Svep: Dinamarca vill inte bli partiledare i Vänsterpartiet

Text: Redaktionen

Jonas Sjöstedt meddelade för några veckor sedan sin avgång som partiledare för Vänsterpartiet vid partiets kongress i maj. Efter detta har det spekulerats om vem som kommer att efterträda honom, och Rossana Dinamarca har varit en favorit. Nu rapporterar Sveriges Radio Ekot att hon inte kandiderar till topposten.

– Det är ett definitivt besked, säger hon till Ekot.

Liberalerna öppnar för tillfällig lag för svenska IS-barn

– I värsta fall så är vi beredda från Liberalernas sida och säga att behövs det så kan vi ha en tillfällig lagstiftning, för att det här är ett krisläge, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, till Sveriges Radio Ekot.

Liberalerna har meddelat att de vill att svenska myndigheter, med hjälp av en tillfällig lag, ska kunna tvångsomhänderta barn som finns i läger i norra Syrien. Lagen jämförs med lagen om vård av unga, som bara däremot bara gäller i Sverige. Kristdemokraterna är även de öppna för förslaget.

Ikea stänger sina butiker i Kina

Ikea meddelar att möbeljättens 30 butiker i Kina stängs temporärt, på grund av utbrottet av coronaviruset i landet. Det kommer bara dagen efter ett besked om att endast hälften av butikerna skulle stängas. Det rapporterar TT. Det senaste dygnet har över 1 700 nya fall av viruset bekräftats i Kina, vilket ökar det sammanlagda antalet till 7 711.

Mali vill se kraftfull utökning av sin armé

Efter en ökning av attacker från jihadistgrupper planerar det afrikanska landet att anställa 10 000 nya soldater under året. Hur Mali ska finansiera utökningen av soldater är inte känt. Detta skulle utöka deras militära styrkor med ungefär 50 procent, rapporterar TT.

Debatt:

”En genomgripande förändring byggd på digitalisering och AI kan i framtiden innebära bättre vård, bättre hälsa i befolkningen och en mindre pressad personal”, skriver vårdexperten Roger Molin på SvD Debatt.

”Demografiska förändringar, sämre ekonomisk utveckling och stigande förväntningar innebär stora utmaningar för kommuner och regioner. Staten kan ta underlätta genom att minska sin detaljstyrning. Vi ser exempelvis en möjlighet att omvandla minst hälften av de riktade statsbidragen inom skolan till generella statsbidrag”, skriver Anders W Jonsson (C) på DN Debatt.

”Marknadskrafter har fördjupat klyftan mellan stad och land, men politikerna har hjälpt till, bland annat genom att avskaffa fastighetsskatten och behålla hyresregleringen. SD blir landets största parti om andra inte aktivt tar ansvar för landsbygden och en mer kontrollerad invandring”, skriver Roland Andersson, professor emeritus på KTH, i Di Debatt.