Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes / Politik / Utrikes

Svep: Labours sämsta val sedan 1935 – Corbyn meddelar sin avgång

Labour gör ett uselt val i Storbritannien men EU-minister Hans Dahlgren är ändå lättad, och så kommer nya detaljer om Kristerssons avhopp. I Fokus svep.

Johnsons framgång bäddar för Brexit – Dahlgren lättad

Sittande premiärministern Boris Johnssons valframgång i Storbritannien öppnar på att Brexit blir av nästa år. Det är ”trist” att landet lämnar EU, tycker Sveriges EU-minister Hans Dahlgren, som ändå är nöjd med att det i så fall sker under ordnade former.

– Jag är lättad över att det i så fall blir ett ordnat utträde. Det är mycket bättre än om de hade kraschat ut ur EU, säger han till TT.

Han fortsätter:

– Det är en mycket svår förhandling som förestår och det är mycket kort tid. Det där är något som normalt tar flera år så det är en väldigt svår uppgift.

BBC: Labours sämsta val sedan 1935

Arbetarpartiet Labour gjorde på torsdagen ett uselt val. Mot det ordinarie valet 2017 var Labour 8 procentenheter ner, rapporterar BBC. Enligt preliminära siffror får partiet 32,3 procent medan Tories får 43,6. Labour tappar mandat i landets norra delar, Midlands och Wales och gör det sämsta valet sedan 1935.

Samtidigt meddelar partiledare Jeremy Corbyn att han inte är kvar till nästa val.

Ulf Kristerssons lämplighet ifrågasattes

Aftonbladet rapporterar att beslutet från Ulf Kristersson att lämna uppdraget att dela ut Micael Bindefelds stiftelses stipendium till minne av Förintelsen, kom efter att M-ledarens lämplighet ifrågasatts.

– Det är vi i styrelsen som har tagit beslutet, i dialog med honom, säger styrelseledamoten Daniel Poohl.

Styrelseledamoten Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, var inte själv med i diskussionerna. Men han kommenterar frågan om vem som tog beslutet så här:

– Jag vet inte, men jag antar att Micael varit väldigt involverad. Det här är en stiftelse där Micael lägger ner otroligt mycket tid. Vi andra i styrelsen är inte alls lika operativa i stiftelsens arbete som Micael själv.

Debatter:

”Vi som driver fristående vårdenheter kan vara med och driva omställningen av hela vårdmaskineriet genom att öka utvecklingstakten. Vi slipper trögheten i våra regionala system som i dag måste underkasta sig kortsiktiga politiska prioriteringar och valtaktiska hänsynstaganden”, skriver Christina Saliba och Camilla Läckberg, med flera vid Hedda care på DN Debatt.

”En av punkterna i januariavtalet är fri hyressättning i nyproduktion. Med tanke på det som inträffat i Uppsala har betydelsen av införandet av denna frihet aldrig varit större, skriver Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna på SvD Debatt.

”Nedstängningen av Ringhals 1 och 2 nästa år innebär ett stort bortfall av fossilfri energi i södra Sverige, som redan lider av elbrist. Nu bildar vi Gnosjökommissionen med syftet att verka för en vetenskapligt grundad energidebatt som tar hänsyn till såväl lokala konsekvenser som globala klimatförändringar”, skriver Torsten Dilot, Michael Klein och Joel Stacke på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera