Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Fem fackförbund hoppar av förhandlingar om LAS: »Gått för långt«

Fem fackförbund hoppar av LAS-förhandlingarna. Centerpartiet säger att omställningen av Arbetsförmedlingen ska fortsätta. I östra Ukraina ska det bli eldupphör till årsskiftet. I dagens Svepet.

Fem fackförbund hoppar av förhandlingar om LAS

De fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar nu förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning, erfar Ekot.

Anledningen ska vara att arbetsgivarsidan ville göra mer långtgående förändringar än utökade undantag från turordningsreglerna.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund inte längre är med i de här förhandlingarna, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Ekot.

Förhandlingarna startade efter att det stod klart att regeringen tillsammans med samarbetspartierna i enlighet med 73-punktsprogrammet vill göra förändringar i arbetsrätten genom lagen om anställningsskydd, LAS.

Vik C-ledare: ”Omstöpningen av AF ska fortsätta”

Centerpartiet tvingas backa från kravet att lagen om valfrihet, ska ligga till grund för hur tjänster för arbetslösa ska se ut i framtiden.

I gårdagskvällens Aktuellt ville vikarierande C-partiledaren Anders W Jonsson inte kalla det nya beskedet för ett bakslag. Han säger att det viktigaste inte är vilken lagstiftning som ska ligga bakom reformen.

– Det här innebär inte att omstöpningen av Arbetsförmedlingen försvinner. Det viktigaste för oss har varit reformen att få en fungerande Arbetsförmedling, säger Jonsson till SVT.

Professor Calmfors: ”Inte lätt pausa nu”

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors har tidigare kritiserat reformeringen av Arbetsförmedlingen hårt och beskrivit den som ”kaotisk”. Han är inte övertygad om att dagens besked från regeringen gör saken bättre.

– Att det behövs mer tid är i och för sig en rimlig ståndpunkt. Å andra sidan är man mitt i processen så det hade behövt annonseras från början. Nu har det lagts ner kontor och personal har slutat. Det är inte lätt att pausa nu, säger han till Arbetet.

Lars Calmfors har länge argumenterat för att reformen av Arbetsförmedlingen borde ske gradvis, i stället för att snabbt överföra stora delar av verksamheten till fristående aktörer som januariavtalet mellan S, C, L och MP föreskriver.

– Arbetsförmedlingen borde ha kvar verksamhet i egen regi, gå fram stegvis och sedan gradvis utvärdera om privata utförare verkligen är bättre, säger han.

Det är bättre att införa förändringar i större skala först när man ser hur de fungerar. Det är också viktigt att myndigheten fungerar under själva övergångsperioden, menar Calmfors.

Ägaren agerade bulvan åt säkerhetsrisk på muslimsk skola

Säpodokument som G-P tagit del av visar att den person som tog över som ägare för kritiserade Vetenskapsskolan (i dag Safirskolan) i Göteborg agerade ”bulvan” åt tidigare rektorn Abdel Nasser El Nadi. El Nadi har pekats ut som en säkerhetsrisk av Säpo och satt i Migrationsverkets förvar, skriver Göteborgs-Posten.

Det är i Skolinspektionens granskning som maskade Säpodokument förekommer där det framgår att det finns flera kopplingar mellan ägaren och den tidigare rektorn. Detta trots att ägaren när G-P tidigare varit i kontakt med henne sagt att man klippt alla band till El Nadi.

Tidningen har sökt ägaren som säger att fokus nu ligger på att ta hand om eleverna, inte diskutera saken i media. Under måndagen blev det klart att skolan förlorar sitt tillstånd från och med årsskiftet.

Göteborgs stad: ”Bra att skolan stängs”

Att Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg stängdes av Skolinspektionen på måndagen välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), skriver GT. Han berättar för tidningen att det har funnits en oro över om eleverna på skolan har utsatts för påverkan och över om de har fått den utbildning de har rätt till.

– Det är allvarligt att vi haft den här typen av verksamhet. Jag tycker det är bra nu att Skolinspektionen stänger, säger han.

Skolan kommer att stängas efter nyår, då skolans 450 elever måste flyttas till andra skolor.

TCO har fått en ny ordförande.

Det blev tidigare kanslichefen Therese Svanström som ska leda Tjänstemännesn centralorganisation, TCO,  som via 13 medlemsförbund representerar ungefär 1,2 miljoner personer, skriver Arbetet.

TCO:s tidigare ordförande Eva Nordmark avbröt sitt ordförandeskap i förtid efter att ha utsetts till Sveriges arbetsmarknadsminister. Therese Svanström kommer närmast från fackförbundet Vision, där hon varit kanslichef. Hon är den tredje TCO-ordföranden i rad som kommer från förbundet (som tidigare hette SKTF), både Eva Nordmark och Sture Nordh kom från förbundet.

UTRIKES

Eldupphör i östra Ukarina till årsskiftet

Rysslands och Ukrainas presidenter, Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj, har enats om att nå ett fullständigt eldupphör i östra Ukraina innan årsskiftet. Det meddelar de efter gårdagens möte i Paris, rapporterar Reuters.

Ledarna enades också om att arbeta för att innan dess också ha utväxlat samtliga krigsfångar.

Värden för samtalen, den franske presidenten Emmanuel Macron, hyllar mötet.

– Bara det faktum att vi i dag står här sida vid sida är ett viktigt resultat, säger han på en presskonferens.

Han påpekar dock också att väldigt mycket återstår att göra.

Två anklagelsepunkter mot Trump

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

DEBATT

”Svenska akademien spottar på offren”

Debattören Jasenko Selimovic, tidigare EU-parlamentariker för Liberalerna, skriver på DN:s kultursida att Svenska Akademiens beslut att ge Nobelpriset i litteratur till österrikaren Peter Handke kommer att förfölja den för evigt.

Selimovic flydde från Sarajevo 1992 och menar att förnekelsen av det som skedde är om möjligt värre än krigets fasor. Han lyfter Teufika Sabanovic – hennes fars kroppsdelar hittades i åtta olika massgravar.

”Svenska Akademien har med sitt pris spottat på Teufika Sabanovic och andra offer. Och nu när vi blir upprörda är det plötsligt vi som ska förminskas till vandaler som med fradga kring munnen ’vantolkar Handke’”, skriver Selimovic.

”Mediestöd hamnar hos de stora dagstidningarna”

Merparten av pengarna i det nya mediestödet går till några få stora dagstidningar och anledningen är att systemet är felkonstruerat skriver tre mediedebattörer i ett inlägg på DN Debatt.

Gunnar Nygren, Carina Tenor och Lars Trudeson skriver att effekten av mediestödet hade kunnat vara mycket större om det inte fungerade på det nuvarande sättet med driftsstöd.

”Det är en gåta varför regeringen konstruerat stödet så här”, skriver de.

 

Vänsterpartiet: ”Regeringen gick oss till mötes”

”De nya etableringslotsarna och jobbcoacherna får vänta. Även om de tänker kalla sig något annat. Arbetsförmedlingens flyttbussar kan vända tillbaka.

Flera nedläggningshotade kontor ute i landet kommer att kunna öppna igen.

Vänsterpartiet lyckades få regeringen att trycka på nödstopp för kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Vi har uppnått vårt mål att värna de arbetslösa och i processen visat det orimliga i att Centerpartiets extrema privatiseringspolitik får styra regeringens politik”, skriver V:s Jonas Sjöstedt och Ali Esbati i en debattartikel i Aftonbladet.

Det Vänsterpartiet krävde var:

  • Inget LOV-tvång.
  • Mer resurser 2020.
  • Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet.
  • Säkra stöd till funktionsnedsatta.
  • Utred färdigt.

”Vi finner att regeringen gått oss till mötes på samtliga punkter.

Det gick inte att utesluta Vänsterpartiet, som har de verklighetsförankrade politiska förslag som faktiskt behövs för att kunna lösa den allvarliga situation som Arbetsförmedlingen, och därmed hundratusentals arbetslösa, kastats ut i.

Det kommer inte heller att fungera att försöka hålla Vänsterpartiet utanför inflytande i fortsättningen. Regeringen verkar ha insett vad det i praktiken innebär att behöva ta hänsyn till riksdagsmajoriteten”, skriver de två.bil

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera