Aktuellt / Inrikes

Svep: I dag röstar partierna om kärnkraften

Ska avvecklingen av Ringhals bromsas eller inte? Kina-ambassadör läxades upp av UD-chef och så vill Säpo läsa dina sociala medier. I Fokus svep.

På onsdagseftermiddagen röstar riksdagens partier om avvecklingen av kärnkraftverket Ringhals ska bromsas eller inte. SD vill ge verkets ägare, Vattenfall, nya direktiv för reaktor 1 och 2. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har alla ställt sig bakom förslaget.

Beslutet att Ringhals reaktorer ska läggas ner fattades av ägarna eftersom att de inte längre såg någon lönsamhet.

Regeringen: slopa preskriptionstiden för övergrepp mot barn

Preskriptionstiden för våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor ska slopas, föreslår regeringen i dag. Enligt lagen preskriberas mord, dråp och terroristbrott aldrig, samtliga partier i riksdagen vill att det även ska gälla sexualbrott mot barn, rapporterar Sveriges Radio.

Samtidigt tvingas justitieminister Morgan Johansson backa något. Efter kritik från lagrådet förslår han inte slopad preskriptionstid för exempelvis grov misshandel, människohandel, grov människoexploatering och grovt rån när det gäller barn.

Kina-ambassadör fick lektion i yttrandefrihet

Gui Congyou kallades på tisdagen till Utrikesdepartementet sedan SVT:s granskning visat att ambassadören försökt påverka svenska mediehus i rapporteringen om Kina. Bland annat har han sagt att svenska reportrar riskerar sina visum till Kina om man inte förändrar ”det felaktiga sättet” att rapportera om landet.

Huvudfrågan på UD-mötet var fängslade förläggaren Gui Minhai. Rättschefen Magnus Nesser lyfte även påtryckningarna mot medier.

”I samband med detta upprepade vi att yttrandefrihet råder i Sverige”‚ skriver UD i ett uttalande.

Debatter:

”Ett nytt EU-direktiv gör det möjligt för polisen att få tillgång till information från meddelandetjänster i appar och sociala medier. Men regeringen förbereder nu ett förslag som undantar dessa meddelandetjänster från lagringsskyldighet i Sverige. Det kommer att få allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning”, skriver säkerhetpolischefen Klas Friberg på DN Debatt.

”Moderaternas politik riskerar att skapa en A och B-standard för kärnsäkerhet. Det är en farlig hållning som tummar på viktiga principer, skriver språkröret Isabella Lövin (MP) i en slutreplik om kärnsäkerhet på SvD Debatt.

”På onsdagen röstar Riksdagen om att senarelägga stängningen av Ringhals 1 och 2. Att som M, KD, L och SD hävda att klimatutmaningen princip bara kan lösas genom kärnkraft är felaktigt och minskar förutsägbarheten på marknaden som har lett till rekordstora investeringar i vindkraft”, skriver Johanna Sandahl och Kristina Östman på Naturskyddsföreningen på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera