Svep: Kritik mot polisens spionplan – vill avlyssna krypterade mobiler

Text: Redaktionen

Bild: TT

Kritik mot polisintrång i mobiler

Polisen behöver större möjligheter att utreda brott digitalt, anser inrikesminister Mikael Damberg (S). På torsdag väntas riksdagen rösta igenom en lag som ger polisen möjlighet att kunna lyssna av kriminellas krypterade mobilappar. Detta bland annat genom att installera virusprogram i mobiltelefoner. Polisen ska kunna spionera inte bara på den som misstänkts för brott, utan även på dem, som den misstänkte försöker kontakta. Mia Edwall, generalsekreterare Advokatförbundet, är kritisk.

»Vi har rätt att vara fredade från statlig kontroll«, säger hon till Ekot.

Även Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Snecker är kritisk till förslaget.

Vacklande stöd för Löfven

Flera S-företrädare i Skåne som Aftonbladet talat med vill ha bort Stefan Löfven inför nästa val. Cecilia Magnusson-Svärd, oppositionsråd i Ystad, anser att Löfven gjort ett bra jobb, men önskar en förändring inför valet 2022.

»Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare«, säger hon.

Maria Boström-Lambrén, S-ordförande i Höör, tycker i sin tur att »vi behöver någon som kan ta ett steg vid sidan av januariavtalet«.

SSU:»Januariavtal kan brytas«

Misstankar växer inom S om att man inte kommer att hinna få till den skattereform som avtalats med C och L i januariavtalet, enligt Expressen. SSU-ordförande Philip Botström är en av dem som tvivlar på att reformen kommer att förverkligas. reformen var ett villkor för att SSU skulle acceptera januariavtalet, menar han, och ser avtalet som brutet om reformen inte blir av.

Olagligt vara volontär utan tillstånd

Den nya högerregeringen i Grekland skärper reglerna för frivilligorganisationerna, NGO:s, som hjälper som hjälper asylsökande i läger, rapporterar Ekot. Den grekiska regeringen misstänker att frivilligorganisationer samarbetar med smugglare, och alla volontärer måste nu få särskilt tillstånd att hjälpa flyktingarna, annars blir det olagligt.

Stor andel virusfall milda

80 procent av de tiotusentals som smittats av coronaviruset uppvisar en mildare variant av sjukdomen, som inte är livshotande. Detta enligt en studie från den kinesiska smittskyddsmyndigheten. Kina ingen förklaring till varför man kommit fram till detta, men har rapporterat uppgifterna till WHO, som också har gått ut med siffrorna. Enligt smittskyddsmyndighetens rapport, där man studerat 70 000 fall, har sjukdomen covid-19 en dödlighet på 2,3 procent.

»Det verkar som om Covid-19 inte är lika dödligt som andra coronavirus, så som Sars och Mers« uppger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom, enligt The Guardian. 

Dämpad ökning nya smittade

Antalet nya som smittats i coronaviruset låg på tisdagen till under 2000, rapporterar Reuters. Enligt experter är det dock för tidigt att säga om virusutbrottet är på väg att avta. Hårda reserestriktioner har kunnat begränsa spridningen av viruset från Hubeiprovinsen, vilket samtidigt drabbat ekonomin, i Kina såväl som globalt.

Brittiska regeringen söker passagerare

Efter att en av de passagerare som klev av kryssningsfartyget i Kambodja senare visat sig vara smittad med coronavirus försöker regeringen i Storbritannien nu kontakta de brittiska passagerare som var ombord på båten, skriver The Guardian. Experter har varnat för att de hundratal människor som var ombord på fartyget och som kan ha utsatts för coronavirussmitta, nu har spridit sig på olika håll i världen.

Tortyrliknande behandling av Assange

Wikileaksgrundaren Julian Assange utsätts för tortyr i det brittiska fängelse han sitter i. Det uppger över hundra läkare och psykologer i ett öppet brev till den medicinska tidskriften The Lancet, erfar Ekot. Assange förnekas exempelvis grundläggande rätt till lämplig vård och visar symptom på att ha utsatts för långvarig psykisk tortyr. Domstolsförhandlingar om huruvida Assange ska utlämnas till USA inleds nästa vecka.

Debatter

Ta initiativ till nationell samling mot brottsligheten och för att bromsa rekryteringen till de kriminella gängen. Det föreslår Lena Nitz, ordförande, Polisförbundet och Heike Erkers, ordförande, Akademikerförbundet, på SvD Debatt. De föreslår bland annat sociala insatsgrupper i skolan, utökat stöd utanför kontorstid vid socialtjänsten och områdespoliser.

DN Debatt vill Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare, och Anders Henriksson (S), gruppledare, SKR, ha med sig alla partier för att införa ett skattesänkarstopp i Sverige, nu »när till och med M och KD« vill satsa på välfärden.

»Vi vill få besked av samtliga partier där de lovar att resurstillskotten till kommuner och regioner inte används till skattesänkningar«, skriver de.

Det är svårt att avgöra om kärnkraften kan ha en kommersiell framgång, i vilken mån den kommer att kunna konkurrera fritt med annan el på en avreglerad elmarknad, menar Per Högselius, professor vid Avdelningen för historiska studier, KTH, på DI Debatt. Enda sätt att hantera den osäkerheten är att sätta de liberala marknadskrafterna ur spel, anser han.

»Nya investeringar i kärnkraft kräver att kärnkraftsbolagen kringgår den avreglerade elmarknaden och skapar konstgjorda, skyddade öar på marknadens stormiga hav som inte berörs av elprisernas nyckfulla rörelser och marknadens dynamik«, skriver Högselius.