer fler sjukhus i landet att säga upp vårdpersonal på grund av dålig ekonomi. Minskade skatteintäkter och en åldrande befolkning är ett par skäl till de ekonomiska underskotten.

1/12 »Levande jordfräsar«

Som levande jordfräsar beskrivs vildsvinens framfart i Stenshuvud nationalpark i Kivik. När färre människor besöker platsen passar grisarna på, uppger Fredrik Ståhlberg, nationalparkens platschef, som ser grisarnas framfart som ett hot mot parken.

30/11 Försvunnen är död

Polisen hittar en kroppsdel som blir avgörande i sökandet efter den 17-åriga flicka som sedan ett par veckor varit försvunnen kring Uddevalla. Polisen vet nu med säkerhet att flickan är död. Misstankarna stärks mot den 22-årige man som ska ha varit flickans pojkvän och som häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

29/11 Peter Lundgren (SD) åtalas

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande alternativt ofredande av en partikollega. Händelsen ska ha ägt rum i mars 2018. Åklagaren vill att Lundgren döms för att ha tagit kvinnan på brösten samtidigt som han klämt fast henne med sina ben. Lundgren förnekar brott.

Internationellt

5/12 Mindre ökning av koldioxidutsläpp

De globala utsläppen av koldioxid väntas i år nå nya rekordnivåer. Men ökningen är inte lika stor som under 2018, bara 0,6 procent. Det visar en rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project.

4/12 Ny fas i riksrättsprocess

I USA går riksrättsprocessen in i en ny fas, där åtalspunkterna mot president Donald Trump ska formuleras vid det riksrättsåtal som med all säkerhet närmar sig. En sammanfattning av vittnesmålen offentliggörs i en 300 sidor lång utskottsrapport, författad av Demokraterna.

3/12 Finlands statsminister avgår

Finlands socialdemokratiske statsministern Antti Rinne tvingas avgå. Detta på grund av en arbetsrättslig konflikt, som började med att det finska postverket Posti flyttade 700 paketsorterare till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal, som gav en del av dem lägre lön.

3/12 Trump stoppar Bloomberg

USA:s president stoppar nyhetsbyrån Bloomberg från att vara med på hans kampanjmöten inför presidentvalet. Detta eftersom Michael Bloomberg ställer upp som Trumps motkandidat, och Bloomberg News till största delen ägs av honom.

3/12 Massaker i Iran

En massaker ska ha ägt rum i en mindre stad nära Persiska viken i Iran. Enligt vittnesmål, som bland annat tidningen New York Times har tagit del av, ska revolutionsgardet ha skjutit mot demonstranter som upprättat en vägspärr. När en av dem sköt tillbaka ska revolutionsgardet ha skjutit ihjäl 100 människor.

2/12 Klimattoppmötet öppnas

FN:s generalsekreterare António Guterres öppnar FN:s klimattoppmöte i Madrid. Guterres uttrycker frustration över att de stora utsläppsländerna inte gör nog för att minska utsläppen. Inga nya klimatmål förhandlas fram under mötet, däremot talar man om hur man ska genomföra Parisavtalet. Den svåra knäckfrågan ser ut att bli den om utsläppshandel mellan länderna.

1/12 Iraks regering avgår

Det irakiska parlamentet godkänner avskedsansökan från Iraks pressade regering. Detta efter två månader av protester, där över 420 människor har mist livet. Bland de avgående ministrarna finns försvarsminister Najah al-Shammari, som tidigare bort i Sverige, är svensk medborgare och utreds för brott i Sverige.

1/12 Protester mot kvinnovåld

Kvinnor i Tunisien demonstrerar mot kvinnovåld och kräver att politiker tar frågan på allvar. Rörelsen #EnaZeda, den tunisiska motsvarigheten till #metoo, sprider sig på nätet. Man kräver bland annat att en lag mot kvinnovåld som stiftades för två år sedan även ska tillämpas i praktiken.

30/11 IS istället för Johnson

När premiärminister Boris Johnson inte ville delta i en partiledardebatt om klimatfrågan i brittisk tv placerade Channel 4 en långsamt smältande isskulptur på hans plats. Det konservativa partiet hotar nu med att se över om kanalen genom att ta politisk ställning har missbrukat sin licens.

29/11 Terrorattack i London

En 28-årig man beväpnad med kniv går till angrepp mot flera personer i vad som beskrivs som en terrorattack i närheten av London Bridge. Två personer dödas och tre skadas och måste vårdas på sjukhus. Mannen övermannas av personer som befann sig i närheten och skjuts sedan till döds av polis. Det visade sig att mannen avtjänade ett straff för terrorbrott, men hade fotboja och fick vistas ute.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera