Inrikes

Svep: S vill stoppa försäkringspatienters gräddfil i vården

Lena Hallengren vill stoppa försäkringspatienter att gå före i kön, SSU vill att moderpartiet ska höja skatten och så ger ekonomer tummen upp åt Ingves. I Fokus Svep.

Hallengren: försäkringspatienter ska inte få gräddfil

Efter DN:s avslöjande om att 9 av 10 undersökta vårdföretag gav försäkringspatienter en gräddfil, säger socialminister Lena Hallengren (S) att den möjligheten ska stoppas. Socialdemokraterna har vid ett tidigare tillfälle föreslagit att vårdgivare ska förbjudas att ge företräde till försäkringspatienter. Men det förslaget röstades ner av alliansen och SD.

– Vi kommer lägga fram det här förslaget för riksdagen så att vi kan omöjliggöra för försäkringspatienter att gå före i kön, säger Hallengren till DN.

Att S återigen kommer att lägga fram lagförslag kommenteras av bland annat KD:s Acko Ankarberg Johansson:

– Fokuserar socialdemokraterna på att reglera symptomen, då tror jag de tänker fel. Just nu behöver de lägga mest energi på att få bort köerna, förstärka primärvården, få den personal vi behöver, ge goda arbetsvillkor och se till att alla de miljarder vi beslutat om i riksdagen kommer ut i verksamheterna.

SSU: höj skatten för de rikaste

Socialdemokraternas ungdomsförbundet, SSU, kräver en radikalare politik från sitt moderparti. Bland SSU:s krav finns högre skatter för de rikaste, i form av kapitalbeskattning och arvs- och gåvoskott, skriver Aftonbladet.

– Det är dags att de rikaste betalar tillbaka, säger SSU:s ordförande Philip Botström till tidningen.

Ekonomer gör tummen upp åt räntehöjning

En majoritet av tillfrågade experter i en enkät som SvD har gjort vill att riksbanken höjer räntan den här veckan. Anledningen är att många menar att växande klyftor och farliga skulder är resultatet av bankens minusränta, skriver tidningen.

– Penningpolitiken gör mer skada än vad den gör nytta på de här nivåerna, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Debatter:

”Avgörande för hjälp till de med fetma och övervikt är kunskap om det starka sambandet med adhd. Sjukvården behöver samarbeta över klinikgränserna, inte minst när det gäller barn och unga”, skriver läkarna Elisabeth Fernell, Magnus Landgren och Christopher Gillberg på SvD Debatt.

”Regeringen presenterar nu, tillsammans med C och L, en klimatpolitisk handlingsplan som tar ett helhetsgrepp. Den övergripande ansatsen är att integrera klimatet i alla relevanta politikområden. Planen innehåller också 132 åtgärder, reformer och satsningar inom en lång rad politikområden”, skriver Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S) på DN Debatt.

”Forskningen visar att det är löntagarna, inte aktieägarna, som bär den största bördan av bolagsskatten. Det perspektivet saknas dock helt i diskussionerna om åtgärder mot skatteplanering inom EU och OECD”, skriver Jacob Lundberg och Emanuel Örtengren, Timbro, och Matthias Bauer, Ecipe på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera