Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Beskedet: Ringshalsreaktorer läggs ner – SD:s förslag röstades ner

Riksdagen röstade nej till SD:s förslag om att bromsa nedläggningen av Ringhalsreaktorerna 1 och 2. ”Bra för svensk kärnsäkerhet”, kommenterar MP:s klimat- och energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

Dagens omröstning om två reaktorer i Ringhals hängde på en enda röst. Kärnkraften är en urgammal trätofråga i svensk politik, med förmåga att splittra riksdagen. Och när kammaren samlades för votering märktes spänningen upp till vice talman Lotta Johnsson Fornarves bord.

– Det var ett himla tjatter, hördes hon mumla i sin mikrofon.

Frågan handlade om ett förslag från Sverigedemokraterna om att Vattenfall ska renovera och fortsätta driva de två kärnkraftsreaktorer som nu stängs i Ringhals. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har alla ställt sig bakom förslaget.

Men i riksdagen fanns ingen majoritet för SD:s linje. Förslaget röstade ner på onsdagseftermiddagen, med resultat att nedläggningen av reaktorerna sker som planerat.

Direkt efter att beslutet fattats var det inte så mycket ett tjatter som ett sus som hördes i plenisalen. En av dem som slängde sig efter telefonen för att twittra ut resultatet var MP:s klimat- och energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

”Riksdagen röstade alltså precis nej till SD:s förslag om att tvinga fram vidare drift av Ringhals 1 och 2. Bra för svensk kärnsäkerhet!”

Beslutet att Ringhals reaktorer ska läggas ner fattades av ägarna till verket eftersom att de inte längre såg någon lönsamhet. De två äldsta reaktorer togs i drift på 1970-talet och behöver stora investeringar för att kunna köras några år till.

Mats Ladeborn, chef för strategisk kärnkraftsutveckling vid Vattenfall, har tidigare kommenterat avvecklingen för DN:

– Vi ser inte i dag att vi på kommersiella grunder kommer att kunna köra varken Ringhals 1 eller Ringhals 2 vidare över huvud taget.

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade i höstas den energiuppgörelsen som slöts 2016. L och SD stod utanför sedan tidigare. Partierna som slöt upp bakom SD-förslaget har hävdat att det finns klimatskäl att hålla igång reaktorerna. Reaktionerna från den kanten handlade efter voteringen därför mest om klimatnyttan som nu går förlorad.

"Riksdagen röstade precis - med en rösts övervikt - om att stänga svensk klimatsmart elproduktion. Hallå!", skrev Liberalernas Johan Pehrson på Twitter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera