Inrikes / Utrikes

Svepet: ”Åkesson och Löfven vinnare på M-SD-samtal”

Åkesson och Kristersson har träffats, S-väljare blir soffliggare enligt Löfven och Greta Thunberg får alternativt Nobelpris.

Åkesson och Löfven vinnare på M-SD-samtal

Moderatledaren Ulf Kristerssons möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson dominerar i nyhets- och kommentarflödet.

”Onsdagen blev Sverigedemokraternas slutliga genombrott som politisk kraft, tillfället när Moderaterna fullbordade sin omsvängning”, skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

Jimmie Åkesson betecknar mötet som konstruktivt:

”Jag känner att jag fick mer uträttat i dag än jag fått att under alla mina år i riksdagen” säger Jimmie Åkesson (SD) till DN.

Men Jimmie Åkesson är inte den ende partiledaren som gläder sig, konstaterar DN:

”Stefan Löfven (S) har ända sedan 2013 velat knyta mittenpartierna till sig för att S ska kunna fortsätta att regera. Nu ökar sannolikheten för nya politiska block med Centern och Moderaterna på varsin sida om blockgränsen”.

Socialdemokrater förlorar väljare till soffan

Samtidigt som S gör ett rekorddåligt resultat i SCB:s väljarundersökning, med lägre stöd än när Håkan Juholt avgick som partiledare, växer Sverigedemokraterna och blir enligt mätningen näst största parti. De flesta av de nya rösterna har SD fått från Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna i nämnd ordning.

Men Stefan Löfven påpekar under sitt besök i Ukraina att de flesta väljare som lämnat S enligt undersökningen tillhör gruppen "vet ej".

”De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka”, säger Stefan Löfven till TT.

SD når i undersökningen sitt högsta stöd hittills med 22,6 procent. S får 26,3 procent, sämst hittills. M är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent.

Ryanair krymper på Skavsta

Ryanairs besked om att flyga från Skavsta i mindre omfattning kommer att få negativa konsekvenser. Det säger kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Urban Granström (S), till Dagens Industri.

”Det kommer antagligen påverka arbetstillfällen och regionen – så är det. Men hur stora det blir kan jag inte svara på i dag”, säger Granström till tidningen.

Alternativa Nobelpriset till Greta

Klimataktivisten Greta Thunberg fick på onsdagskvällen Right livelihood award, ett pris som kallats för ”det alternativa Nobelpriset” och som ges till människor som arbetat för jordens och dess invånares bästa, rapporterar Expressen.Eftersom Thunberg för tillfället befinner sig i Portugal tog Melda Nahnfeldt och Tindra Jällhage från Fridays for future emot priset å hennes vägnar. Men klimataktivisten lämnade en hälsning via en kort film.

C-ledaren har fått barn

Annie Lööf har igår fött sitt andra barn och berättar själv om det på instagram.

– En stolt storasyster fick igår en liten, liten lillasyster! Vi båda mår under omständigheterna bra och kommer att få ligga på sjukhus en längre tid då dottern är född alltför tidigt. Vi är så tacksamma för livet, för vår andra dotter och för svensk sjukvård.

Anders W Jonsson, gruppledare i riksdagen och 1:e vice partiledare, vikarierar som partiledare under Annie Lööfs föräldraledighet, precis som förra gången Annie Lööf fick barn.

UTRIKES

USA stärker närvaron i Mellanöstern

USA har planer att stärka sin närvaro i Mellanöstern för att möta fortsatta provokationer från Iran, enligt uppgifter till Wall Street Journal.Det uppges röra sig om 14 000 soldater och dussintals fartyg. Enligt tidningen kan president Donald Trump fatta ett beslut så snart som den här månaden.

Mindre ökning av koldioxidutsläpp

De globala utsläppen av koldioxid väntas i år nå nya rekordnivåer. Men ökningen är inte lika stor som under 2018, bara 0,6 procent. Det visar en rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project.

Under 2019 beräknas koldioxidutsläppen öka till nära 37 miljarder ton, enligt rapporten som presenteras på FN:s pågående klimatmöte i Madrid.

Ökningen med 0,6 procent ska jämföras med 2018 års ökning på 2,1 procent. Men samtidigt var fjolårets siffror de högsta som uppmätts och den minskade ökningen är dock inget att jubla över, säger forskarna.

DEBATT

”Studiesvaga nekas livschanser”

”Att neka en stor grupp elever som har det svårt i skolan möjligheten att skaffa sig yrkeskunskaper i gymnasiet är motsatsen till att värna om dessa elevers livschanser”. Det skriver författarna till Långtidsutredningen på SvD Debatt.

”Vi visar att dryga tjugo år av behörighetskrav till gymnasiet, som stänger studiesvaga elever ute från gymnasiets nationella program, inte har inneburit att grundskolan har blivit bättre på att förbereda denna grupp elever för gymnasiet. Gruppen obehöriga är fortsatt stor och växer när skolan har tagit emot många nyanlända”.

Struken modellundervisning retar upp fackbasar

Kommunals ordförande Tobias Baudin och Unionens ordförande Martin Linder reagerar på att undervisning om den svenska arbetsmarknadsmodellen stryks från kursplanen för högstadiet:

”Våra erfarenheter går tvärtemot Skolverkets förslag. De visar att ungdomar har ett stort behov av mer kunskap om sina rättigheter på arbetsmarknaden.Samtalen till fackets hjälptelefon visar att många ungdomar känner på sig att något är fel, men har inte kunskap om sina rättigheter att säga nej till uteblivna raster och ensamarbete enligt Arbetsmiljölagen. Samtalen handlar också om gratisarbete och vilken lön man har rätt till.

Ungdomarna behöver mer kunskap om villkor, rättigheter och skyldigheter på svensk arbetsmarknad – inte mindre”, skriver de på Aftonbladet Debatt.

Skadligt EU-stöd till jordbruket

Den största delen av EU:s jordbruksstöd går till verksamheter som är skadliga för klimatet – stora jordbruk med bekämpningsmedel och storskalig djurhållning, skriver Malin Björk (V) på GP Debatt.

”Den största delen av EU:s jordbruksstöd går till verksamheter som är skadliga för klimatet – stora jordbruk med bekämpningsmedel och storskalig djurhållning. Bekämpningsmedel innebär en stor risk för den biologiska mångfalden och skadar vattendrag. WHO varnar för att det vanligaste bekämpningsmedlet, glyfosat, troligen är cancerframkallande. Att vår köttkonsumtion är en av de största källorna till våra utsläpp är också vida känt.

Tillsammans med en samlad miljö- och klimatrörelse kräver Vänsterpartiet därför att EU:s jordbruksstöd görs om i grunden och att vi i Sverige på sikt själva ska få bestämma över vår jordbrukspolitik”.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera