Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Trump friades i riksrätten

En republikan gick emot Trump i senatens rikssrättsomröstning. Fler tackar nej till partiledarjobbet i västerpartiet och amerikanske skådespelaren Kirk Douglas är död.

USAs president Donald Trump friades som väntat i riksrätten när senaten röstade sent på onsdagen. Omröstningen gällde två anklagelser: dels maktmissbruk och dels att ha försökt förhindra kongressen att utreda saken. En republikan, Mitt Romney, röstade för att fälla Trump för maktmissbruk i övrigt följde omröstningen partilinjen, skriver Dagens Nyheter.

– Det är ingen tvekan om att presidenten bad en främmande makt att utreda en politisk motståndare, sa Romney till Washington Post.

Färre kandidater till vänsterledare

Antalet kandidater till partiledarposten i vänsterpartiet blir färre. Partiets rättpolitiske talesperson, Linda Westerlund Snecker, går nu också ut och stöder öppet Nooshi Dagostar som nu partiledare, skriver TT.

- Jag tror att Nooshi Dadgostar kommer att göra det väldigt bra. Jag är glad att hon kandiderar, säger Linda Westerlund Snecker (V) till Ekot på Sveriges Radio.

Igår meddelade både Ulla Andersson och Jens Holm, klimatpolitisk talesperson, att de inte kandiderar till posten.

Jakten på coronaviruset pågår i Solna

500 har avlidit till följd av Coronaviruset och i Solna samlas just nu EU:s smittskyddsexperter i jakt på virusets karaktär för att hitta ett sätt att stoppa det. Det skriver SvD. Samtidigt avbokar allt fler kinesiska turister sina resor, vilket enligt Dagens Industri, slår mot den svenska turistnäringen.

Kirk Douglas död

Den amerikanske skådespelaren Kirk Douglas har gått bort. Det meddelade hans son, Michael Douglas, på Instagram. Kirk Douglas blev 103 år, och är mest känd för genom huvudrollen i filmen Spartacus från 1960 som han även producerade. Han gjorde ett hundratal filmroller under sin karriär och var en av de första i Hollywood som startade eget produktionsbolag, skriver SvD.

DEBATT:

Moderaterna och Kristdemokraterna kritiserar regeringen för handlingsförlamning när det gäller invandringspolitiken och ska idag själva lägga fram ett lagstiftningsförslag till riksdagen. Det skriver partiledarna Ebba Busch och Ulf Kristersson på DN Debatt. Förslaget går ut på att ge Migrationsverket tillgång till andra myndigheters personuppgifter för att förhindra fusk med anställningar. Enligt debattartikeln bygger lagförslaget på ett tidigare remissbehandlat förslag som inte lagts fram av regeringen.

Svenska dagbladets debattsida håller justitieminister Morgan Johansson, och de migrationspolitiska talespersonerna Rasmus Ling (MP), Jonny Cato (C), Fredrik Malm (L), med om att det finns allvarliga brister i reglerna för arbetskraftinvandringen, som de bland annat ser är utnyttjad av organiserad brottslighet. Därför tillsätter regeringen nu en utredning för ta fram förslag på åtgärder mot detta.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera