Aktuellt

Svep: Vänsterprofilens kandidatur var en bluff

Bedragare lurade Sveriges Radio om Dinamarca-kandidatur, laddstolpar kan vara en klimatbesvikelse och så vill flera debattörer öppna svängdörrarna mellan akademien och industrin. I Fokus svep.

Bluff-Dinamarca lurade Sveriges radio

Först kom det en nyhetsflash med hänvisning tillP4 Väst nyhet att Rossana Dinamarca ställer upp som kandidat i partiledarstriden i V. Bara för att kort därefter ersättas av en flash som sa att allt ihop var fel. ”De har blivit lurade av någon som uppger vara mig och har mitt gamla nummer”, skriver Dinamarca i ett sms till Aftonbladet.

”Jag har varken sagt bu eller bä”, fortsätter hon.

Klimatnyttan av laddstolpar kan vara överdriven

En granskning som Svenska Dagbladet har gjort visar att satsningen på laddstolpar inte ger så mycket nytta som man trott, tvärt om verkar den vara överdriven. Över 2 000 laddplatser är beviljade – bara 60 används.

– Naturvårdsverket skulle kanske kunna ställa krav på att vissa av de här laddplatserna görs tillgängliga för allmänheten, säger Lina Jonsson, utredare på konsultbolaget WSP, till tidningen.

Regeringen vill se längre preskriptionstid på brott

TT rapporterar att regeringen vill utreda reglerna för när olika brott ska preskriberas. Det för att göra det svårare att hålla sig undan ett fängelsestraff.

– Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken, som exempelvis allvarliga våldsbrott och sexualbrott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

En utredning i frågan tillsätts i vår och ska vara färdig 2021.

Debatter:

”Sjukvårdens skenande kostnader med åtföljande besparingskrav sägs bero på fler äldre, dyrare teknik och läkemedel samt ökad efterfrågan. Väl så viktiga förklaringar är en splittrad organisation med oklara maktförhållanden, bristande kompetens i ledningen och en övertro på digitalisering”, skriver Mats Alvesson och Stella Cizinsky på DN Debatt.

”Brå-rapportens resultat riskerar att förloras i en polariserad debatt. Men den nya generaldirektören kan öka transparensen och bryta informella maktstrukturer”, skriver författarna bakom den uppmärksammade rapporten som kom strax före jul, på SvD Debatt.

”Framtida svensk konkurrenskraft måste säkras genom stora statliga satsningar på informations- och kommunikationsteknik, IKT. Åtminstone en halv miljard kronor per år krävs och det måste också bli lättare att röra sig mellan akademin och industrin”, skriver rektorerna för Chalmers och Lunds Tekniska Högskola tillsammans med Ericsson och Stora Enso på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera