Aktuellt / Inrikes / Politik

Fackbasens uppmaning till Löfven: Släpp prestigen och börja förhandla med M

LO:s ordföranden vill att Stefan Löfven (S) bjuder in Moderaterna till förhandlingar om reglerna för arbetskraftsinvandring. Detta efter att Moderaterna tidigare under måndagen presenterat ett förslag i frågan.

Förslaget som Moderaterna presenterade under måndagen innehåller bland annat åtgärder för att stoppa kompetensutvisningar, försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare och att permanenta uppehållstillstånd ska beviljas snabbare för högkvalificerad arbetskraft. Efter att M presenterat förslaget tog det inte lång tid innan Vänsterpartiet meddelade att de är villiga att diskutera frågan vidare.

LÄS OCKSÅ: Karl-Petter Thowaldsson om att bli S-ordförande

Nu har LO:s ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson meddelat att han ser positivt på Moderaternas förslag, och att han tror att det skapar en möjlighet att finna en politisk lösning i frågan. Till TT poängterar han att LO varit kritiska till de nuvarande reglerna ändå sedan den dåvarande Alliansregeringen införde dem år 2008.

– Bjud in dem på en gång. Här gäller det för riksdagspartierna att släppa prestigen, börja förhandla och få fram bra direktiv eller bra reglering som alla kan leva med, säger LO-ordföranden till TT.

Han menar att M bör bjudas in till förhandling om direktiven till den utredning av arbetskraftsinvandringen som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) redan pratat om.

Svenskt Näringsliv är också positiva till stora delar av Moderaternas förslag, men kritiserar att företag ska betala in sociala avgifter i förväg.

LÄS OCKSÅ: Thorwaldssons sista LO-strid kan bli hans värsta

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera