Ekonomi / Inrikes

Efter M och V:s krav: Regeringen skjuter till 5 extra miljarder till välfärden

Januaripartierna S, MP, C och L presenterar en ny satsning: 5 miljarder till välfärden.

”Utöver fem nya välfärdsmiljarder gjorde vi också riktade satsningar på skolan och vården. Men det har blivit tydligt att det inte räcker. För att upprätthålla en hög kvalitet i välfärden behöver kommunsektorn ytterligare tillskott för att säkerställa allas rätt till vård, utbildning, omsorg och andra välfärdstjänster.”

Så står det i en debattartikel i Aftonbladet, som signerats av finansminister Magdalena Andersson (S) och de ekonomiska talespersonerna för MP, C och L: Karolina Skog, Emil Källström och Mats Persson. Pengarna kommer i vårändringsbudgeten, meddelar Magdalena Andersson.

Januaripartiernas utspel kommer efter att Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna meddelat att de sätter sig i samtal för att pressa regeringen på mer pengar till välfärden. Partierna i oppositionen vill alla skjuta till olika mycket pengar: Vänsterpartiet vill se 10 miljarder kronor extra, Moderaterna 3 miljarder (samt 2,6 miljarder till polis och rättsväsende) och Kristdemokraterna 6,7 miljarder extra.

– Jag tror vi kommer att komma överens, säger Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Agenda.

Hur finansiering ska se ut är emellertid oklart. V vill finansiera satsningen med statens överskott, medan vill hålla kvar vid överskottsmålet.

Twitter kommenterar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt utspelet:

"I tisdags krävde Vänsterpartiet minst tio extra miljarder till kommuner och regioner för att klara välfärden. Idag skjuter januaripartierna till fem nya miljarder. Det innebär mindre nedskärningar än planerat, men det räcker inte för att klara välfärden. Mer pengar krävs."

Han ger inget svar på frågan från TV4:s Ulf Kristoffersson om förhandlingarna med M och KD fortsätter. Men skriver vidare:

"Vi pressade regeringen så att de agerade, men vi pressar vidare."

– Det här hade kommit i alla fall, säger Centerpartiets Emil Källström.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera