Aktuellt

Svep: Krafttag efter 14 bilbränder i Gävle

Gävlepolitiker vill kunna sätta upp övervakningskameror och anlita väktare i Sätra, politiska kommentatorer dömer ut riksdagskäbblet och så avslöjas kritik mot SD:s partisekreterare. I Fokus svep.

På onsdagen, efter att 14 bilar brunnit i staden, föreslog Socialdemokraterna i Gävle att stadsdelen Sätra blir ett LoTre-område. Det innebär att området kameraövervakas och att ordningsvakter anställs för att garantera säkerheten för de som bor där.

– Vi kommer att justera var kamerorna kommer att sitta utifrån brottsstatistik, säger Jörgen Edsvik (S) till SVT.

Lena Mellin: ”Riksdagen rena lekstugan”

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin ger bottenbetyg till det som nu sker i Sveriges riksdag. Trixandet med budgeten får henne att ifrågasätta Ulf Kristerssons vädjan om ”fler vuxna i rummet” för ett par år sedan.

”Det är pinsamt att se vuxna män, partiledare, för det är de som är värst, bete sig som barnrumpor, dundrar hon.

Ewa Stenberg på DN skriver: Än så länge ser januarisamarbetet ut att överleva. Men om riksdagens nya vågmästare till vänster återkommande får stöd från alla högerpartier kommer det att bli svårt för januaripartierna.

”Jomshof bitter och oprofessionell”

Expressen citerar en nästan 300 sidor tjock intern SD-skrivelse. Den säger bland annat annat att partisekreteraren Richard Jomshof är bitter, oprofessionell, hyser personligt agg och tror att hans ord står över ”partiets stadgar, regler och praxis”.

– Jag tar väldigt lätt på kritiken, säger Jomshof.

Debatter:

”I dag står 413 nya polisutbildningsplatser av 1020 tomma i landet, samtidigt som vi är i akut behov av fler poliser. Stora ansträngningar och investeringar har gjorts för att öka antalet polisstudenter, men termin efter termin missas målen. En orsak ligger i utbildningens upplägg”, skriver de ansvariga för de fem polisutbildningarna i Sverige på DN Debatt.

”Det är verkligen inte en entydig bild att storstadskommuner missgynnas i rankningen”, skriver Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet i en replik på SvD Debatt.

”Varutransporter måste snabbt bli grönare om Sverige ska nå målet att minska utsläppen från dem med 70 procent till 2030. Vi antar därför nu Fossilfritt Sveriges transportutmaning med sikte på fossilfria transporter redan år 2025”, skriver bland andra Coca Colas, Unilevers och Fazers Sverigechefer tillsammans med regeringssamordnaren Svante Axelsson på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera