Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Intervju / Lunch med

Peter Gerhardsson: »Efterklok är ett ord jag vill ha bort«

I sommar väntar OS i Tokyo för Peter Gerhardsson. Men han resonerar som svenska förbundskaptener gör: Då är då och nu är nu.

»Det är nu det börjar bli riktigt roligt. När vi pratar musik.«

Peter Gerhardsson har en Arcade Fire-t-shirt på sig när vi ses i lunchslamret på Mall of Scandinavia, mycket nära Fotbollförbundets lokaler i Solna.

Vintermånader för en förbundskapten handlar om planering och förberedelser, om att resa runt och träffa spelare och se matcher. Han har precis varit i Madrid och snart väntar London.

Han försöker tajma sina resor med någon konsert, men han konstaterar också att hjärnan fungerar bäst i ett avslappnat tillstånd.

– Jag planerar vad jag ska läsa eller lyssna på under mina resor. Det blir en återhämtning men också en trivselfaktor. Liksom att prata med den du sitter bredvid på flyget. Du har ingen aning om vart samtalet leder.

Peter Gerhardsson läser mycket – aldrig romaner, däremot mycket ledarskapsböcker, gärna om psykologi. Han vill lära sig något av det han läser.

– Till spelarna brukar jag säga att det är viktigt att man är egoistisk, att man tänker på sig själv, men också att man är empatisk och förstår att alla är olika. Mår jag bra så är jag bättre på mitt jobb. Där kommer musiken in i bilden. När jag är som mest kreativ, det är när jag springer eller går med musik i lurarna. Då är jag avslappnad.

Den 4 mars möter Sverige Tyskland i Algarve Cup i Portugal och Peter Gerhardsson längtar dit. Han beskriver känslan av positiv energi som sprider sig i kroppen när han och laget är klar med en träning; att då har man genomfört något. När han inte har det regelbundet, särskilt i november och december, alldeles efter säsongen, är det som om något fattas honom. Då är han inte lika glad, då finns saknaden.

– Nu går jag och längtar efter samlingarna och den glädjen man känner när vi träffas första gången. Det är – wow, vilken glädje det är! När vi sedan skiljs åt är det lite separationsångest för man vet att det är lång tid till nästa gång.

Han ser så nöjd ut när han pratar om att vara tillsammans med spelarna och de andra ledarna, om att förbereda och om ovissheten i hur det ska gå.

– Du vet inte om du vinner eller förlorar, men vi spelare och ledare är bra på att snabbt ta nästa steg även om vi har förlorat, även om prestationen har varit dålig. Efterklok är ett ord jag vill ha bort. För det innebär bara att du inte har förberett dig, då har du inte gjort vad du ska. Ibland förlorar du matcher, ibland är det något som inte går bra, så är det.

Peter Gerhardsson tycker att han har blivit bättre på att inte älta. Nu menar han att det är »a waste of time« att fundera för mycket på vad som kunde ha gjorts annorlunda. Däremot går det alltid att ta med sig sina tankar till nästa match. Å andra sidan är det oftast en ny motståndare med nya förutsättningar. Man blir aldrig färdig som fotbollstränare, det finns alltid nya saker att lära sig, konstaterar han.

När det gäller den svenska damfotbollens utveckling så anser Peter Gerhardsson att det är spelarnas vardag som är viktigast. De där lägren och turneringarna med landslaget är bra på många sätt, men det är i sina klubbar de verkligen kan utvecklas. Då gäller det att de har de allra bästa förutsättningarna, att de helst är proffs, att de äter bra, har bra planer, duktiga tränare och kan köra extrapass om det behövs.

– Det krävs också att svenska klubbar jobbar hårt med de ekonomiska delarna. För att svenska lag ska kunna konkurrera krävs inte minst att pengarna kommer in till allsvenskan och klubbarna via tv-avtal. Att folk engagerar sig, köper sina abonnemang. Ska vi behålla de bästa svenska spelarna och få in de bästa utländska spelarna, som det var tidigare, så måste vi kunna erbjuda riktigt bra ekonomiska och träningsmässiga möjligheter.

FAKTA: Namn: Peter Gerhardsson.

Född: 1959.

Bor: Uppsala.

Yrke: Förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll.

Aktuell: I mars spelar landslaget den nyrenoverade Algarve Cup – då bland annat Tyskland står för motståndet. I sommar väntar Tokyo och OS.

Musiknörd: »Nu går jag mest och längtar efter Drive by truckers nya skiva. Det är ett av mina favoritband. De kör inte med setlists, de bara kör. De är ett av de bästa livebanden.«

Åt och drack: Le végétarien-sallad och vatten på Le croissant i Mall of Scandinavia i Solna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera