Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svep: Åkesson toppar förtroendemätning – Löfven tappar i popularitet

SD och KD åtnjuter störst förtroende hos väljarna, privata vårdförsäkringar ger gräddfil och så tycker Gabriel Urwitz att kritiken mot Ulf Kristersson är skadlig. I Fokus svep.

Åkesson toppar förtroendemätning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson delar förstaplatsen i SVT/Novus väljarundersökning med 31 procent vardera. Det är en ökning med två procentenheter för Åkesson men en sänkning med 4 för Busch Thor.

Moderatledaren Ulf Kristersson faller med fyra procentenheter från förra mätningen till 25 procent och statsminister Stefan Löfven med 6 procentenheter till 23 procent.

– Det är inte så märkligt med den situation vi har haft under hösten med alldeles för många för skjutningar och för många sprängningar. Det finns en oro och det finns en ilska. Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven till SVT.

Frågan som ställdes till de svarande var: ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Försäkring ger gräddfil i vården

DN:s reportrar har undersökt om en privat sjukförsäkring ger snabbare vård än utan. Och i 9 av 10 fall visade sig teorin stämma. Ett vårdföretag som prioriterar försäkringstagare, trots att lagen säger att den med störst behov ska gå först, är Unilabs. Tidningens källor berättar att patienter från privata försäkringsbolag röntgas och får svar inom ett par dygn. Allt medan patienter med remiss från regionen nedprioriteras.

DN tar del av ett mejl från Unilabs kundtjänst, där man svarar på frågan om väntetiderna är lika långa för dem med försäkring:

”Försäkringspatienter överlag är prioriterade. Det enda vi behöver är en remiss skriven av en doktor där det framgår vilket försäkringsbolag samt skadenummer det gäller”.

L: Snabbspår för asylsökande

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill införa snabbspår för asylsökningar från personer från säkra länder, säger hon till DN. Liberalerna vill också att preskriptionstiden för de som fått avslag förlängs. Dagens gräns på fyra år kan utökas med resultat att fler återvänder till sina hemländer, hävdar Nyamko Sabuni.

Debatt:

”Den svenska kulturpolitiken har blivit ett ideologiskt slagfält där vedertagna politiska överenskommelser utmanas. Vi kräver nu att regeringen tillsätter en utredning som undersöker hur kulturen kan få samma dignitet som bostad, utbildning, social omsorg och övriga grundläggande rättigheter i lagen”, skriver företrädare för 17 kulturinstitutioner på DN Debatt.

”Spårkapaciteten i Sverige är helt otillräcklig för en fortsatt ökande tågtrafik. Särskilt allvarlig är situationen för godstrafiken. Vi bör snarast börja bygga stambanor för snabbare tåg”, skriver tre KTH-professorer på SvD Debatt.

”Ifrågasättandet av en hedervärd person som Ulf Kristersson, med en tydlig liberal värdegrund, befrämjar knappast kampen mot populismen. Det är skadligt att splittra fronten mot antisemitismen. Alla goda krafter måste hålla ihop”, skriver Gabriel Urwitz på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera